Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odslužio dvije trećine kazne

Da nije popio otrov, Praljak bi uskoro bio na slobodi

praljak
29.11.2017.
u 15:34

Praljak je, kao i ostali, u Haag prepraćen 5. travnja 2004., dakle prije 13 godina i skoro 8 mjeseci, no za razliku od ostale petorice Hrvata iz predmeta, u pravilu je odbijao otići na privremenu slobodu

Slobodan Praljak, da nije u sudnici popio smrtonosni otrov, bio bi vrlo brzo, možda i kroz nekoliko dana od presude pušten na slobodu, u Hrvatsku, jer je odslužio dvije trećine presuđene kazne. Uobičajeno je, naime da se haaški osuđenici puštaju na slobodu nakon istjeka dvije trećine vremena kazne.

Galerija: Trenutak zbog kojeg je prekinuto ročište

praljak praljak
1/7

Praljak je, kao i ostali, u Haag prepraćen 5. travnja 2004., dakle prije 13 godina i skoro 8 mjeseci, no za razliku od ostale petorice Hrvata iz predmeta, u pravilu je odbijao otići na privremenu slobodu, odnosno kućni pritvor u Hrvatsku za vrijeme kada je suđenje mirovalo. Praljak je, stoga gotovo cijelo to vrijeme (potpuno točan izračun još nije moguć) i proveo u pritvoru u Scheveningenu, tako da je gotovo sigurno da je time i bio već odslužio dvije trećine kazne, što bi iznosilo oko 13 godina i 4 mjeseca.

Ključne riječi

Komentara 189

ZE
zebra11
15:38 29.11.2017.

Heroj! Slobodan Praljak nije ratni zločinac! S prezirom odbacujem vašu presudu! Nakon tih riječi Slobodan Praljak je popio otrov i ubrzo se srušio na pod sudnice u Haagu. To je bio jedini trenutak u više od dva desetljeća haškoga sudovanja kada je osuđeni bio nadmoćan sucima i tužiteljima. Zbunjenost i strah zamijenili su oholost na njihovim licima. S čuđenjem i nevjericom pokušavali su shvatiti što se to pred njihovim očima dogodilo. U vremenu kada su pojmovi istina, čast, dostojanstvo, ponos i pravda potisnuti i prestali biti osobine koje društvo cijeni teško je razumjeti svu dramatiku i smisao opisanog čina. Generacije odgojene na zgodama Harrya Pottera i „nijansama sive“ uglavnom ne mogu shvatiti Sokrata. Slobodan Praljak sokratovski je vjerovao kako je smisao zakona u ispunjenu pravde te da je vrlina iznad zakona. Otrpio je 13 i pol godina nepravednog, nelogičnog, nesuvislog i ponižavajućeg optuživanja i suđenja. Branio je politiku koju je slijedio, vojsku kojoj je pripadao i kojom je zapovijedao, svoja djela, svoja uvjerenja, dostojanstvo i ljudski integritet tvrdeći da će ukoliko mu se dokaže krivnja mirno prihvatiti presudu ne tražeći nikakvih olakotnih okolnosti. Suočen s posljednjom i konačnom nepravdom suda kojem će se jednoga dana također suditi, odlučio je prekinuti farsu pretvorivši je u tragediju. Danas je Slobodan Praljak otišao u legendu a suci haškoga suda u tijesne podrumske prostorije gdje bez nazočnosti javnosti izriču svoje posljednje presude.

SS
sokac sa drave
15:48 29.11.2017.

Takvi smo mi Hrvati zbog nepravde se borimo i zivot dajemo,neki bi rekli imamo muda za razliku od nekih gmizavaca.To je ujedno i razlog sto nas drugi nevole patoloski mrze ,htjeli bi biti kao mi Hrvati ali nemaju ono najvaznije,nemaju muda.Heroju Praljak ponosimo se sa tobom.

DU
Deleted user
15:39 29.11.2017.

Častan čin.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije