Naslovnica Vijesti Svijet

VIDEO Uzbuna u Sloveniji zbog navodne paravojne skupine koja želi nadzirati granicu

Krajem tjedna preko društvenih mreža proširile su se snimke mimohoda više desetaka muškaraca, lica skrivenih iza crnih kapuljača, od kojih su neki imali puške ili sjekire u rukama, navodno tijekom "vježbi" na mariborskom Pohorju.
03. rujna 2018. u 21:01 85 komentara 23802 prikaza
Paravojska u Sloveniji
Foto: Facebook
Pogledajte galeriju 1/3

Slovenski predsjednik Borut Pahor i odlazeći premijer Miro Cerar izrazili su u ponedjeljak zabrinutost zbog navodnog osnivanja "paravojne skupine" iz Maribora.

Ramush Haradinaj Sporazum Vučić – Thaçi I Haradinaj i EU protiv promjene granica

Krajem tjedna preko društvenih mreža proširile su se snimke mimohoda više desetaka muškaraca, lica skrivenih iza crnih kapuljača, od kojih su neki imali puške ili sjekire u rukama, navodno tijekom "vježbi" na mariborskom Pohorju.

VIDEO Postrojavanje slovenske paravojne skupine za nadziranje granice

[video: 26537 / Postrojavanje slovenske paravojne milicije za nadziranje granice]

"Predsjednik izražava veliku zabrinutost zbog postojanja spomenute naoružane skupine koja  bi po tvrdnjama njenog vođe Andreja Šiška osiguravala mir i red u državi i nadzirala granicu. To je potpuno neprihvatljivo", priopćeno je iz ureda slovenskog predsjednika, nakon što su mediji informacije s društvenih mreža prezentirali kao vijest dana.

POGLEDAJTE VIDEO Događaj u šumi kraj Maribora koji je uznemirio Sloveniju

[video: 26538 / Skupina iz Maribora uznemirila Sloveniju]

 

Reagirao je i tehnički premijer Miro Cerar izjavivši da je spomenuti događaj "apsolutno nedopustiv" te da skupina iz Maribora tako "nepotrebno potiče strahove i širi mržnju". Slovenija je sigurna država, a policija i vojska vrlo dobro obavljaju svoj posao te očekujem da će mjerodavna tijela odmah poduzeti mjere protiv odgovornih, kazao je Cerar.

kosovo Bernard Karakaš Opasna “korekcija granica” Srbije i Kosova

Vođa skupine iz Maribora Andrej Šiško, nekadašnji vođa navijača tamošnjeg nogometnog kluba, kontroverzna je figura "krajnje desnice" koja po podacima medija ima i kriminalnu prošlost, ali je medijski eksponiran već niz godina, a lani se pojavljivao i na televizijskim ekranima kao jedan od kandidata za predsjednika države.

U vrijeme hrvatsko-slovenskih polemika oko graničnih pitanja javno je na skupovima podržavao "borca za južnu granicu" Joška Jorasa, a od organizacije referenduma protiv ulaska Hrvatske u NATO u vrijeme kad je predsjednik vlade bio Pahor, odustao je tek nakon što je s njim na razgovor pristao sam premijer koji se tada s njim susreo u Mariboru.

Šiško je u ponedjeljak za medije potvrdio da je doista on na snimkama objavljenima na društvenim medijima, na kojima u karakterističnoj crvenoj šilterici koju je lani nosio i u predsjedničkoj kampanji daje uputstva "štajerskoj straži" od nekoliko desetaka maskiranih muškaraca srednje dobi, ali je zanijekao da je riječ o "paravojnoj formaciji".

Kosovo Rješenje statusa Kosova Kosovo i Srbija: razgraničenje, razmjena teritorija ili preseljenje stanovništva

"Objavljene snimke nastale su u subotu prilikom postrojavanja Maistrove bojne koju čini stotinjak članova", kazao je Šiško, prenose slovenski mediji, dodajući da on zagovara stvaranje sličnih formacija na regionalnoj razini i u drugim dijelovima zemlje.
Potvrdio je i to da neki članovi grupe imaju i oružje. Nije potrebno da imaju dozvolu države za nošenje oružja, to je osnovno ljudsko pravo, kazao je Šiško. Kako prenose slovenski mediji, Šiško se i prije deklarirao kao krajnji nacionalist i predstavnik krajnje desnice, te kao "štajerski patriot".

POGLEDAJTE I VIDEO Andrej Šiško slovenskim medijima objašnjava svoj pokret

[video: 26536 / Andrej Šiško Slovencima objašnjava svoj pokret]

No, prenose da je on oštro zanijekao povezanost sa skupinama koje navodno planiraju veliki prosvjed u Ljubljani 13. ovog mjeseca, kad bi u parlamentu trebala biti potvrđena i stupiti na dužnost nova vlada mandatara Marjana Šarca kojoj kritičari i oporba zamjeraju neke radikalno lijeve poteze i sumnjiče da će imati previše popustljiv pristup pitanju migracija i zaštite nacionalnih interesa.

slovenija Poznat sastav Šarecove vlade: Cerar brine o odnosu s Hrvatskom

Slovenski mediji prenose mišljenja stručnjaka za sigurnost i sociologa da je stvaranje takve oružane skupine vrlo opasno i nimalo naivan događaj jer upozorava na političku polarizaciju u atmosferi sve izraženijeg fenomena neprijateljskog raspoloženja u politici i dijelu javnosti prema slabijim društvenim skupinama, migrantima i strancima općenito. Policija je u ponedjeljak priopćila da provodi izvide u vezi s pojavom Šiškove skupine.

HGSS
Na visini zadatka
Proveo sam jutro s pripadnicima HGSS-a, evo zašto ih još više cijenim

A1 izdvaja za Vas

  • berija:

    Umjesto da policija uhiti a sudovi osude peipadnike skupina koje pomažu kršenje zakona (nezakonite prelaske granice) oni opasnima označavaju one koji žele pomoći u provođenju zakona.

  • Marsijanac:

    Kad vam vlada ne zeli zastiti drzavu onda to mora sam narod uciniti. Vrijeme je za paravojne formacije i u Hrvatskoj , dok jos nije prekasno.

  • Deleted user:

    Biti će sve više milicija po europi i neka ! Neoliberalno pederska agenda to i zaslužuje 😎