Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STROŽE MJERE

Slovenija uvela nove restrikcije, moguće i još strože mjere

SLOVENIA-LJUBLJANA-DENTAL CLINIC
Foto: Zeljko Stevanic/XINHUA/PIXSELL
1/2
09.10.2020.
u 12:14

Ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs poručio je ako idućih dana te mjere ne budu dale željeni rezultat i broj novozaraženih na padne, onda će vlada razmisliti i o strožim mjerama i preporukama, a moguće je i postupno zatvaranje frizerskih salona i sličnih djelatnosti, kako je bilo na proljeće u prvom valu epidemije

U Sloveniji je u zadnja 24 sata uz 3682 testiranih potvrđeno 363 novih zaraza koronavirusom, a još su četiri osobe umrle, objavila je u petak slovenska vlada.

Time se broj zaraza od početka epidemije popeo na 7872, aktivnih je slučajeva 2865, a umrlo je ukupno 165 oboljelih. U bolnicama je trenutačno 138 pacijenata, od čega 22 na intenzivnom liječenju. O epidemiološkoj situaciji popodne će raspravljati vijeće za nacionalnu sigurnost pod predsjedanjem premijera Janeza Janše.

Broj novozaraženih tek je nešto manji od rekordnih 387 u četvrtak, a zbog pogoršanja epidemiološke situacije Slovenija je već uvela nove mjere

Tako je od petka u Sloveniji na snazi odluka vlade o zabrani okupljanja više od deset ljudi u javnim i privatnim prostorijama. Trgovine, javni uredi, pošte i slične ustanove moraju osigurati da u isto vrijeme u njima ne bude više od jedne osobe na 20 četvornih metara, uvedena su ograničenja za poslovanje lokala i gostionica koji će goste moći posluživati samo za stolovima, uz potreban razmak, dok su zabranjeni prijemi i domjenci na kojima se poslužuje jelo i piće.

>> VIDEO Od sljedećeg tjedna maske obavezne u zatvorenim prostorima. Capak: 'Pokušat ćemo izbjeći karantenu!'

Kako je u četvrtak navečer za Slovensku televiziju izjavio ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs, ako idućih dana te mjere ne budu dale željeni rezultat i broj novozaraženih na padne, onda će vlada razmisliti i o strožim mjerama i preporukama, a moguće je i postupno zatvaranje frizerskih salona i sličnih djelatnosti, kako je bilo na proljeće u prvom valu epidemije.

Premijer Janša je početkom tjedna na konferenciji za novinare pozvao građane na odgovornost i solidarnost kroz strogo pridržavanje epidemioloških pravila, rekavši da će to biti svojevrsni društveni test, a da bi Slovenija u slučaju dramatičnog pogoršanje situacije i ulaska u tzv. crvenu zonu riskirala zatvaranje u općinske ili regionalne granice, sa svim društvenim i ekonomskim posljedicama, što treba izbjeći.

Prema planu koji je ovoj tjedan potvrdila vlada, Slovenija bi ušla u tzv. crvenu zonu, kad bi bilo potrebno ponovo proglasiti epidemiju, u onom trenutku kad broj zaraza na sto tisuća stanovnika u 14 dana prijeđe 140, te kad u bolnicama bude više od 250 oboljelih, od kojih 50 teže. U tom bi slučaju bile potrebne drastičnije mjere koje nitko ne želi i koje se uz disciplinirano ponašanju mogu izbjeći.

U slučaju dodatnog pogoršanja epidemiološke situacije Sloveniji bi bilo potrebno 300 postelja za covid bolesnike, uz odgovarajuće medicinske timove koji bi za njih brinuli, što je problem jer bi se morali zaustavljati drugi programi.

Po izračunu modela znanstvenog Instituta "Jožef Štefan" koji radi modele razvoja epidemije za vladu, epidemija je u porastu i broj oboljelih udvostruči se svakih 13 dana. Zabrinjava i podatak da je u srijedu po prvi put broj potvrđenih zaraza među testiranima premašio deset posto i iznosio 10,59 posto.

Iz nacionalnog Instituta za javno zdravlje obavijestili su da će idućih dana zbog preopterećenja i premalog kapaciteta testiranje usmjeriti samo na "ranjive skupine" i sisteme, kao što su populacija u domovima za starije, zdravstvo i zajednička domaćinstva, što znači da će se izdavati manje odredaba o karanteni i da će mogućnost propuštanja zabilježenih kontakata biti veća.

Epidemiolozi također upozoravaju da je reprodukcijski broj širenja epidemije iznad 1,3 i to je teško kontrolirati, a da bi se epidemiološka kontrola ponovo dovela u normalu trebalo bi da reprodukcijski broj padne na manje od 1.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije