Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jauci iz prostorije

Milorad Momić: Nisam odvodio Hrvate u logor u Berku

Milorad Momić (1)
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL
1/3
06.02.2012.
u 12:41

Milorad Momić tereti se da je u rujnu 1991. godine u improviziranom logoru u Berku rukama tukao Anđu i Danicu Rušnov te Maru Kujundžić i da je Katu Gavranović, koja je stajala ispred svoje kuće, ubio rafalima iz mitraljeza

Milorad Momić (47) porekao je danas na Županijskom sudu u Vukovaru navode svjedoka da je Hrvate odvodio u zatvor u Berku u jesen 1991. godine nakon okupacije ovog sela kod Vukovara jer tada, tvrdi, nije bio u Berku. Optužnica tereti Momića, kojega je Francuska izručila Hrvatskoj u rujnu prošle godine, da je u rujnu 1991. godine u improviziranom logoru u Berku rukama tukao Anđu i Danicu Rušnov te Maru Kujundžić i da je 5. rujna rafalom iz mitraljeza s vojnog transportera ubio Katu Gavranović koja je stajala ispred svoje kuće. Nakon završetka mirne reintegracije Momić je pobjegao u Srbiju, a potom u Francusku gdje je živio pod lažnim imenom Guy Monier.

Srbija je također raspisala tjeralicu za Momićem optužujući ga da je kao pripadnik zloglasnih Škorpiona sudjelovao u ubojstvu 8000 muslimana u Srebrenici. Na današnju raspravu nisu došli pozvani svjedoci jer ih je dvoje u međuvremenu umrlo, a među njima je i Mara Kujundžić, koju je Momić tukao, dok je treći svjedok, Petar Penavić (94) gotovo nepokretan pa je pročitan iskaz koji je dao u veljači 2006. godine.

Penavić, u čijoj je kući bio smješten logor, Momića iskazom ne tereti izravno jer se ne sjeća svih osoba koje su ih zlostavljale, ali je rekao da su on i supruga slušali jauke svoga sina Dragutina dok su ga tukli u susjednoj prostoriji. Optuženi Momić i sam se javio za riječ kazavši da je francusko državljanstvo dobio 2006. godine i tada se odrekao hrvatskog pa sada nema ni hrvatsko ni srpsko državljanstvo.

Sudac Nikola Bešenski izvijestio je da je Momić krajem prošle godine ipak dobio domovnicu, no naložio je provjeru ovih tvrdnji.

Momićev branitelj Tomislav Filaković zatražio je, pak, ukidanje odluke o pritvoru zato što "nema zakonskih razloga za produljenje pritvora jer nema osnovane sumnje da je optuženi počinio kazneno djelo za koje se tereti, a nema novih dokaznih prijedloga" što je zamjenik županijskog državnog odvjetnika Vlatko Miljković odbacio jer "optužnica je pravovaljana, a samim tim postoji osnovana sumnja za počinjenje kaznenog djela". Sudac Bešenski produljio je Momiću pritvor do pravomoćnosti presude.

Suđenju su nazočili i rođaci optuženog Momića koji su pokušali spriječiti fotoreportera Pixsella da obavi svoj radni zadatak, ali bez uspjeha jer je predsjednik Županijskog suda dopustio fotografiranje na raspravi. Nastavak rasprave najavljen je za 16. ožujka kada će biti pozvano deset svjedoka.

Ključne riječi

Komentara 58

ĆA
ćaćaća
13:06 06.02.2012.

ima ime poželjno za sabor..vjerojatno će i on dobiti najviše 3,5 god..SRAMOTA !!!

Avatar Stipo Li
Stipo Li
13:21 06.02.2012.

inače tendencija nevinih ljudije da bježe u strane države, uzimaju državljanstva i mjenjaju identitet....... nadam se da će dobiti zasluženu kaznu cca 15-20 god. zatvora, s obveznim radom(koji treba uvesti) da nije na teret hrvatskih poreznih obveznika i onih koje je zlostavljao.

Avatar H/S/P
H/S/P
15:42 06.02.2012.

Svaki od tih zvijer doci ce pred rudu,samo polako.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije