Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odslužio dvije trećine kazne
Povratak na članak

Da nije popio otrov, Praljak bi uskoro bio na slobodi

Praljak je, kao i ostali, u Haag prepraćen 5. travnja 2004., dakle prije 13 godina i skoro 8 mjeseci, no za razliku od ostale petorice Hrvata iz predmeta, u pravilu je odbijao otići na privremenu slobodu

Komentari 189

ZE
zebra11
15:38 29.11.2017.

Heroj! Slobodan Praljak nije ratni zločinac! S prezirom odbacujem vašu presudu! Nakon tih riječi Slobodan Praljak je popio otrov i ubrzo se srušio na pod sudnice u Haagu. To je bio jedini trenutak u više od dva desetljeća haškoga sudovanja kada je osuđeni bio nadmoćan sucima i tužiteljima. Zbunjenost i strah zamijenili su oholost na njihovim licima. S čuđenjem i nevjericom pokušavali su shvatiti što se to pred njihovim očima dogodilo. U vremenu kada su pojmovi istina, čast, dostojanstvo, ponos i pravda potisnuti i prestali biti osobine koje društvo cijeni teško je razumjeti svu dramatiku i smisao opisanog čina. Generacije odgojene na zgodama Harrya Pottera i „nijansama sive“ uglavnom ne mogu shvatiti Sokrata. Slobodan Praljak sokratovski je vjerovao kako je smisao zakona u ispunjenu pravde te da je vrlina iznad zakona. Otrpio je 13 i pol godina nepravednog, nelogičnog, nesuvislog i ponižavajućeg optuživanja i suđenja. Branio je politiku koju je slijedio, vojsku kojoj je pripadao i kojom je zapovijedao, svoja djela, svoja uvjerenja, dostojanstvo i ljudski integritet tvrdeći da će ukoliko mu se dokaže krivnja mirno prihvatiti presudu ne tražeći nikakvih olakotnih okolnosti. Suočen s posljednjom i konačnom nepravdom suda kojem će se jednoga dana također suditi, odlučio je prekinuti farsu pretvorivši je u tragediju. Danas je Slobodan Praljak otišao u legendu a suci haškoga suda u tijesne podrumske prostorije gdje bez nazočnosti javnosti izriču svoje posljednje presude.

VL
SS
sokac sa drave
15:48 29.11.2017.

Takvi smo mi Hrvati zbog nepravde se borimo i zivot dajemo,neki bi rekli imamo muda za razliku od nekih gmizavaca.To je ujedno i razlog sto nas drugi nevole patoloski mrze ,htjeli bi biti kao mi Hrvati ali nemaju ono najvaznije,nemaju muda.Heroju Praljak ponosimo se sa tobom.

VL
DU
Deleted user
15:39 29.11.2017.

Častan čin.

VL
OK
okvarbudovič
15:49 29.11.2017.

slava mu.

VL
Avatar unačelu
unačelu
16:03 29.11.2017.

Počivao u miru, generale.

VL
GE
generacija57
16:02 29.11.2017.

Generale,pokazao si da je čast važnija od svega,bolje biti mrtav sa čašćom,nego živ bez nje.Biti ćeš u pričama mnogih generacija.Pokazao si da ti mogu sve uzeti osim obraza.Vjećna ti slava.

VL
PI
pinkec
16:08 29.11.2017.

Ne bi General bio slobodan, jer nije prihvatio takvu sramotnu presudu ovog političkog i ne pravedng suda! Pokoj vječni daruj mu Gospodine! Generale, neka Ti je vječna slava i hvala!

VL
SO
SoloHan
16:14 29.11.2017.

Ovo je dokaz pogrešnosti Tuđmanove politike, koji je pomagao Aliji Izetbegoviću, trebao ih je ostavit Srbima da ih riješe, i gledat svog posla

VL
LO
lojtra1
16:04 29.11.2017.

A sad usporedite ljudinu s nekakvom krpom koja radi osbnog probitka promijeni vlastito prezime iz Mujo u npr. richembergh.

VL
EN
enigma898
16:25 29.11.2017.

