Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZ MINUTE U MINUTU

Otkriveno stanje ranjenog Fica: 'Operacija je prošla dobro. Jedan metak je prošao kroz abdomen'

Foto: REUTERS
1/15
15.05.2024.
u 22:54

Premijer Robert Fico hitno je prevezen u bolnicu nakon što je propucan, a težina njegovih ozljeda još nije poznata

*Propucan slovački premijer Robert Fico
*Napadač je priveden
*Premijer je prevezen u bolnicu helikopterom

Tijek događaja:

22:52 -  Trenutno nije u životnoj opasnosti", izjavio je zamjenik premijera Tomas Taraba za BBC o Ficovom stanju. Prema Tarabovim riječima, operacija je prošla dobro i da vjeruje kako će premijer preživjeti.

“Teško je ranjen – jedan metak je prošao kroz abdomen, a drugi je pogodio zglob – odmah je prebačen u bolnicu, a zatim na operaciju”, rekao je Taraba.

Tomas Taraba također je kritizirao oporbene stranke, optužujući ih da koriste "lažne narative" i prikazuju Fica kao "skoro kao čudovište", navodeći komentare za koje je rekao da ne pripadaju demokraciji.


22:48 - FOTO Objavljene fotografije par trenutaka prije atentata: Nitko nije slutio što će se dogoditi

1/7

22:40 -  Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić poželio je dug život Roberu Ficu nakon napada na njega. .

"Svi zajedno se molimo za zdravlje i oporavak našeg brata i prijatelja Roberta Fica i da mu Bog podari dug život nakon ovog mučnog napada", rekao je Vučić.

"Govorimo o čovjeku koji je jedan od rijetkih slobodnih i libertarijanskih vođa u Europi", rekao je.


21:03 - FOTO Dan koji će Slovačka pamtiti: Izvršen atentat na Roberta Fica

1/28

20:35 - Slovačka vlada održala je konferenciju za medije u kojem je otkrila zdravstveno stanje upucanog premijera Roberta Fica.

Ministar obrane zemlje Robert Kalinak izjavio je kako je stanje R. Fica "izuzetno ozbiljno" te da se još uvijek nalazi na operaciji. Naveo je kako je premijer pretrpio 'ozbiljnu traumu' nakon što je na njega ispaljeno nekoliko hitaca.

"Njegovo zdravlje je stvarno ozbiljno, ova situacija je loša", ustvrdio je i zahvalio djelatnicima hitne pomoći koji su pomogli premijeru.

Ministar unutarnjih poslova zemlje Matus Sutaj Estok rekao je kako preliminarne informacije "jasno" ukazuju na političku motivaciju napada, prenosi Sky News.


19:38 - Na društvenim mrežama pojavila se snimka ispitivanja napadača koji je kazao da je to učinio jer se nije slagao s politikama Vlade Roberta Fica.

 


18:34 - Atentat je osudio i hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

- Najoštrije osuđujem napad na slovačkog premijera Roberta Fica, to što se danas dogodilo u srcu Europe strašno je i godinama nije viđeno. Premijeru Ficu, kojega dugo poznajem i cijenim kao prijatelja hrvatskog naroda, želim brz oporavak i nadam se da će uskoro moći nastaviti služiti svom slovačkom narodu. Izražavam svoju solidarnost sa Slovačkom Republikom i njenim građanima u ovim teškim trenucima - naveo je na Facebooku hrvatski predsjednik.


18:29 -  Udruženje slovačkih pisaca potvrdilo je da je osumnjičeni za napad njihov član i to od 2015. godine.

Potvrdi li se ta činjenica, "odmah će biti oduzeto članstvo ovoj kažnjenoj osobi", napisao je  Gustáv Murín iz udruženja u svojem odgovoru na upite slovačkim medijima.

"Istodobno izražavamo svoje ogorčenje takvim brutalnim činom, koji nema paralele u povijesti Slovačke", rekao je Murín i poželio premijeru brz oporavak


18:04 - Hrvatska vlada šokirana je i snažno osuđuje atentat koji je izvršen u srijedu na slovačkog premijera Roberta Fica kojemu je zaželjela brzi oporavak.

 Slovačka vlada rekla je u srijedu da se premijer Robert Fico, koji je pogođen u abdomen nakon sjednice vlade u gradu Handlovi, nalazi u u životnoj opasnosti nakon atentata. 

"Dopustite da vam kažem da smo u hrvatskoj vladi šokirani i da snažno osuđujemo atentat koji je izvršen na slovačkog premijera Roberta Fica", rekao je novinarima glasnogovornik Vlade Marko Milić.

Kazao je da je Robert Fico kolega u Europskom vijeću tehničkog premijera Andreja Plenkovića.

"Slovačka je prijateljska zemlja Hrvatskoj i nadamo se da će se (Fico) uspjeti što prije oporaviti od ovog stravičnog napada koji nas je sve potresao i da će se vrlo brzo otkriti motivi iza ovog gnusnog čina", kazao je Milić.


17:18 - Atentat je komentirao i Bojan Glavašević, koji je podsjetio na napad na Banske dvore koji je bio 2020. godine. 

"Strašan napad na slovačkog premijera je jasan znak upozorenja o rastu radikalizma u EU. Podsjeća na teroristički napad na Banske dvore 2020. Protiv radikalizacije se ne bori koaliranjem s radikalnim političkim opcijama - pogotovo onima koje si optuživao da obučavaju ljude da pucaju na Banske dvore - nego građanskim odgojem i programima deradikalizacije", napisao je.


17:15 - U ovom trenutku nema pouzdanih podataka o napadaču na premijera, kao ni motivima za njegov čim. Slovački mediji pišu kako je navodno riječ o umirovljenom 71-godišnjaku iz mjesta Levica, koji je inače književnik s nekoliko objavljenih knjiga. Međutim, službene potvrde identiteta u ovom trenutku nema.

Više o tome, pročitajte OVDJE.


17:09 - Snimke s mjesta pucnjave i ispred bolnice u kojoj se nalazi slovački premijer


16:47 - Hrvatski premijer Andrej Plenković osudio je atentat na slovačkog premijera.

"Duboko sam potresen viješću o napadu na premijera Roberta Fica. Oštro osuđujem ovaj užasan čin nasilja. Naše su misli s premijerom Ficom, njegovom obitelji i slovačkim narodom", napisao je Plenković na X-u (nekadašnjem Twitteru).

 


16:29 - Stižu brojne reakcije iz cijelog svijeta koje osuđuju napad na slovačkog premijera.

Više o tome pročitajte OVDJE.

16:25 - "Danas je izvršen atentat na Roberta Ficu. Ustrijeljen je s više hitaca i trenutno je u životnoj opasnosti. U ovom trenutku se helikopterom prevozi u Bansku Bystricu, jer bi do Bratislave trebalo predugo. Idućih nekoliko sati bit će odlučujući", stoji na službenom profilu slovačkog premijera. 

 

 


16:09 - Prema informacijama Aktualíta, premijer je pogođen u trbuh i ruku. Počinitelj je vjerojatno bio umirovljenik iz Levica. Prema Denníku N, premijerov život je izvan opasnosti

 


15:50 - Helikopter u kojem je Robert Fico stigao je do grada Banská Bystrica.


15:34 - Pogledajte privođenje napadača na slovačkog premijera OVDJE.


15:30 - ''Nešto iza 14.30 sati smo dobili informaciju o propucanom muškarcu u Handlovi. Poslali smo spasilački helikopter do 59-godišnjeg pacijenta. Intervencija je još u tijeku”, potvrdili su iz Operativnog centra Hitne medicinske pomoći Slovačke Republike.


15:26 - Do pucnjave je navodno došlo kada je Fico stigao kako bi se rukovao s okupljenima kod doma kulture. Njega je ispred zgrade čekalo tek nekoliko ljudi te nitko nije uzvikivao protuvladine parole, dok je tek jedan čovjek držao transparent protiv vlasti. 

Osim toga, slovački medij Topky doznaje kako je napadač navodno ispalio četiri hica, od kojih su tri pogodila premijera. Neki svjedoci tvrde da je premijer zadobio ozljede u trbuh, prsa i glavu. 


15:20 - Slovački premijer Robert Fico upucan je tijekom sjednice vlade u Handlovi, javljaju svjetski mediji. Premijer je u pucnjavi ozlijeđen te je prevezen u bolnicu. Kako se doznaje, osumnjičeni napadač je priveden.

- Čuo sam tri-četiri pucnja. Vidio sam kako Fica podižu s tla. Napadač je naknadno priveden - ispričao je scenu slovački novinar Daniel Vražda za Aktuality

POVEZANI ČLANCI:

Komentara 63

Avatar Behemot
Behemot
15:21 15.05.2024.

Eto ti ga na, kada ne želiš odraditi posao na koljenima ispred otkopčanih šliceva sotonista kao AP. :P

Avatar votum
votum
15:20 15.05.2024.

Ekstremni ljevičari u akciji? Najveće zlo-antifa.

VO
Voksratio
17:38 15.05.2024.

Bojan Glavašević osim časnog prezimena ništa drugo nema. Pok Siniša se na svaku njegovu izjavu okreće u grobu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije