Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Akademija pravnih znanosti:

EK nema ovlast odlučivati o postupku arbitraže

Savudrijska vala/Piranski zaljev
Foto: Reuters/PIXSELL
06.07.2017.
u 15:33

U priopćenju su naveli četiri točke u kojima pojašnjavaju zašto EK nema pravo odlučivati o arbitraži.

Predsjedništvo Akademije pravnih znanosti Hrvatske, potaknuto stajalištem Europske komisije o odluci Arbitražnog suda o graničnom sporu Hrvatske i Slovenije, uputilo je nadležnim državnim tijelima i javnosti priopćenje.

Istaknuli su da iako Europska komisija podsjeća na ulogu koju je 2009. imala u olakšavanju zaključivanja Arbitražnog sporazuma između Hrvatske i Slovenije, 2015. godine propustila je reagirati na teška kršenja toga sporazuma od strane Slovenije.

- Iz navedenog slijedi da Europska unija u rješavanju ovoga spora može ponovno biti posrednik, ponuditi svoje dobre usluge i slično, no nema ovlast „odlučivati“ u njemu, priopćili su.

U priopćenju su naveli četiri točke u kojima pojašnjavaju zašto EK nema pravo odlučivati o arbitraži.

- Pitanja arbitražnog postupka, sadržaja presude kao i njezine provedbe predmet su međunarodnog prava te ne ulaze u nadležnost Komisije kako je ona predviđena člankom 17. st. 1. Lisabonskog Ugovora o Europskoj uniji, priopćilo je Predsjedništvo.

- Navedena pitanja nisu dio prava Unije pa stoga njezine institucije o njima ne mogu odlučivati. Pitanja vezana uz vanjsku politiku i međunarodnopravne odnose država članica, čak i kada bi bila predmet interesa Unije, ne bi bila podvrgnuta supranacionalnim pravno obvezujućim aktima Unije, dodaju pravnici.

Dodaju kako "teško kršenje Arbitražnog sporazuma od strane Slovenije pa time i obezvređivanje arbitražnog postupka ne samo da dovodi u pitanje povjerenje država članica Unije da u budućnosti svoje sporove povjere na rješavanje sličnim, od strane Unije potaknutim arbitražnim postupcima, već predstavlja i izravno kršenje nekih od temeljnih zajedničkih vrijednosti same Unije".

Komentara 4

MG
milerazbojnik@gmail.com
19:53 06.07.2017.

eu unija i njezin instrumentarij ultimatuma pod krinkom nekakve sulude zakonodaavnew pravde nije ništa drugo nego li diktatura isto kao i prije kad čovjek nije smio ništa reči u totalitarnim sistemima fašizmu ili komunizmu jer ako li tako sprovodiš zakone i pravdu kako li nam govore eu parlamentarci ..-morate imate obavezu onda to nije demokracija nego diktatura opet jedne te iste brajše političara da sčuvaju svoju moč ,...ja imam pravo i svak ima pravo kao čovjek ili kao država sam odlučit što ču i niko nema pravo u ime nečega meni niti nekom otrgnuti nogu i da to samo tako prođe ili uzet bez dogovora moje vlade ili referenduma naroda tamo prodavat i davat tuđe a da mi tako nešto tražimo od njih evo ti ako li treba i sankcija što li su ovi gadooo i u stanju napravit svima ko li im se neče pokorit i zato je za mene unija patvorevinba ili ti zamjena za več viđena društva u kojima su pojedinci odlučivali o tuđoj sudbini tamo negdje daleko a da nisu imali pojma o povjesti ili željama pojedinih država i naroda

GA
Gaggi78
21:12 06.07.2017.

Pa kad nema di je dilema nema tu ni texta završena priča ili cica maca gotova priča točka !!

Avatar Idler 3
Idler 3
18:07 06.07.2017.

Tak i treba, ne sam pri arbitraži neg bi i češće struka trebala pomagat državi bilo savjetom bilo kritikom. Ne veli se zalud - zajedno smo jači !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije