Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUMMIT

Merkel ni riječi u Trstu o arbitraži sa Slovenijom

Summit Zapadnog Balkana
Foto: Guido Bergmann/DPA/PIXSELL
1/3
14.07.2017.
u 10:25

Premijer Andrej Plenković i slovenski kolega Miro Cerar spomenuli su kako su se ranije sreli u Ljubljani i bilateralno razgovarali

Na summitu Berlinskog procesa u Trstu, iako su neki to očekivali, nije bilo razgovora o arbitražnoj odluci u sporu Hrvatske i Slovenije oko granice. Kako doznajemo, hrvatski premijer Andrej Plenković i slovenski kolega Miro Cerar samo su spomenuli kako su se ranije tog dana sreli u Ljubljani i razgovarali o otvorenom problemu granice. Ostali sudionici summita, a među njima i njemačka kancelarka Angela Merkel, s kojom je premijer Plenković porazgovarao na marginama sastanka, o odnosu Slovenije i Hrvatske te o arbitraži nisu rekli ni riječi.


Neki su očekivali da će sastanak u Trstu biti mogući poligon za pritisak država koje su se izjasnile da arbitražnu presudu treba poštovati, prije svega Njemačke, no izgleda da su se države suzdržale, što bi moglo naslutiti da se, osim principijelnog stava o poštovanju presuda, neće izravno miješati. Hrvatska inzistira i ponavlja kako je riječ o bilateralnom pitanju koje se treba rješavati dijalogom.

Summit Zapadnog Balkana
1/5

Premijer Plenković jučer se, drugog dana boravka u Trstu, sastao s predsjednikom Hrvatske zajednice u Trstu Damirom Murkovićem, a u izjavi za novinare nakon susreta rekao je kako je status priznavanja hrvatskog jezika u regiji Furlaniji na dnevnom redu između Hrvatske i Italije.


Summit Zapadnog Balkana
1/9

– Talijani su nacionalna manjina koja u Hrvatskoj uživa sva prava. Stoga izražavam zadovoljstvo što je zastupnik talijanske manjine Furio Radin, doajen hrvatskog parlamenta, sada i potpredsjednik Hrvatskog sabora.

To su važni politički signali koje Hrvatska kao zrela europska zemlja upućuje u politici prema manjinama i očekujemo da u kontekstu razgovora s Italijom učinimo daljnje napore u zaštiti prava Hrvata koji žive u Italiji – poručio je premijer Plenković. Uz Plenkovića na razgovorima je bila i ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić.

 

Komentara 12

Avatar Vuglec
Vuglec
10:36 14.07.2017.

Merkelica i njemačka imaju puno važnijih poslova od bavljenja sa problemima dvije beznačajne balkanske državice , kada će ionako kada taj problemčić dođe na red biti onako kako kaže Merkelica, a Briselski Plenky i Cerar će poslušno mahnuti repićem.

Avatar anticenzura
anticenzura
11:02 14.07.2017.

Ovi se uhvatili Njemacke ko pijan plota da im oni rijesavaju njihove probleme u zemlji? Vidi ih, ko ponavljaci iz magarecih klupa se okupili tamo, mrcine sto izigravaju''celnike'' zemalja, postrojili se da im ZENA jedna diktira u kojem smjeru da vode zemlju da im narod ne krepa od gladi? Kako njih nije sramota biti tako jadni i bijedni, nesposobni da se brinu o sami sebi? Kako taj narod nije sramota da im ovakvi gubitnici kroje sudbinu njihovoj djeci? Ja se ne mogu nacuditi da uopce postoje takvi u 21.stoljecu u srcu Europe. To je dno dna!!

KA
kamenjar0404
17:43 14.07.2017.

Sidi baba kuci i suti !!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije