Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZLOČIN I KAZNA Pooštren slovenski kazneni zakon za najteža djela

Slovenija uvela kaznu doživotnog zatvora

02.11.2008.
u 18:24

Počinitelji najtežih kaznenih djela na teritoriju Slovenije mogu, umjesto dosadašnje tridesetogodišnje zatvorske kazne, očekivati kaznu doživotnog zatvora.

Mogućnost izricanja doživotne zatvorske kazne uvodi obnovljeni kazneni zakon koji je na snagu stupio u subotu, a predviđena je za genocid, zločin protiv čovječnosti te ratni zločin, kao i za počinitelja više kaznenih djela ubojstva s namjerom ako je počinitelj najmanje dva puta osuđen na tridesetogodišnju kaznu zatvora.

Registar pedofila
Pored te novosti, obnovljenim se zakonom uvode kaznena djela mučenje, ometanje pravosuđa, zloporaba ovrhe te prodavanje doktorskih disertacija, magistarskih i diplomskih radova, ispita, maturalnih i seminarskih radova te sličnih pismenih uradaka potrebnih za stjecanje naobrazbe. Imovinsku korist stečenu kaznenim djelom ili zbog njega nitko ne može zadržati.

Strože će se kaznene mjere primjenjivati protiv osuđenih pedofila, pa institucije za čuvanje, odgoj i školovanje djece i maloljetnika sada imaju pravo uvida u evidencije registriranih pedofila i izbrisanih presuda. Tako će moći provjeriti je li netko od prijavljenih kandidata za službu u njihovoj ustanovi bio osuđen zbog pedofilije.

Kućni pritvor
Slovenska pučka pravobraniteljica Zdenka Čebašek Travnik upozorava da takva rješenja daju mogućnost manipuliranja. Slovenski kazneni zakon uvodi sankcioniranje zlostavljanja na radnom mjestu, nove kategorije gospodarskog kriminala i nove mogućnosti zamjenskih kazni.

Na izdržavanje kazne na slobodi radom za humanitarne organizacije i lokalne zajednice mogu računati osuđenici pod uvjetom da zatvorska kazna za njihovo kazneno djelo nije dulja od dvije godine.

Osobe osuđene na kaznu zatvora kraću od devet mjeseci mogu očekivati da će kaznu izdržati kod kuće u kućnom pritvoru, a uvodi se i “vikend kazna” koju će osuđenici izdržavati neradnim danom, a radnim će danom odlaziti na posao.


Milijun eura kazne za gospodarski kriminal

Najmanje 10.000 tisuća eura i najviše milijun eura smije biti kazna izrečena pravnim osobama za kaznena djela gospodarskog kriminala. Kazneni zakon uvodi i kaznu zabrane sudjelovanja na javnim natječajima, a među kaznenim djelima u tom sklopu nalaze se i prevara na štetu EU, obmanjivanje za dobivanje zajma, krivotvorenje ili uništavanje poslovnih dokumenata. Pravne osobe mogu biti kažnjene zabranom trgovanja financijskim instrumentima na organiziranom tržištu i to u slučajevima zloporabe unutarnjih informacija, obmanjivanja u trgovanju vrijednosnicama, krivotvorenja i uporabe krivotvorenih vrijednosnica i djela povezanih s pranjem novca i utajama poreza.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije