Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zajedno jače

Što je Višegradska skupina zemalja?

Višegradska skupina
Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
10.10.2015.
u 13:30


Smatrali su se razvijenijim od bivših država Varšavskoga pakta

Višegradska skupina zemalja osnovana je 15. veljače 1991. s ciljem poticanja europske integracije članica te skupine, kao i njihove suradnje u području gospodarstva, energetike i obrane. Kad je osnovana, skupina je imala tri države članice, ali je raspadom Čehoslovačke 1993. postala skupina s četiri članice: Češkom, Mađarskom, Poljskom i Slovačkom. Slovenija je u vrijeme osnivanja Višegradske skupine zastupala stav da se ne želi povezivati u takvu neformalnu skupinu zemalja jer je sebe smatrala razvijenijom i zapadnijom državom nego što su to bile bivše članice Varšavskog pakta i bivši sateliti SSSR-a. No, u Sloveniji je kasnije, i sve do danas, prevladao stav da je takvo odbijanje uključivanja Slovenije u Višegradsku skupinu bilo možda pogrešno i arogantno. 

Postoji li i dalje?

Zemlje Višegradske skupine povezuje zajedničko povijesno naslijeđe, kultura, zemljopisni položaj, a u svima njima prevladava stav da su zajedno jače i da mogu igrati veću ulogu nego svaka zemlja pojedinačno. Takav stav prevladava i u Poljskoj, koja je jedina od zemalja V4 dovoljno velika da može i pojedinačno doći do izražaja. Zbog toga je uspjeh Višegradske skupine uvijek ovisio o tome koliko ozbiljno Poljska shvaća svoje članstvo u njoj. 

Prije dva tjedna, Poljska je u glasovanju o izbjegličkim kvotama u Vijeću EU u posljednji tren odlučila odvojiti se od stava ostalih triju zemalja Višegradske skupine i glasati za odluku kojoj su se Mađarska, Slovačka i Češka protivile. Diplomati iz zemalja V4 toga su dana u Bruxellesu govorili kako moraju "provjeriti" sa svojim šefovima postoji li i dalje nešto što se naziva Višegradskom skupinom. Naravno, V4 i dalje postoji, ali i suradnici poljskog predsjednika Andrzeja Dude uoči jučerašnjeg summita lidera zemalja V4 izjavili su za poljske medije da je proteklih nekoliko tjedana "loše iskustvo" za Višegradsku skupinu, koja sada treba pronaći način da iz jednog lošeg iskustva izvuče "pozitivne lekcije". 

Primjer koji treba slijediti

No, sudeći po dogovoru o slanju policijskih i vojnih snaga iz ostalih zemalja V4 kao ispomoć Mađarskoj u čuvanju granice s Hrvatskom, Višegradska skupina je živa i zdrava. 

– Da, takav poziv bio je potreban jer imamo vrlo dugačku granicu, a hrvatske vlasti ne čine ništa da zaustave priljev izbjeglica u Mađarsku. To je vrlo dobar primjer koji Europa treba slijediti. Ako su zemlje V4 u stanju udružiti napore kako bi zaštitile granicu, Europa bi, ne samo četiri zemlje nego 28 zemalja, trebala biti u stanju udružiti snage na granici Grčke – kaže mađarski ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó.

>> U savez sa V4 vode nas politički, ekonomski i energetski interesi

Ključne riječi

Komentara 9

BU
Bulaba
16:00 10.10.2015.

Krasnec, dijete drago, V4 je ishodišna skupina za američki projekt stvaranja europske transverzale od Baltika do sredozemlja kao ruskog štita, koja se sada upravo širi i na druge zemlje u okviru plana Jadran-Baltik-Crno more. A usput će poslužiti i kao europski štit od džihadističke najezde. Naravno da to ne odgovara srpskim špijunima u hrvatskim medijima i zagovornicima jugo "regiona", pa zato sada primitivno vrijeđaju i obezvrjeđuju politiku Poljske, Slovačke, Češke i Mađarske, zemalja koje u u zadnje četiri godine ostvarile rast BDP, redom: 10,9%, 8,9%, 4,5% i 6,7%, dok je ova regionska prčija Zoke Milovanovića koja nije u stanju kontrolirati vlastite granice potonula za 3%.

Avatar juricamesko
juricamesko
13:50 10.10.2015.

gos. Krsinec zar sa svoja dva članka danas niste sami sebi kontradiktorni. pročitajte što ste u oba napisali pa malo razmislite.

Avatar babas
babas
14:02 10.10.2015.

Bahati Slovenci nisu htjeli u savez sa istočnoeuropskom sirotinjom,a danas su siromasi i za Čehe i za Slovake.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije