Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spor sa Slovenijom

Hrvatska odvjetnica pred Sudom EU: 'Trebala sam biti jasnija, ne znam pomaže li vam to...'

Saslušanje u sporu Slovenije protiv Hrvatske
Foto: Tomislav Krasnec
1/6
08.07.2019.
u 17:30

Metelko-Zgombić: Vjerujem da će Sud EU nakon ove rasprave zaključiti da spor sa Slovenijom nije u njihovoj nadležnosti

Dva i pol sata trajalo je danas pred Sudom Europske unije u Luksemburgu prvo saslušanje u tužbi Slovenije protiv Hrvatske zbog nepoštivanja i neprimjene arbitražne odluke o granici. Ovo nije bilo saslušanje o meritumu, nego tek o nadležnosti Suda EU, jer Hrvatska je na slovensku tužbu uzvratila prigovorom nedopuštenosti same tužbe, a nezavisni odvjetnik Suda EU najavio je danas da će svoje mišljenje objaviti 6. studenoga. To nije odluka suda, već samo mišljenje nezavisnog odvjetnika, s kojim se suci mogu i ne moraju složiti, ali sljedeći korak je, dakle, za četiri mjeseca.

- Vjerujem da je ova rasprava pokazala što je srž našeg problema i da bi Sud EU, ukoliko bi išao razmatrati te neosnovane tvrdnje Slovenije da Hrvatska krši pravnu stečevinu, morao prije toga odgovoriti na sva ova međunarodno-pravna pitanja. Vjerujem da će Sud EU nakon ovakve rasprave zaključiti da zaista taj spor nije u njegovoj nadležnosti. Ali ostavimo si vremena da vidimo konačnu odluku Suda - rekla je državna tajnica Andreja Metelko-Zgombić u izjavi novinarima nakon saslušanja. 

Slovenska strana, pak, vjeruje u snagu svojih argumenata, a njihov je argument da se ova tužba odnosi na hrvatsko kršenje prava Unije, koje nastaje zbog odbijanja Hrvatske da primijeni arbitražnu odluku.

- Slovenija ne tvrdi da biste ovdje trebali presuditi o valjanosti arbitražne odluke niti da je Hrvatska prekršila međunarodno pravo - rekao je Jean-Marc Thouvenin, slovenski odvjetnik u ovom sporu. Slovenija tvrdi da je arbitražna odluka presudila o sporu oko granice i da je taj spor riješen tom odlukom, bez obzira na to što je Hrvatska ne priznaje. - U sporu pred ovim Sudom riječ je isključivo u primjeni prava EU. Hrvatska Sloveniju sprečava u ispunjavanju njezinih obveza i uživanju njezinih prava prema europskom zakonodavstvu - dodala je i Maja Menard, zastupnica Slovenije pred Sudom EU. 

No, hrvatska odvjetnica u ovom predmetu Jemima Stratford i zastupnica Hrvatske pred Sudom EU Gordana Vidović Mesarek objašnjavale su sucima da je status arbitražne odluke i dalje sporan, jer je Hrvatska odlukom Sabora izašla iz sporazuma o arbitraži nakon što je otkrila “šire razloge za zabrinutost” (“Ima tu još toga, ne samo slovenski agent i slovenski član arbitražnog suda”, znakovito je u jednom trenu rekla Jemima Stratford, ali nije elaborirala), te da Sud EU nije nadležan.

- Presuda o meritumu ovog predmeta iziskivala bi da Sud najprije odluči o valjanosti i pravnim učincima sporazuma o arbitraži i arbitražnoj odluci, a status tih dvaju akata je sporan. I zbog toga je ovaj predmet izvan vaše nadležnosti - rekla je Stratford. U ukupnom izlaganju ta je britanska odvjetnica, angažirana u ovom sporu na strani Hrvatske, ipak na trenutke ostavljala dojam slabije uvjerljivosti. “Trebala sam biti jasnija”, “ne znam pomaže li vam to”, “postoji još nešto što sam trebala spomenuti, a nisam”… Izjave poput tih nisu baš bile vrhunac hrvatskih uvjeravanja sudaca Suda EU. 

- Ne, ja bih rekla da je ona zaista htjela biti vrlo korektna i govoriti samo ono što Hrvatska misli, govori i za što se zalaže. I ponekad je bilo potrebno provjeriti s kolegama sa strane, posebno kad je bilo pitanje o političkim odlukama, političkim razmišljanjima, pregovorima oko granice… U tim trenucima tražila je dodatnu potvrdu ostatka tima i mislim da ju je dobila - komentirala je Metelko-Zgombić. 

U jednom od ključnih pitanja tijekom saslušanja, predsjednik Suda Koen Lenaerts pitao je hrvatsku stranu smatra li Hrvatska da je te “nesretne okolnosti” (misli se na skandal u kojem su uhvaćeni Slovenci tijekom arbitraže, ali formulacija “nesretne okolnosti” je bila korištena tijekom saslušanja) zauvijek oslobađaju njezine obveze da, po ugovoru o pristupanju Uniji, postupi po arbitražnoj odluci. 

- Časni sude, drago mi je što mogu potvrdno odgovoriti - rekla je hrvatska odvjetnica. 

- Trudila sam se, jako sam se trudila da se ne bavimo previše tim nesretnim okolnostima koje su dovele do propasti arbitraže. Ali, Hrvatska smatra da je to što se dogodilo krajnje ozbiljno. I smatramo neodrživim da se, zbog jedne reference u fusnoti u hrvatskom aktu o pristupanju EU, po arbitražnoj odluci mora postupiti bez obzira na to što se dogodilo - dodala je Jemima Stratford.

Talijanska sutkinja Lucia Serena Rossi u svom je pitanju već zauzela stav o kojem se vodi spor, odnosno zauzela stav da sve ovo spada u nadležnost Suda EU, suprotno hrvatskim uvjeravanjima da ne spada.

- Kako biste objasnili to jednostrano povlačenje iz sporazuma? Sporazuma koji je dio poglavlja 5. pristupnog ugovora, dakle po mom mišljenju spada u nadležnost suda, odnosno ovaj sud ima nadležnosti za odlučivanje o lojalnoj suradnji - rekla je sutkinja Rossi.

- Ne prihvaćamo to da puko spominjanje arbitražne odluke u fusnoti čini cijeli postupak arbitraže dijelom prava Unije. Isto tako, to ne znači da je Hrvatska, bez obzira na okolnosti u toj arbitraži, bila dužna ostati i nadalje sudjelovati u postupku arbitraže. Po našem mišljenju, to je neodrživo - odgovorila je hrvatska odvjetnica Stratford. 

Slovenski odvjetnik u jednom je trenutku izjavio da hrvatski ribari rade incidente u Piranskom zaljevu u prosjeku “dvaput dnevno”

Hrvatska strana ponovila je kako hrvatska vlada želi da se ovaj spor riješi u bilateralnim pregovorima, te kako je u jednom trenutku predložila i nacrt kompromisnog protokola koji bi riješi spor, no taj nacrt dokumenta odbačen je sa slovenske strane. U uvodnom izlaganju hrvatske odvjetnice čuo se i razlog zbog kojeg Hrvatska nije pokretala postupak mirenja prema jednom članku Bečke konvencije. Podsjetimo, svojedobno su u Hrvatskom saboru oporbeni zastupnici iz SDP-a kritizirali dvije različite HDZ-ove vlade zbog nepokretanja tog članka nakon izlaska iz arbitražnog sporazuma. 

- Hrvatska bi mogla eskalirati stvari upućivanjem u postupak mirenja po članku 66 Bečke konvencije, ali dosad smo se nadali da to možemo izbjeći, dajući prednost rješenju putem pregovora - rekla je hrvatska odvjetnica. 

Pogledajte video usporedbe Hrvatske i Slovenije:

Komentara 53

Avatar Olujni
Olujni
17:34 08.07.2019.

Sloveniju se mora napokon poceti tretirati kao neprijateljsku zemlju, 5 godina su nas kostali kasnjenja ulaska u EU, zauzeli su dijelove HR, sad nas ucjenjuju sa ulaskom u OECD, i napokon evo tuzba! Pa koja ti prijateljska zemlja to radi?? Oni za mene imaju isti status kao i Srbija, dakle neprijateljska drzava!

NN
nista_ne_znam
17:56 08.07.2019.

Dobro jel mi možemo bar jednom imati dobrog odvjetnika? Ova engleskinja je žali bože.

DU
Deleted user
17:17 08.07.2019.

VL je prije nekog vremena objavio interview sa jednim njemackim doktorom prava koji se bavio ovim problemom i on je u tom interview-u ustvrdio da je sa slovenske strane bila ucjena! Mozemo li mi sad Sloveniju tuziti za ucjenu? Ajmo, pravnici, puna vas je RH sa Seksom na celu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije