Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLOVENIJA

Cerar: Želim dobre odnose s Hrvatskom, ali potrebna je politička volja druge strane

Miro Cerar
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
04.01.2016.
u 14:07

"Naša apsolutna i prioritetna zadaća jest očuvanje schengenske zone i Slovenije kao njezina dijela"

Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je danas da želi dobre odnose s Hrvatskom, ali da je za to potrebna politička volja obiju strana, pri čemu je istaknuo poznata slovenska stajališta o graničnoj arbitraži i izbjegličkoj krizi koje su u 2015. pomutile te odnose.

"Želim dobre odnose s Hrvatskom, ali je za dobre odnose potrebna politička volja na obje strane", kazao je Cerar u svom govoru slovenskim diplomatima koji su se okupili na tradicionalnom godišnjem savjetovanju na Brdu kod Kranja.

Govoreći o poznatoj arbitražnoj aferi i odluci Hrvatske da izađe iz kompromitiranog arbitražnog procesa, Cerar je ponovio poznata stajališta Ljubljane rekavši da slovenska vlada očekuje da će arbitri nastaviti svoj rad i donijeti konačni pravorijek.

"Vjerujemo u arbitražni sud i vjerujemo da će on nastaviti svoj posao objektivno i nepristrano te ove godine donijeti presudu obvezujuću za obje strane", kazao je Cerar.

"Nadam se da će i na hrvatskoj strani prije ili kasnije prevladati spoznaja kako je arbitraža najdjelotvorniji način da otvorimo novo i bolje poglavlje u našim međusobnim odnosima", kazao je.

Najveći dio svog obraćanja okupljenim veleposlanicima i drugim predstavnicima diplomatsko-konzularnih predstavništava Slovenije u Europi i svijetu slovenski je premijer posvetio migracijskoj krizi, za koju smatra da može dugoročno izazvati sudbonosne podjele u Europskoj uniji i zaprijetiti njezinu opstanku.

"Prevelik i nekontroliran protok neregularnih migranata u države Europske unije neizbježivo vodi u dezintegraciju država članica, a posljedično i u dezintegraciju europskih institucija", kazao je Cerar te dodao da zato rješavanje migrantske krize znači i "pitanje opstanka EU-a".

"Naša apsolutna i prioritetna zadaća jest očuvanje schengenske zone i Slovenije kao njezina dijela", kazao je Cerar dodavši da će zato Slovenija i dalje poduzimati "adekvatne mjere" kako bi te prioritete održala i ispunila.

Priznavši da EU poduzima određene mjere za zaustavljanje prevelikog migrantskog toka, Cerar je ocijenio da to još nije dovoljno, zbog čega države članice trebaju poduzimati i samostalne mjere, kao što to čini Slovenija.

"Neregularni priljev migranata potrebno je zaustavljati i vlastitim mjerama, a to radimo i našim mjerama za djelotvorniji nadzor granice s Hrvatskom", kazao je slovenski premijer okupljenim diplomatima.

"Suradnja s Hrvatskom na ovladavanju migracijskim priljevom znala je biti problematična, u protivnom ne bi ni bilo potrebe da prihvaćamo naše mjere, uključujući i postavljanje tehničkih zapreka i žice", kazao je Cerar.

Diplomatima se obratio i ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, također naglasivši potrebu da Hrvatska zauzme konstruktivnije stajalište kad je riječ o arbitraži i izbjeglicama, a u utorak će se diplomatima obratiti i predsjednik države Borut Pahor.

>> Slovenija uplatila 42 milijuna eura HEP-u za neisporučenu struju iz Krškoga

>> Pusić poziva Sloveniju da bolje postupa prema migrantima

Komentara 29

UM
umnjak
16:38 04.01.2016.

Fuck off Janez!

AM
ameris
16:32 04.01.2016.

Za Slovence je "volja s druge strane" samo i jedino u s t u p c i .Slovenska je politika iznurivanja i stalnog skrivenog glodanja teritorija.Nije poznato u Evropi tolika glad za tuđim..zemljom,vodom,strujom,eurima,morem,brodarstvom...zbilja nezreli i traumatiziran mentalitet.

KI
kinez14
15:02 04.01.2016.

Slovenija-mala zemlja veliki kompleksi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije