Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Slovenija nije bez šanse protiv Hrvatske, no odnosi na najnižim granama do sada'

Bolje stanje nije ni u pozicioniranju dviju država na sastancima Europske unije, što se, kako se navodi u medijima, dobro vidjelo i na zadnjem summitu EU-a kada su se birali kandidati za čelna mjesta u europskim institucijama.
09. srpnja 2019. u 11:28 4 komentara 767 prikaza
Sud - sudac - sudnica
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL

Slovenija nije bez izgleda da dobije tužbu protiv Hrvatske vezanu uz provedbu arbitražnog rješenja o granici, ali sve dok sud EU-a o tome ne donese presudu ne treba očekivati poboljšanja u bilateralnim odnosima Ljubljane i Zagreba koji su već dvije godine na povijesno niskoj razini, pišu u utorak slovenski mediji.

Dvojica razbojnika upala u banku na Črnomercu, policajac ulovio pljačkaša UPALI MAKSIRANI Pljačka na Črnomercu: Iz banke pokušali pobjeći na biciklu

Usmena rasprava pred sudom u Luksemburgu održana u ponedjeljak na kojoj su predstavljeni suprotstavljeni argumenti dviju strana pokazala je da je Hrvatska "u defenzivi", a suci su iskazali "prilično razumijevanje za slovenske argumente", tvrdi u svom glavnom komentaru ljubljansko "Delo".

"Slovenska argumentacija se čini uvjerljivom, pa ako joj suci na kraju daju za pravo, tada Hrvatskoj neće ostati ništa drugo nego da implementira arbitražnu presudu, makar se sada pretvara da je se arbitražna presuda ne tiče. No, takva se igra isplati samo dok je politička  cijena guranja glave u pijesak niža od cijene provedbe arbitraže", tvrdi u komentaru Peter Žerjavič.

Bilo bi dobro međutim da se Hrvatska pokaže kao "proeuropska država" i drukčija od Poljske ili Mađarske, te pristane na implementaciju i prije sudske presude, navodi se u komentaru, te ponavljaju u Sloveniji uvriježene predodžbe kako je Europska komisija pokazala neaktivnost u rješavanju slovensko-hrvatskog spora jer se nije pridružila slovenskoj tužbi, i to navodno zbog bliskosti hrvatske vlade s dominantnim ljudima u Europskoj pučkoj stranci (EPP).

Saslušanje u sporu Slovenije protiv Hrvatske Spor sa Slovenijom Hrvatska odvjetnica pred Sudom EU: 'Trebala sam biti jasnija, ne znam pomaže li vam to...'

Usmena rasprava u Luksemburgu o slovensko-hrvatskom arbitražnom sporu samo je epizoda u dugoj "sagi" o napetim odnosima Slovenije i Hrvatske koji su zadnjih godina zbog toga na vrlo niskoj razini, čemu uz političare doprinose i mediji, iznosi u svom komentaru u mariborskom listu "Večer"  Uroš Esih.

"Arbitražna saga se oduljila i ne završava, a iskusni diplomati tvrde da između dviju država nema političkog dijaloga niti na nižim razinama ministarstava vanjskih poslova, onakvog kakav imaju i  jako posvađane države, na primjer Rusija i baltičke zemlje.. Odnosi su već duže vremena ispod temperature ledišta, sada i s elementima hladnog rata", slikoviti je opis odnosa Ljubljane i Zagreba iz pera slovenskog novinara koji za takvu temperaturu odgovornim smatra i novinare.

"Nezahvalno je najavljivati hoće li sud EU-a prihvatiti nadležnost za odlučivanje o slovenskoj tužbi, ali je mnogo lakše već sada najaviti da će mediji i na jednoj i drugoj strani imati više sluha za interpretacije koje dolaze iz službenih i neslužbenih izvora vlastitih država", navodi Esih koji dodaje da su takve instrumentalizacije nacionalnih medija donekle razumljive u situaciji kad su  državni ulozi u  granični spor vrlo visoki.

"Nije nikakva tajna da hrvatska strana neslužbeno brifira svoje novinare, a isto čini i slovenska strana", navodi komentator.

Dvojica razbojnika upala u banku na Črnomercu, policajac ulovio pljačkaša PLJAČKA BANKE Helikopteri nadlijetali Črnomerec u lovu na drugog pljačkaša. 'Policajac je pucao u zrak da prestraši razbojnika'

Nezavisni odvjetnik Suda EU-a Priit Pikamae najavio je u ponedjeljak nakon usmene rasprave pred Velikim vijećem suda o pitanju nadležnosti toga suda u sporu koji je Slovenija pokrenula protiv Hrvatske da će svoje mišljenje o ovom pitanju objaviti 6. studenoga ove godine.

"Do susreta predsjednika vlada Hrvatske i Slovenije zadnji je put došlo prije dvije godine, a iako su susreti na predsjedničkoj razini česti oni su bez ambicije i mogućnosti da pomognu kako bi došlo do implementacije arbitražne presude", opisuje stanje u odnosima Esih.

Bolje stannje nije ni u pozicioniranju dviju država na sastancima Europske unije, što se, kako navodi, dobro vidjelo i na zadnjem summitu EU-a kada su se birali kandidati za čelna mjesta u europskim institucijama.

Pucnjava u Dubravi BRUTALNI OKRŠAJ Muškarac koji je u Dubravi pucao na sina osumnjičen za pokušaj ubojstva

"Jedan od od (samo)nominiranih kandidata bio je i hrvatski premijer Andrej Plenković. Glavni interes i cilj Slovenije je pak bio da napravi sve u njenoj moći  da Plenković zbog svog navodnog utjecaja, štetnog za implementaciju arbitraže, ne dobije nikakvu čelnu poziciju. I kad se to nije dogodilo, Slovenija je to (neslužbenim medijskim kanalima) proglasila za pobjedu", piše Esih, te dodaje da to svakako ne ide u prilog smirivanju odnosa i rješenju graničnog spora.

"Odnosi dviju susjednih država koje bi trebale biti uzor za  zapadni Balkan nalaze se tri desetljeća nakon državnog osamostaljenja na tako niskoj razini da se one sada svim sredstvima bore jedna protiv druge", navodi dramatično slovenski list "Večer".

Pogledajte spektakl u pulskoj Areni

 

Mirko Drašković
18 bjegunaca
Europol objavio fotografije najtraženijih seksualnih predatora, među njima je i Hrvat
Konzum
NOVO NORMALNO
Mijenjanje navika? Kako je nemoguće postalo moguće
 • Avatar Olujni
  Olujni:

  Borio sam se protiv Srbije ali kad bih mogao birati, radije bih Srbiju na mjestu Slovenije, a Sloveniju bih rado vidio na mjestu Juznoafricke republike!

 • Barbasmora:

  Slovenija je tuzbu i zaljev vec dobila. Polako moramo to prihvatit....bolje prije nego kasnije. Tesko ce past kada sud EU presudi a zna se kakva ce bit presuda. Hocemo ono tradicionalno balkansko ne priznajem ja ovaj sud? Bolje ne brukat ... prikaži još! se vise....i preuzet odgovornist.

 • komar64:

  Samo imaju sreće što su naši zapadni susjedi...inače bi bili kanta za napucavanje.