Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Da nije popio otrov, Praljak bi uskoro bio na slobodi

Praljak je, kao i ostali, u Haag prepraćen 5. travnja 2004., dakle prije 13 godina i skoro 8 mjeseci, no za razliku od ostale petorice Hrvata iz predmeta, u pravilu je odbijao otići na privremenu slobodu
29. studenoga 2017. u 15:34 189 komentara 110535 prikaza
praljak
Pogledajte galeriju 1/6

Slobodan Praljak, da nije u sudnici popio smrtonosni otrov, bio bi vrlo brzo, možda i kroz nekoliko dana od presude pušten na slobodu, u Hrvatsku, jer je odslužio dvije trećine presuđene kazne. Uobičajeno je, naime da se haaški osuđenici puštaju na slobodu nakon istjeka dvije trećine vremena kazne.

Galerija: Trenutak zbog kojeg je prekinuto ročište

praljak
1 / 7
Praljak popio otrov

Praljak je, kao i ostali, u Haag prepraćen 5. travnja 2004., dakle prije 13 godina i skoro 8 mjeseci, no za razliku od ostale petorice Hrvata iz predmeta, u pravilu je odbijao otići na privremenu slobodu, odnosno kućni pritvor u Hrvatsku za vrijeme kada je suđenje mirovalo. Praljak je, stoga gotovo cijelo to vrijeme (potpuno točan izračun još nije moguć) i proveo u pritvoru u Scheveningenu, tako da je gotovo sigurno da je time i bio već odslužio dvije trećine kazne, što bi iznosilo oko 13 godina i 4 mjeseca.

praljak VELIKI PROPUST Nizozemci istražuju kako je došlo do toga da Praljak popije otrov u sudnici ICTY, haaški sud portal (1) TRAGIČAN ZAVRŠETAK Reakcije iz BiH: Haag je utvrdio sve bitno što se događalo u BiH od 1992. do 1995. Slobodan Praljak potvrđene sve kazne Slobodan Praljak je preminuo. Pokrenuta istraga nizozemskih vlasti! PRALJAK Zapovjednik HVO-a, poduzetnik Tko je bio Slobodan Praljak i koju je ulogu imao u BiH
Hrvatski institut za financije
Put do poslovnog uspjeha
Usavršite svoje znanje u upravljanju projektima
  • zebra11:

    Heroj! Slobodan Praljak nije ratni zločinac! S prezirom odbacujem vašu presudu! Nakon tih riječi Slobodan Praljak je popio otrov i ubrzo se srušio na pod sudnice u Haagu. To je bio jedini trenutak u više od dva desetljeća haškoga sudovanja ... prikaži još! kada je osuđeni bio nadmoćan sucima i tužiteljima. Zbunjenost i strah zamijenili su oholost na njihovim licima. S čuđenjem i nevjericom pokušavali su shvatiti što se to pred njihovim očima dogodilo. U vremenu kada su pojmovi istina, čast, dostojanstvo, ponos i pravda potisnuti i prestali biti osobine koje društvo cijeni teško je razumjeti svu dramatiku i smisao opisanog čina. Generacije odgojene na zgodama Harrya Pottera i „nijansama sive“ uglavnom ne mogu shvatiti Sokrata. Slobodan Praljak sokratovski je vjerovao kako je smisao zakona u ispunjenu pravde te da je vrlina iznad zakona. Otrpio je 13 i pol godina nepravednog, nelogičnog, nesuvislog i ponižavajućeg optuživanja i suđenja. Branio je politiku koju je slijedio, vojsku kojoj je pripadao i kojom je zapovijedao, svoja djela, svoja uvjerenja, dostojanstvo i ljudski integritet tvrdeći da će ukoliko mu se dokaže krivnja mirno prihvatiti presudu ne tražeći nikakvih olakotnih okolnosti. Suočen s posljednjom i konačnom nepravdom suda kojem će se jednoga dana također suditi, odlučio je prekinuti farsu pretvorivši je u tragediju. Danas je Slobodan Praljak otišao u legendu a suci haškoga suda u tijesne podrumske prostorije gdje bez nazočnosti javnosti izriču svoje posljednje presude.

  • sokac sa drave:

    Takvi smo mi Hrvati zbog nepravde se borimo i zivot dajemo,neki bi rekli imamo muda za razliku od nekih gmizavaca.To je ujedno i razlog sto nas drugi nevole patoloski mrze ,htjeli bi biti kao mi Hrvati ali nemaju ono najvaznije,nemaju ... prikaži još! muda.Heroju Praljak ponosimo se sa tobom.

  • Deleted user:

    Častan čin.