Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
signal približavanja

U savez sa V4 vode nas politički, ekonomski i energetski interesi

Foto: Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell
09.10.2015.
u 12:10

Cvrtila: Udruživanje s Poljskom, Češkom, Slovačkom i Mađarskom morala bi pratiti i naša puno jasnija politika prema Balkanu

Sudjelovanje hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović na sastanku Višegradske skupine (V4), udruženja srednjoeuropskih država Poljske, Češke, Slovačke i Mađarske, najjasniji je do sada signal približavanja Hrvatske toj interesnoj skupini zemalja. Hrvatska je i prije bila pozivana da se priključi inicijativi, a prije godinu dana je taj poziv Hrvatskoj (a i Sloveniji) došao od tadašnjeg mađarskog ministra vanjskih poslova Tibora Navracisca, koji je izjavio kako smatra korisnim razmotriti proširenje skupine V4 pridruživanjem Hrvatske i Slovenije.

Je li to bijeg s Balkana

Ideju su odmah poduprli naši europarlamentarci Tonino Picula i Davor Ivo Stier, dok su predsjednik RH Ivo Josipović i Vlada RH objasnili da čekaju i formalni diplomatski poziv iz V4. Došlo je, međutim, do zastoja, sve dok nova hrvatska predsjednica nije počela aktivno propagirati svoju inicijativu Jadran – Baltik (– Crno more). Cilj je tih asocijacija političko, ekonomsko i energetsko udruživanje, a u novoj geopolitici Europe motiv je stvaranje unutar EU lobistički dovoljno jake grupe zemalja. Činjenica je da u aktualnoj hrvatskoj politici nema grubih protivljenja povezivanju RH s V4, no Vlada nije poduzela nikakve korake prema tome, pogotovu jer je “štafetu” preuzela predsjednica. Je li ovaj korak zaokret u hrvatskoj vanjskoj politici, kako to misli bivši MVP Mate Granić, ili dobrodošla nadopuna, kako tumači analitičar Vlatko Cvrtila?

– Hrvatska prirodno pripada Višegradskoj skupini, povijesno, interesno, pogotovo u okviru EU. Imamo puno istih i zajedničkih interesa – kaže M. Granić. Smatra da je odlazak predsjednice na sastanak na Balaton “prvi ozbiljni razgovor u smjeru ulaska RH”. V4 djeluje unutar EU kao interesna skupina, što jest legitimno i uobičajeno. Pitanje je je li to i bijeg s Balkana? – To je prirodni put Hrvatske, premda trebamo razvijati najbolje odnose na temelju interesa i sa svojim susjedima, a jedini naš posebni interes ovdje jest BiH i konstitutivnost i suverenost hrvatskog naroda u BiH. Predsjednica je otvorila novu dimenziju i to je važan zaokret u hrvatskoj vanjskoj politici – tvrdi Granić.

– Pokazalo se da su te države uspjele formulirati dosta zajedničkih interesa. V4 je format koji može u međunarodnom prostoru za Hrvatsku otvoriti neka pitanja vanjske politike o kojima do sada nismo vodili računa i koja nam mogu obogatiti vanjsku politiku. Ne u smislu da se time odvajamo od Balkana, jer od njega se ne možemo odvojiti. Nego da imamo strukturiranije politike – smatra V. Cvrtila. Dodaje da ćemo sada morati razviti i puno jasniju politiku prema Balkanu, koju sada nemamo.

LNG je pretpostavka

– Hrvatska vanjska politika bavi se nekim drugim stvarima, možda i marginalnima u odnosu na ono što su ključni interesi RH. Ovo jest nadopuna vanjske politike i otvara nam novi prostor – kaže. No, je li naš motiv ovdje više politički ili ekonomsko-energetski, s obzirom na planove SAD-a o spajanju Baltika i Jadrana? Vanjsku politiku RH bi uvijek trebali motivirati i ekonomski interesi države, kaže Cvrtila i dodaje da predsjednica to dobro razumije, jer je radila u Bruxellesu i osjetila procese koji se događaju.

Geostrateški se naš prostor sada može jako dobro iskoristiti. Jedno smo vrijeme bili zaluđeni LNG terminalom na Krku, a sada se o tome uopće ne govori – kaže i potvrđuje da se stručnjaci čude što u energetici RH gubi korak sa zbivanjima. Naše uključivanje u mrežu V4 bilo bi poticajno za RH, smatra Cvrtila, a LNG tu jest pretpostavka.

>> Predsjednica Grabar Kitarović u Mađarskoj: Očekujem vrlo sadržajne sastanke

Komentara 159

Avatar tetina
tetina
12:20 09.10.2015.

Naravno da drugu yusipovići i još aktualnoj vadi a posebno drugarici pusić nije u interesu izlazak i "regiona" jer se s tim ruše sve iluzije i ponovnom okupljanju nekih tamo država u neku novu balkougoslaviju .... SAm Bog je poslaoao našu Predsjednicu da nas izvuče iz udbaškokomunističkih kandža a isto je slučaj sa sadašnjim izborima..ovi sadašnji izbori nisu izbori lijevih ili desnih već put kojim će krenuti R. Hrvatska ..Hoće li ostati na istoku ili će pripasti srednjoj Europi tj. Zapadu ... Duboko se nadam i vjerujem u hrvatski narod i dostojnost Hrvatske države !

Avatar johny21
johny21
12:22 09.10.2015.

Napokon imamo nekoga u vrhu vlasti da radi nešto. Ovaj fikus prije predsjednice nije ni iz Zagreba izašao, a ne negdje dalje!

Avatar imotska115
imotska115
12:23 09.10.2015.

Odlican potez predsjednice, samo naprijed prema EU gdje i Hrvatska pripada. Joso je htio napraviti yogo region gdje bi Srbija vladala, kao i za vrime stare tkvz. juge 1918.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije