Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STROŽA PRAVILA

Slovenija donijela nove mjere za putnike u tranzitu, za Veliku Gospu cijepljenje i pred crkvama

Bregana
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/3
14.08.2021.
u 11:14

Novom je odlukom vlade uz to ponovo propisano obvezno nošenje zaštitnih maski za posjetitelje javnih i kulturnih priredaba u zatvorenome

Slovenska vlada objavila je da se od 23. kolovoza i putnici u tranzitu za ulazak u zemlju trebati pokazati dokaz da su cijepljeni protiv Covida-19, da su bolest preboljeli ili negativni test (tzv. PCT uvjet).

"Od 23. kolovoza tranzit kroz Sloveniju više neće biti moguć bez ispunjavanja PCT uvjeta", objavila je vlada u priopćenju nakon sinoćnje dopisne sjednice.

Do tada za putnike u tranzitu i dalje vrijedi izuzeće po kojemu ne moraju na granici dokazivati svoj Covid status ako u najkraćem roku, a ne duže od 12 sati, izađu iz Slovenije.

Izuzeće od PCT uvjeta za ulazak u Sloveniju i dalje vrijedi za osobe mlađe od 15 godina, vlasnike zemlje i nekretnina u pograničnom području, prekogranične radne migrante i zaposlene u međunarodnom prijevozu.

Novom je odlukom vlade uz to ponovo propisano obvezno nošenje zaštitnih maski za posjetitelje javnih i kulturnih priredaba u zatvorenome, dok nošenje maski postaje obvezno i za okupljanja na otvorenom ako je na njima prisutno više od 100 osoba.

Kako bi se povećao broj cijepljenih protiv Covida-19 u Sloveniji, tamošnje su se zdravstvene vlasti s crkvenima dogovorile o cijepljenju vjernika pred većim crkvama i na hodičašćima na sutrašnji praznik Marijina uzašašća.

Biskupi pozivaju vjernike da se cijepljenjem pobrinu za vlastitu sigurnost i sigurnost svojih bližnjih, kazao je za medije glasnogovornik Slovenske biskupske konferencije Tadej Jakopič.

O organizaciji dolaska mobilnih ekipa za cijepljenje dogovorit će se svećenici i predstavnici Instituta za javno zdravlje, a cijepit će se nakon glavne mise u većim crkvama, među ostalim i u glavnom marijanskom svetištu u Brezju na Gorenjskem.

U Sloveniji je do sada potrebnim dozama cjepiva zaštićeno 40,3 posto ukupne populacije, po ocjenama epidemiologa daleko manje od potrebnog dijela stanovništva da bi se spriječio novi epidemijski val ove jeseni zbog zaraznije delta varijante virusa.

Prema podacima vlade, dnevno se ovih dana cijepi samo oko 3 tisuće ljudi, dok mobilne ekipe koje odlaze na teren izvan domova zdravlja i centara za cijepljenje mjesečno cijepe oko 10.000 ljudi.

Kako bi se tempo povećao i zaštitili oni koji su rizičniji liječnici obiteljske medicine od ovog tjedna upućuju pismene pozive na cijepljenje i svim svojim pacijentima koji su stariji od 50 godina.

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno čak 264 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je 65 više nego prethodni dan i najveći broj zaraza u jednom danu od početka srpnja, a vrlo je visok i udio pozitivnih testova - 14,1 posto.

Sedmodnevni prosjek zaraženih u jednom danu sada iznosi 184, a 14-dnevna incidencija porasla je na 100.
U bolnicama je 42 oboljelih, od čega njih 8 na intenzivnim covid odjelima, a nijedan oboljeli u zadnja 24 sata nije umro pa broj preminulih od početka epidemije ostaje 4.433.

VIDEO Što je zapravo delta-soj koronavirusa i koliko je opasan?

Ključne riječi

Komentara 22

KU
Kuronja20cm
12:14 14.08.2021.

Ja sam se evo baš danas 2. puta cijepio i nikakvih posljedica nis imao.Putujem cesto,skinuo sam aplikaciju ,skenirao kod i 7 mjeseci sada mi se fućka glede mjera Slovenije, Austrije ili Njemačke.Cijepite se ,ne budite nerazumni ljudi!

Avatar OPG
OPG
16:02 14.08.2021.

Za cjepljene novo normalno , antiwaxeri gone sami sebe u izolaciju - pobjeda civilizacije!

SO
Sir Oliver
19:25 14.08.2021.

Ludilo ide dalje, SLO je marljivi dio tog ludila.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije