Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Slovenija kreće s isplatama žrtvama arbitražne granice

Pojedinac koji živi sam trebao bi, prema "implementacijskom" zakonu prihvaćenom potkraj prošle godine, za preseljenje dobiti 45.300 eura, dvočlano domaćinstvo 67.950 eura, tročlano 83 tisuće, a 6-člano čak 128.350 eura.
17. travnja 2018. u 16:03 4 komentara 1614 prikaza
Savudrijska vala
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Slovenska vlada u četvrtak će isplatiti prve odštete svojim državljanima koji žive u Hrvatskoj, u pograničnim dijelovima koje je Slovenija do presude arbitražnog suda o granici smatrala spornima, a koji se žele preseliti u Sloveniju pod povoljnim uvjetima koje im je obećala vlada premijera Mire Cerara.

Marija Pejčinović Burić Pejčinović Burić: 'Slovenija je na najgrublji način kompromitirala arbitražni postupak'

Uz financijsku pomoć vlade, iz fonda u kojemu je ukupno 1,2 milijuna eura, oni imaju pravo u iduće tri godine kupiti novu adekvatnu nekretninu u Sloveniji, s time da im u vlasništvu ostane i kuća koju napuste u Hrvatskoj, objavila je Slovenska tiskovna agencija STA.
Do kraja prošlog mjeseca za korištenje te mogućnosti podnesene su 24 molbe, a pravomoćno je do sada donesena odluka o tri molbe.
Visina državne financijske pomoći interesentima za takav aranžman, koji će i sami morati participirati sredstvima u kupnji nove kuće, ovisna je o brojnosti članova pojedine  obitelji.

Pojedinac koji živi sam trebao bi, prema "implementacijskom" zakonu prihvaćenom potkraj prošle godine, za preseljenje dobiti 45.300 eura, dvočlano domaćinstvo 67.950 eura, tročlano 83 tisuće, a 6-člano čak 128.350 eura.

Navodno su se u sklopu tog programa 24 domaćinstva s ukupno 71 članom spremna iseliti iz Hrvatske u Sloveniju. Riječ je uglavnom o ljudima iz zaselaka s lijeve obale Dragonje u Istri, koji su "uključeni" u slovensku općinu Piran odlukom parlamenta iz 1993. godine koja je u Hrvatskoj svojedobno nazvana "papirnatom aneksijom", a koje je Slovenija tijekom pristupanja Hrvatske Europskoj uniji svojedobno proglasila jednim od spornih graničnih područja.

Među onima koji su tražili financijsku pomoć, prema navodima medija, nema Joška Jorasa koji i dalje tvrde da živi u Sloveniji, navode slovenski mediji.

Ušće Dragonje, granične rijeke između Hrvatske i Slovenij Svi u Sloveniju Ako dođe do III. svjetskog rata, mir se nalazi jako blizu, u hrvatskom susjedstvu Marija Pejčinović-Burić ODLUKA O GRANICI Hrvatska odgovara Erjavcu: Očitovat ćemo se i pismeno i usmeno Karl Erjavec EK O ARBITRAŽI Erjavec: Ako se Hrvatska ne odazove na raspravu, bit će to šamar Zagreba Bruxellesu
ZADIRANJE U PRIVATNOST
Skandal na granici: Novinara Večernjeg lista policija skinula do gola zbog filtera za cigarete
Renault Zoe
U POTRAZI
Od Samobora do Ivanić Grada: Kako smo tražili najbolje jagode?
  • Direkt:

    Veoma pošteno sa slovenske strane.

  • aabbcc:

    Humano!, 90-tih se to pretjerivalo sa puskama bez troskova.

  • genex:

    joško joras je ponosna hrvatina i treba ostati tamo gdje je.može zadržati i onaj natpis na kući.nama to ne smeta.