Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pokušavaju u Europu

U Sarajevo vraćen vlak sa stotinu migranata

Migranti u Grčkoj
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
06.04.2019.
u 12:13

Više stotina migranata okupilo se na sjeveru Grčke i traži ulazak u Makedoniju i EU, a sve je više izbjeglica i u BiH

Dolaskom proljeća i migranti su se probudili iz zimskog sna i ponovno se na različite načine pokušavaju domoći Europe. Više stotina migranata koji su stigli iz različitih dijelova Grčke okupilo se u kampu u Diavati na sjeveru Grčke, smještenom oko 100 kilometara od prijelaza Idomeni, na grčko-makedonskoj granici, prosvjedujući i tražeći otvaranje grčko-makedonske granice kako bi prošli dalje prema Europi.

Istodobno, željeznički promet između Atene i Soluna otežan je zbog prosvjeda oko 200 tražitelja azila koji su zaposjeli tračnice glavnog kolodvora u Ateni također tražeći otvaranje grčko-makedonske granice. Migranti, koji su uzvikivali “Solun”, “Njemačka”, postavili su i šatore na tračnice zbog čega nijedan vlak nije mogao napustiti kolodvor u Ateni. Prosvjed je “poruka Europi koja mora razumjeti da migracijsko pitanje traži europsko rješenje”, kazao je Miltiadis Klapas, glavni tajnik ministarstva za migracijsku politiku u Grčkoj.

U međuvremenu, u strahu od ponovnog priljeva migranata, policija Unsko-sanske županije u BiH provodi pojačane mjere čiji je cilj spriječiti dolazak novih ilegalnih migranata u taj dio zemlje i tako ih zaustaviti u nastojanjima da se preko Hrvatske domognu drugih država, članica Europske unije.

Glasnogovornik županijskog MUP-a Alen Šiljdedić kazao je kako je u noći na petak policija na entitetskoj granici dočekala putnički vlak iz Sarajeva u kojemu je bilo oko stotinu migranata i onemogućila im nastavak putovanja prema Bihaću.

“Slijedimo upute županijske operativne skupine za kontrolu i nadzor nad migrantskom krizom i zbog nadmašenih kapaciteta prihvatnih centara u Bihaću, Cazinu i Velikoj Kladuši odvraćamo migrante i izbjeglice od ulaska na područje županije”, kazao je Šiljdedić napominjući kako već tjednima svakodnevno najmanje 50 do 100 migranata koji uđu u BiH iz Srbije ili Crne Gore pokušava doći na područje Unsko-sanske županije. Unatoč naporima policije BiH i Hrvatske, migranti preko krijumčara ipak uspiju prijeći granice. Slovenska je policija u četvrtak i u jutarnjim satima u petak privela još 34 osobe iz trećih država, ilegalnih migranata koji su nezakonito prešli granicu, od čega najviše na području djelovanja PU Novo Mesto, nedaleko od rijeke Kupe i na području Ljubljane. Također, pri kontroli teretnog vlaka koji je u Sloveniju ušao kod Dobove, a krenuo je iz Srbije, otkriveno je da su se u njegovu podvozju skrivala dvojica migranata iz Alžira i Maroka.     

Video: Razgovor sa studentom koji je prekinuo Kordićevo predavanje

Ključne riječi

Komentara 4

DU
Deleted user
12:57 06.04.2019.

Hura!!! Iz daleke ali prijateljske Azije stižu nam toliko potrebni kuhari, konobari, spremačice, čistačice, zidari, krovopokrivači, keramičari, mehaničari, bravari i tokari. Da se i ne govori o liječnicima, inženjerima i tehničarim svih struka. Za dvije-tri godine Hrvatska će postati rajaj na zemlji, slično kao i Njemačka nakon 2015. Mašala.

KO
komar64
18:45 06.04.2019.

Dobro je dok su god u vozu ali ako pređu u vlak....bit će problema.

Avatar Ibrahim-Vitez-Pjanic
Ibrahim-Vitez-Pjanic
18:41 06.04.2019.

Zaboravili Balkanci da su do juce i sami bili izbjeglice.Sve njih treba pustiti da idu gdje zele.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije