Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Izbjeglice iz Dobove vraćaju u Hrvatsku. Slovenija otkazala vlakove iz Hrvatske

Slovenske željeznice odlučile prekinuti putnički promet preko Graničnoga prijelaza Dobova.
17. rujna 2015. u 22:59 160 komentara 39542 prikaza
Dobova izbjeglice
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/23

Iz hotela Porin u zagrebačkim Dugavama u četvrtak kasno poslijepodne počeli su puštati izbjeglice koji već traže svoj put prema Sloveniji i Njemačkoj jer Hrvatsku smatraju samo tranzitnom državom.

Na željeznički granični prijelaz Dobova, na hrvatsko-slovenskoj granici, u večernjim satima stigao je vlak na relaciji Beograd-Zagreb-Ljubljana u kojem je bilo 150 izbjeglica, potvrdio je u Dobovi voditelj Odjela za granicu i strance u Policijskoj upravi Novo Mesto, Anton Stubljar. Izbjeglice su se danas registrirale u Zagrebu i potom su kupili karte za vlak i krenuli prema Ljubljani. No, nisu stigli daleko jer su zaustavljeni u Dobovi te će biti vraćeni u Hrvatsku nakon što im, prema Stubljarovim riječima, hrvatska granična policija nije dozvolila odlazak.

Hrvatski granični policajci napravili pregled

Iz vlaka pristiglog iz Zagreba bili su ih, još i tada pune nade i zahvalnosti Sloveniji, a s imenom Njemačke na usnama, čemu su svjedočile kamere RTV SLO, odmah po dolasku smjestili u tri vagona na drugome kolosijeku. A onda ih je opkolila policija i jedini putnik koji je pokušao pobjeći kroz prozor kupea bio je uhićen. Hrvatski su granični policajci napravili pregled i utvrdili da 150 stranaca od 300 putnika nema uvjete za izlazak iz Hrvatske i zbog toga neće nastaviti svoj put u Sloveniju, kazao je Stubljar. 

Vlak za München, koji je u 21.52 trebao iz Zagreba stići u Dobovu, ostao je s hrvatske strane granice jer su Slovenske željeznice odlučile prekinuti putnički promet preko Graničnoga prijelaza Dobova. Njime dnevno prođe šest međunarodnih vlakova u oba smjera. Stubljar je kazao i da je danas do graničnog prijelaza Bregana-Obrežje došlo desetak izbjeglica koji su vraćeni u Hrvatsku nakon što su hrvatski policajci utvrdili da nemaju uvjete za prelazak granice. U popodnevnim satima granični prijelaz Obrežje je nadlijetao jedan slovenski helikopter.

Dva prihvatna centra

Vagone u kojima su smjestili izbjeglice otkačili su po dolasku u Dobavu od ostatka vlaka koji je nastavio put prema Ljubljani. Tri vagona s izbjeglicama su prebacili na drugi kolosjek. - Kupili su karte u Zagrebu i ukrcali se na vlak - kazala je ranije hrvatska policajka Delu. Pretpostavljala je da će one sa svim urednim dokumentima Slovenci pustiti da s vlakom krenu dalje prema Villachu i Zurichu, no to se nije dogodilo.

Slovensko Ministarstvo unutarnjih poslova na jugu Slovenije priprema dva prihvatna centra u Brežicama i Črnomelju. Iz njih će izbjeglice voziti u unutrašnjost Slovenije dok će one, koji ne ispunjavaju uvjete, u roku 48 sati vratiti u Hrvatsku, piše Delo. Crveni križ Slovenije je objavio da, po podacima koje dobivaju od kolega iz Hrvatske, u naredna dva dana očekuju dolazak oko 5 tisuća izbjeglica.

Iz slovenske policije ranije su portalu 24.ur kazali su da pozorno prate stanje na granici, ali da još nisu zabilježili nijedan ilegalan prelazak granice. – Ako dođu na granični prijelaz bez dokumenata, vratit ćemo ih – kazala je Vesna Drole iz slovenske Generalne policijske uprave. Peter Skerbiš kazao je da je policija napravila sve preduvjete da dolazak izbjeglica prođe što bolje i da ne budu bez nadzora kada prijeđu granicu. Slovenska policija upozorila je sve koji žele prijeći granicu na Šentilju, Karavankama ili Ljubeju da moraju sa sobom obavezno imati važeću osobnu iskaznicu i putovnicu. Slovenska civilna zaštita je u Brežicama počela postavljati šatore i krevete te pripremati vodu i hranu za izbjeglice koje će doći iz Hrvatske. I Slovenske željeznice su spremne za prijevoz izbjeglica te su u kontaktu s vlastima te hrvatskim i slovenskim željeznicama.

>>Navala na autobuse u Tovarniku, izbjeglice probile policijski kordon. U Hrvatsku do 17 sati ušlo 8900 izbjeglica

>>U Hrvatskoj izbjeglice neće ostati. Upućivat ćemo ih prema Sloveniji i Mađarskoj

>>'Sve ću da vas pobijem!' viknuo je dugogodišnji azilant i kamenom pogodio snimatelja Mreže

Obustavljen promet vlakova prema Sloveniji

Uslijed izvanredne situacije vezane uz prihvat izbjeglica Slovenske željeznice obustavile su promet međunarodnih vlakova na graničnim prijelazima s Republikom Hrvatskom, izvijestili su iz HŽ-a.

Također, 17. rujna Njemačke željeznice obustavile su promet međunarodnih vlakova između Austrije i Njemačke pa time i međunarodne vlakove koji voze iz i prema Hrvatskoj.    

Od 17. rujna do daljnjega neće prometovati vlakovi:

- 158 Zagreb 7.25 – Beč 14.04

- 212 Zagreb 6.50 – Frankfurt 19.40

- 213 Frankfurt 8.22 – Zagreb 20.53

- 410 Beograd 21.30 – Ljubljana 7.21

- 480 Rijeka 20.50 – München 6.10

- 498 Zagreb 21.20 – München 6.10

- 499 München 23.36 – Zagreb 8.37.   

 Putnicima koji su kupili karte za te vlakove na blagajnama će biti vraćen novac, izvijestili su iz HŽ-a.  

Skupili smo chefove Fuliranja
ADVENTSKA ČAROLIJA
Skupili smo chefove Fuliranja: Ovo su majstori adventskih delicija koji za vas spremaju street food čuda
 • kosur:

  pa i Hrvatska nije trebala nikoga bez dokumenata primiti !!!! Koji k. nije zatvorila granicu sa Srbijom ???

 • srtuja:

  A rugali ste se madjarskoj ogradi. Pa nista, vodite ih na more, da produzite sezonu.

 • Avatar stomih
  stomih:

  Referendum za hitno zatvaranje granice!