Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Slovenija ispred Hrvatske po indeksu globalizacije

27.01.2009.
u 17:42

Belgija je četvrtu godinu zaredom najglobaliziranija država svijeta, a Hrvatska je na 25. mjestu, objavio je u utorak švicarski ekonomski institut KOF iz Züricha koji tradicionalno svake godine izračunava indeks globalizacije zemalja.

KOF u svojim istraživanjima mjeri stupanj ekonomske, društvene i političke globalizacije. Ove godine istraživanjem su obuhvaćene 154 zemlje.

Iza Belgije slijede Irska, Nizozemska, Švicarska, Austrija, Švedska, Danska, Kanada i Luksemburg, a prvih deset zaokružuje Mađarska.

Na začelju su Bangladeš, Nepal, Sudan, Tadžikistan, Srednjoafrička Republika, Ruanda, Niger, Burundi, DR Kongo i Mianmar.

Hrvatska, po globalizacijskom indeksu, iz godine u godinu napreduje, pa je tako s 33. prije dvije godine i 31. lani sada na 25. mjestu.

Iza Hrvatske su Australija (26.), Velika Britanija (27.), Italija (28.), Sjedinjene Američke Države (38.), Rusija (61.), Japan (70.) i Kina (91.).

Slovenija je zauzela 20., BiH 43., a Makedonija 89. mjesto.

Pod ekonomskom globalizacijom podrazumijeva se tijek novca, kapitala i transakcija, pod društvenom raširenost ideja, informacija i interakcija s ljudima iz drugih zemalja, a politička dimenzija odnosi se na uklopljenost u međunarodnu politiku. Hrvatska je najbolji rezultat ostvarila u društvenoj globalizaciji, a najlošiji u političkoj.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije