Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slovenija

Slovenci srušili obiteljski zakon: Neće oni djecu učiti da je gej okej!

Sestre of Slovenia
AFP/Pixsell
27.03.2012.
u 07:00


Na televiziji se pojavio lezbijski par s djetetom koje je rodila jedna od njih: Živjet ćemo zajedno. Tko nam može uzeti naše dijete?

Što se promijenilo u Sloveniji, kako to da je u zemlji koja je, po ocjeni gej aktivista, otvorena i liberalna prema homoseksualnoj populaciji na referendumu zaustavljeno povećanje njihovih prava? Valja reći u prvom redu to da je obiteljski zakon, koji je pao na referendumu, regulirao na moderniji način i mnoga druga prava, a ne samo prava homoseksualaca, od prava jednoroditeljskih obitelji i izvanbračnih zajednica nadalje, pa je sve to sad palo u vodu na najmanje godinu dana.

Vođe pokreta otpora

Ipak, sva je pozornost javnosti u Sloveniji bila fokusirana na pitanje prava istospolnih partnera da posvoje dijete svog partnera i na tome su se najviše lomila koplja. Kao i u drugim sličnim situacijama, riječ je zapravo samo o tome da se zakonski regulira nešto što u stvarnosti već postoji. Pa su i pred kamere na biralištu u nedjelju izašle dvije žene, lezbijski par, s djetetom u kolicima koje je rodila jedna od njih. Njezina će partnerica i nakon pada zakona na referendumu živjeti s tim djetetom, samo može doživjeti neugodnost ako ode po dijete u vrtić ili ga poželi odvesti na put u inozemstvo. Ipak, vođe pokreta otpora protiv obiteljskog zakona misle da su pobijedili. Aleš Primc, vođa Građanske udruge za obitelj i prava djece, zadovoljan je rezultatima.

– Građani su na referendumu obranili temeljne društvene vrijednosti. Oni poštuju uloge oca i majke u obitelji. Građani ne žele da djeca u školi uče kako da postanu homoseksualci – izjavio je Primc, a zadovoljna je i Katolička crkva u Sloveniji, rezultate je pozdravio ljubljanski nadbiskup Anton Stres.

Slovenski analitičari pad zakona na referendumu pripisuju u prvom redu utjecaju Crkve. No, i tu je stvarnost već daleko odmakla, polovica slovenskih parova svoju zajednicu ne potvrđuje nikakvim dokumentom. Nakon svega, Slovenija je sad u zanimljivoj pravnoj poziciji jer cijeli je jedan zakon, s mnogim modernim rješenjima, pao i godinu dana ne smije se ništa slično predlagati, a nitko ne zna jesu li građani bili protiv zbog prava gej parova ili nekog drugog zakonskog rješenja jer je obiteljski zakon nakon dva desetljeća temeljito obnovljen. Pa sad sve mora stajati i čekati da prođe zakonski rok, a tada će, najavljuje se iz vlade, prava homoseksualaca biti izdvojena u poseban zakon.

Puno manje nasilja

Nakon svega, u Sloveniji se nametnulo pitanje trebaju li uopće pitanja koja se tiču ljudskih prava ići na referendum. Uvijek su u pitanju prava manjina, nova prava, a o njima odlučuje više ili manje konzervativna većina. Međutim, slovenski je Ustavni sud u prosincu odbio inicijativu za zaustavljanje referenduma ocijenivši kako on neće imati protuustavnih posljedica. Marko Jurčić, gej aktivist u Hrvatskoj, kaže kako je u Sloveniji odnos prema homoseksualcima znatno napredniji nego u nas.

– Tamo ima puno manje nasilja, stupanj slobode je puno veći, gej parovi se ne moraju osvrtati na ulici i bojati se napada – kaže Jurčić te dodaje da je Crkva u Sloveniji provela jaku kampanju nastojeći zadržati monopol nad uređenjem braka i obitelji.

Moguće je i da su se Slovenci prestrašili da će izgubiti porezne olakšice za punoljetnu djecu koja više ne bi bila članovi obiteljske zajednice.

Komentara 87

KA
Karas
07:13 27.03.2012.

Bravo susedi,konacno nesto pozitivno iz Slo !!! Treba jasno reci da je pederluk bolest kao i sve druge bolesti !! I da biti peder nije normalno !!!!! Jos jednom bravo !!

OB
-obrisani-
07:11 27.03.2012.

država treba takvim neodgovornim roditeljima oduzimati djecu i davati heteroseksulanima na posvojenje, uostalom lezbijke po centrima oduzimaju djecu heteroseksulanim parovima i zbog boje sobe o čemu smo nedavno svjedočili. Kažem neodgovornima jer svoj izopačane sklonosit vješaju na sva zvona bezez samokontrole i dovode djecu u neogodnu situaciju. Sjećam se dvije lezbijke na moru, žvalile su se pred \"njihovom\" petogodišnjom djevojčicom, Pogled tog djeteta već me godinama prati. Ta skupina ljudi je izrazito promiskuitetna i bez samokontrole, uostalom dovoljno ih je vidjeti na gay paradama, izgledaju ne ko homseskulaci već ko muške i ženske prostituke, polugoli se žvale, uvijaju, bičuju.... i sad zamislite da vam se nešto dogodi i vaše dijete završi kod njih? Društvo treba svaku opačinu suzbijati pa tako i tu, a ne ju pormicati, nek si ih lučin vodi doma, ale ne našu djecu u njihove domove. U Europi već pušu vjetrovi u tom pravcu! Pitanje je dana kada će ta opačina opet postati bolest, zato ne trčimo pred rudo.

TI
tintilinic100
12:31 27.03.2012.

hegedus Za tebe je iznenađenje što je Hrvatska uopće postala samostalna.. vidim.. Ako za nikoga nije iznenađenje.. za tebe jest :))??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije