Naslovnica Vijesti Crna kronika

'Slomili su mi rebra, a progutao sam zube koje su mi izbili'

Nisam kriv! - rekao je Momić danas na suđenju za Berak
03. veljače 2015. u 14:35 1 komentara 5249 prikaza
Milorad Momić
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL

Izbili su mi zube, neke sam progutao, neke ispljunuo – prisjetio se Stanko Penavić (61) torture koju je preživio 2. rujna 1991. u slavonskom selu Orolik. Zarobljen je u Berku kod Vukovara. Za njegovo je premlaćivanje danas počelo suđenje Miloradu Momiću (50, na slici) na Županijskom sudu u Osijeku.

Momiću će se u Osijeku suditi i za ubojstvo šestero Bošnjaka iz Srebrenice. Tri su srebreničke žrtve bile maloljetne.

- Nisam kriv! - rekao je Momić danas na suđenju za Berak. S još nekoliko "teritorijalaca", tereti se, desetak se minuta iživljavao na Penaviću.

- Osjetio sam udarac, kao kundakom, pokleknuo sam, nastavili su me udarati pa sam izgubio svijest. Probudio sam se pod orahom u dvorištu ambulante – ispričala je žrtva. Polomili su mu čeljust i rebra.

- Nisam vidio da me je Momić tukao, iako je nedvojbeno bio tu – izjavio je na sudu.

Penavić je dežurao na "vezi" u svojoj kući noć ranije kada je stigla obavijest da je u Zagrebu potpisano primirje. Vozila su uskoro, pak, ušla u Berak, a suborci su mu zarobljeni.

- Puzao sam kroz kukuruzište i čuo automobile. Izašao sam na leniju da vidim jesu li naši. Ugledao sam 20-ak osoba. Počela je pucnjava – rekao je. Strpali su ga, naveo je, u automobil, a na suvozačevom je mjestu bio Momić.

Milorad Momić (1) jauci iz prostorije Milorad Momić: Nisam odvodio Hrvate u logor u Berku Milorad Momić ratni zločin Likvidirao pa zapalio šestero zarobljenika

Milorad Momić izručen je Hrvatskoj u ožujku 2011. iz Francuske, gdje se služio izmišljenim imenom Guy Monier. Na tri je godine zatvora već nepravomoćno osuđen za zločin u Berku, na sudu u Vukovaru koncem 2012. Vrhovni je sud ukinuo tu presudu. Optužnica za Berak prvotno ga je teretila za ubojstvo jedne žene i zlostavljanje više mještana, ali je izmijenjena pa mu se i prvi put sudilo samo za sudjelovanje u Penavićevu premlaćivanju.

Istraga je protiv Momića nastavljena ljetos, upravo zbog zločina u Trnovu u BiH, a tada je i ponovno uhićen. Bošnjaci su, tereti se, zarobljeni u zaštićenoj zoni UN-a u Srebrenici i odvezeni na borbene crte kod Trnova. Pucali su im u leđa, a tijela zapalili. Stravični prizori mogu se vidjeti na snimkama na internetu. Pripadnicima "Škorpiona" već se za to zvjerstvo sudilo u Srbiji, gdje se istraživalo i Momića. Izručen je Hrvatskoj jer ga je naša zemlja gonila zbog zločina u Berku pa nam je Srbija prepustila i srebrenički slučaj.

Provala
OPREZA NIKAD DOSTA
Većina provala u domove ostane nerazriješena, lani je samo u Zagrebu bilo gotovo četiri tisuće provalnih krađa

A1 izdvaja za Vas

  • lakočemo:

    smrad smrdljivi i to ja kao srbin kažem ...,na robiju doživotno pa neka je frajer onda,mada bih mu doveo majke te djece da mu one kažu par riječi