Šta god tko mislio o njemu, Slobodan Praljak je otišao kao velikan i hrvatski časnik u punom smislu te riječi. PUMB.

VL
GE
generacija57
16:02 29.11.2017.

Generale,pokazao si da je čast važnija od svega,bolje biti mrtav sa čašćom,nego živ bez nje.Biti ćeš u pričama mnogih generacija.Pokazao si da ti mogu sve uzeti osim obraza.Vjećna ti slava.

VL
DU
Deleted user
16:41 29.11.2017.

HEROJ! Počivao u miru. Volimo te i pamtimo te. Zauvijek.

VL
Avatar Artoo Detoo
Artoo Detoo
16:26 29.11.2017.

Heroj Slobodan Praljak! Svaka mu čast... Živio je stojeći uspravno, nije pokleknuo, pošten i moralan, radi čega je i napravio to što je napravio...

VL
DU
Deleted user
16:33 29.11.2017.

Krv tvoja generale na Vesnu Pusić, Mesića i ostalu bagru...Slava ti!

VL
Avatar arhaika
arhaika
16:34 29.11.2017.

dragi generale, neka ti je laka zemlja. jako, jako mi je tesko zbog te nepravde.

VL
WC
wolf_cro
16:28 29.11.2017.

Sud je donio presudu. Takva je kakva je. Mi znamo što je istina. Ali Praljak je ovim činom ušao ne samo u legendu, već se svrstao rame uz rame uz sve znane i neznane hrvatske junake. Unatoč činjenici da je i mogao ubrzo biti na slobodi on je dokazao da mu nije bila bitna njegova sloboda, već istina i pravda. za koju je bipo spreman dati i život, što je na kraju i učinio. Trinaest godina nije tražio niti jedan privremeni dopust. A bivša vlast, koja je zdušno pokušala zaštititi ŠPerkovića i Mustaća čak i zakonskim odredbama, njemu ne samo da nisu pomogli nego mu i imovinu plijenili budući se general nije više imao sredstava braniti. Ali nije samo bivša vlast takva po ovim pitanjima, svi su istiu. Godinama glume gljive kao da ih se ništa tamo ne tiče, A Srbija za to vrijeme kopa i truje s ciljem pripajanja genocidom okupiranih prostora. Neka se sad jave oni koji se ismijavaju na spomen SANU 2. Četnici Karadžić i Mladić dobili ogromne kazne, potvrđen po tko zna koji put genocid, ali Srbija se izvukla.

VL
Avatar kravata
kravata
16:06 29.11.2017.

tuzan cin za svakog tko voli hrvatsku i hrvate a sretan za one koji i danas slave dan kao hrvatska sluzbena televizija koju trebamo svi koji vole ne placat a glava tv da bude a rankovic pardon stankovic mirotvorac gradanskig rata.

VL
GE
generacija57
16:02 29.11.2017.

Generale,pokazao si da je čast važnija od svega,bolje biti mrtav sa čašćom,nego živ bez nje.Biti ćeš u pričama mnogih generacija.Pokazao si da ti mogu sve uzeti osim obraza.Vjećna ti slava.

VL
BU
budalas
16:33 29.11.2017.

Laka ti zemlja heroju nas!

VL
PP
pp
16:52 29.11.2017.

Ljudina. Ljudska i moralna gromada od čovjeka. Počivao u miru Božjem u nebeskoj domovini. Hrvatska domovina i hrvatski narod će te zauvijek čuvati i svojim srcima. Generale hvala ti na svemu. Njegov stav tijekom cijelog postupka jer ovaj cirkus se ne može nazvati suđenjem je bio držanje heroja koji je beskompromisno branio istinu i Hrvatsku. Kao i kardinal Stepinac u onim namještenim političkim progonima. Slobodan Praljak je hrvatski heroj. Umro je kao častan čovjek. Ali i kao nevin čovjek, nepravedno i sramno optužen pred političkim nazovi sudom. Još jednom generale hvala na svemu i počivaj u miru. Hrvatska i Hrvati će te pamtiti.

VL
« 1 2 3 4 5 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.