Naslovnica Vijesti Hrvatska

Slovenci pozivaju novu vladu da nastavi arbitražu, HDZ odbija

Hrvatska je pozvana da 15. siječnja iznese razloge izlaska iz arbitražnog procesa, no pozivu, kako se doznaje, neće odazvati
07. siječnja 2016. u 20:15 23 komentara 1617 prikaza
Miro Kovač
Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Dijalog, prijateljski i partnerski odnosi Hrvatske i Slovenije, da. Arbitraža, ne. Tako, ukratko, u HDZ-u komentiraju poruke slovenskog državnog vrha u kojima Slovenci kažu kako se nadaju da će s novom hrvatskom vladom bolje surađivati nego s vladom Zorana Milanovića te kako očekuju da će nova vlada nastaviti postupak na arbitražnom sudu iz kojeg je Hrvatska nakon skandala zbog slovenskog utjecaja na suce istupila.

Proces još formalno traje pa je i Hrvatska pozvana da 15. siječnja iznese razloge izlaska iz procesa. Kako se doznaje, Hrvatska se pozivu neće odazvati. Odnosi Hrvatske i Slovenije bili su jedna od tema ovotjednog susreta slovenskih diplomata u Brdu kod Kranja. Slovenski predsjednik Borut Pahor apostrofirao je da je u interesu Slovenije poboljšanje odnosa s Hrvatskom.

– Dok traje arbitraža, Slovenija nema druge strategije osim one da razvija suradnju s Hrvatskom – kazao je Pahor, dok je ministar vanjskih poslova Karl Erjavec ponovio riječi slovenskog premijera Mire Cerara kako se nada da će nova hrvatska vlada biti spremnija na suradnju.

– Imamo nekoliko neriješenih pitanja koje bismo mogli riješiti političkim dijalogom – kazao je Erjavec te istaknuo kako je Slovenija ispunila obveze nakon gubitka arbitraže oko NE Krško.
– U tom se duhu rješavaju ta pitanja i zato očekujemo da će nova hrvatska vlada poštovati arbitražni postupak – kazao je.

Iz HDZ-a apostrofiraju da su Hrvatska i Slovenija prijateljske, susjedne države, članice EU i NATO-a te surađuju i u sklopu procesa Brdo – Brijuni.
– Imamo intenzivne gospodarske odnose. Mnogi Slovenci u Hrvatskoj ljetuju, mnogi Hrvati u Sloveniji zimuju, mi smo dva prijateljska naroda. Nova će hrvatska vlada raditi na daljnjem jačanju naših odnosa – komentirao je međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač.

No kad je riječ o arbitraži, mišljenje je sljedeće. – Što se graničnog spora tiče, uvjereni smo da ćemo naći rješenje, na temelju međunarodnog prava i u duhu prijateljskih odnosa. Slijedom odluke hrvatske vlade, a na koju ju je obvezao Hrvatski sabor, sporazum o arbitraži prestao je za Hrvatsku vrijediti – istaknuo je Kovač.

>>Cerar: Želim dobre odnose s Hrvatskom, ali potrebna je politička volja druge strane

>>Arbitraže: Hrvatska - Slovenija 2:0

Romb Technologies
EUROPSKI FONDOVI
Romb Technologies: Razvijamo autonomne viličare koji bi mogli preokrenuti industriju naopačke
 • Livi:

  Uza svo postovanje i susjedstvo, treba se uvijek pitati kako ovih valdajucih slovenskih struktura nije sram. Prvo su nas do iznemoglosti ucjenjivali ulaskom u EU: Ljubljanska banka, proglasavanje gospodarskog pojasa, zaposjedanje sv. Gere, zahtjevom za cijelim Piranskim zaljevom. I sad ... prikaži još! bi, nakon pokusaja podmicivanja sudaca htjeli glumiti kao da se nista nije dogadalo o osamostaljenja obiju drzava.

 • Avatar juricamesko
  juricamesko:

  dobro susjedski odnosi i uzajamno poštovanje svakako ali prije svega zaštita nacionalnog interesa.

 • Ovozemaljski:

  Tako se vodi vanjska politika, bravo Miro, Vesna sjedi 1.