Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Slovenija nema ni temelja niti razloga za pokretanje bilo kakvog postupka

Europska komisija u petak je potvrdila da je primila slovensko pismo te ga namjerava proučiti
16. ožujka 2018. u 16:24 10 komentara 1341 prikaza
Savudrijska vala/Piranski zaljev
Foto: Reuters/PIXSELL

Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova poručilo je u petak kako Slovenija nema ni temelja niti razloga za pokretanje postupka protiv Hrvatske pred Sudom EU zbog neprovođenja arbitražne odluke o granici.

Savudrijska vala Zbog arbitraže EK: Slovenija predala pismo s prijedlogom tužbe protiv Hrvatske

"Smatramo da Slovenija nema ni temelja niti razloga za pokretanje bilo kakvog postupka protiv Republike Hrvatske pred Sudom EU, zbog navodne povrede prava EU. Kao što je već ranije u nekoliko navrata rečeno, Hrvatska će znati na to odgovoriti", rečeno je Hini u MVEP-u u povodu upućivanja pisma slovenske vlade Europskoj komisiji s prijedlogom pokretanja tužbe protiv Hrvatske zbog nepoštivanja arbitražne odluke o granici.

Europska komisija u petak je potvrdila da je primila slovensko pismo te ga namjerava proučiti. "Ostajemo spremni za posredovanje kao što smo bili i ranije u ovakvim vrstama pravnih sporova", rekao je glasnogovornik Komisije Alexender  Winterstein.

Slovenija namjerava tužiti Hrvatsku na temelju članka 259 Lisabonskog ugovora zbog nepoštivanja arbitražne odluke o granici.

Prema proceduri, prije nego što jedna država članica pokrene postupak protiv druge članice prvo se mora obratiti Europskoj komisiji s takvim prijedlogom. Komisija ima tri mjeseca za odgovor na taj prijedlog. Komisija može prihvatiti prijedlog i onda ona preuzima tužbu. A ako ne prihvati prijedlog ili uopće ne odgovori, država članica koja tuži može sama podnijeti tužbu pred Sudom EU-a. Komisija može u izradi svoga stajališta pozvati obje strane da se očituju o pitanju spora.

Tužbe među članicama EU-a vrlo su rijetke, od šest pokrenutih postupaka, samo je jedan uspio kada je Francuska tužila Veliku Britaniju zbog postupaka vlasti te zemlje prema francuskim ribarima.

Države članice Europske unije mogu pred sudom tužiti jedna drugu, ali to moraju učiniti sporazumno, rekao je prije dva mjeseca Koen Lenaerts, predsjednik suda Europske unije pred kojim Slovenija najavljuje tužbu protiv Hrvatske. U razgovoru za ljubljanski Dnevnik 30. prosinca predsjednik suda EU sa sjedištem u Luksemburgu rekao je da su takve tužbe rijetke. "U sporazumima postoji odredba da države članice mogu pred sudom iznositi tužbu jedne države protiv druge. One to moraju učiniti sporazumno i ako se dogovore da će s time na sud, onda to mogu učiniti", kazao je Lenaerts. Nije želio pritom komentirati predmet graničnog spora između Slovenije i Hrvatske.

Savudrijska vala/Piranski zaljev
1 / 18
Stanje u lučici Savudrija na dan kada je Slovenija objavila primjenu arbitraže
Borut Pahor Posjet Berlinu Slovenski predsjednik Pahor u Njemačkoj spominjao i arbitražni spor s Hrvatskom kazne iz Slovenije Ribara kaznili zbog krivolova uz oružanu pratnju policije RH Marija Pejčinović Burić Pejčinović Burić: Granične sporove bolje je prepustiti međunarodnom sudu
ZADIRANJE U PRIVATNOST
Skandal na granici: Novinara Večernjeg lista policija skinula do gola zbog filtera za cigarete
Renault Zoe
U POTRAZI
Od Samobora do Ivanić Grada: Kako smo tražili najbolje jagode?
 • kajinx:

  Kekeci uzmite Trst.

 • Avatar Dančo
  Dančo:

  sve sporove koje su vodili sa nama uredno su popusili, ne vidim razlog da im se ne smijemo u facu i nakon ovoga

 • slovenacna2:

  Plenkovic sada jadra na barki iste grupe evropskih stranaka i jak je ali stvar nije tako mala. susjedi. Mozda necemo uspjeti. ali ako uspjemo bit ce 1 mio€ na dan kazni za svaki dan. i kad vratimo štedišama, za koje ... prikaži još! je hrvatska de facto podpisala nasljedbeni sporazum i lukavo odigrala na sudu za covjekova prava. ima to tamo, mi cemo podici tuzbu za sve terjatve do hrvtskih poduzeca, koja duguju i za koje odgovara hrvatska država. I jos nesto. NLB nije LB. Ima slicno ime ali su to dvije potpuno razlicite pravne osobe. nasi politici su se prodali hrvatski za vikendice ali jos cemo imati nesto pravde. I dodajem nije bilo zakonito uzeti pare štedišima ali nije bilo ni zakonito oduzeti licenciju banki pa ona nije mogla do posuđenog novca hrvatskim poduzecima. Zbog "hrvatske prihvatizacije" koja je unistila dobar dio hrvatske industrije. sretno susjedi. samo vidite kaku smo prvljavi kekeci a nikako ne vidite da su za prljavi tango uvijek potrebne dvije osobe.