Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Piramida zla u Srbiji

Sloba i Mira preko Državne sigurnosti ubijali su svoje protivnike

Slobodan Milošević
Foto: Youtube Screenshot
17.01.2014.
u 08:21

U desetljeću mraka u Beogradu živote su gubili političari, novinari i mnogi drugi

Višestruko osuđen na po 40 godina zatvora za ubojstvo premijera Zorana Đinđića i Ivana Stambolića te za dva atentata na Vuka Draškovića, nekadašnji zapovjednik zloglasne Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija odlučio je progovoriti i o tome kako je život izgubio novinar Slavko Ćuruvija. Zašto je Legija sad progovorio? Beogradski Blic tvrdi da je razlog to što je Oliver Antić, profesor prava i savjetnik predsjednika Tomislava Nikolića, obećao Radi Markoviću, nekadašnjem šefu Državne sigurnosti, koji je također u 40-godišnjem zatvoru, pomilovanje! Brankica Stanković, novinarka B92, poznata po brojnim istraživačkim emisijama Insajder, kaže da pomilovanje za Radu Markovića ipak nije moguće.

– Ne vjerujem da bi se to itko usudio – kaže Brankica Stanković. Međutim, Marković je zaista u studenom prošle godine podnio molbu za pomilovanje predsjedniku Nikoliću, a novine su nakon toga dobivale neslužbene informacije da se 67-godišnjem Markoviću, koji izdržava kaznu za ubojstvo četvorice suradnika Vuka Draškovića te za ubojstvo Ivana Stambolića, nudi smanjenje kazne na samo 15 godina ako progovori o ubojstvu Slavka Ćuruvije. Pisalo se i o tome kako je Marković razgovarao s tužiteljem i visokorangiranim obavještajcem iz redova bivše vlasti. Sve te novinske priče mogle su ponukati Legiju da progovori o ubojstvu koje se dogodilo još 11. travnja 1999. godine i gotovo 15 godina nije razriješeno iako je Milošević otišao s vlasti još 5. listopada 2000. godine.

Brat ne vjeruje državi

Privođenje dvojice koja su sudjelovala u izvršenju ubojstva tako dodaje jedan od posljednjih elemenata u priču o tome kako je vladao Slobodan Milošević. U desetljeću mraka živote su gubili političari, novinari i mnogi drugi, a ubojstva su uredno organizirana s vrha države. To je za mnoge u Srbiji najvažnije što se otkriva i u rasvjetljavanju ubojstva Slavka Ćuruvije. – Najvažnije je što je jasno da je motiv za ubojstvo politički i da ga je proveo državni aparat Slobodana Miloševića – kaže Brankica Stanković. Ulogu u vladanju uz pomoć likvidiranja protivnika imala je i Miloševićeva supruga Mira. – Mislim da je Mirjana Marković izrazila želju i poticala svog muža da joj tu želju ispuni, da Slavka likvidiraju zbog tekstova – kaže brat ubijenog novinara Jovo Ćuruvija za E-novine. Mirjana Marković, naime, bila je prije rasplamsavanja sukoba na Kosovu dobra s Ćuruvijom, ali prijateljstvo je puklo kad je Ćuruvija izvještavao o tome. Kako bilo, njegov brat ni sad ne vjeruje državi pa kaže da će tražiti europske i američke promatrače na suđenju, a nada se i da će tužitelj dobro sastaviti optužnicu. Priznanje da su institucije države organizirale i provele ubojstvo novinara demantiralo je priče koje su plasirane poslije ubojstva kako ga je ubio neki ljubomorni muž. To nije izjava s ulice, nego je to rekao ministar za informiranje, a u novinama su pisali i kako je ubijeni novinar šetao s torbom s pola milijuna maraka. Dakle, Miloševići su prvo naručili ubojstvo preko Državne sigurnosti, a oni su onda angažirali ubojice, nekad iz te državne službe, nekad i iz podzemlja. Osim Ćuruvije, ubijena je i novinarka Dada Vujasinović još 1994. godine, tvrdilo se da se ubila iz lovačke puške, a pisala je o ratu i o kriminalu.

Za novinara 17 metaka

Dvaput je organiziran atentat na Vuka Draškovića, a pri kraju Miloševićeve vlasti život je izgubio i Ivan Stambolić, koji je Miloševića uveo u politiku i koji se s džoginga na Kalemegdanu, u središtu Beograda, u kolovozu 2000. godine nikad nije vratio. Stambolića su oteli pripadnici Jedinice za specijalne operacije pod zapovjedništvom Legije. Sav taj s vrha države organizirani kriminal nastavio je živjeti i nakon što je Milošević prvo izgubio izbore, a onda završio u Haagu i kulminirao ubojstvom premijera Zorana Đinđića. Zapravo, nikad nije bilo sasvim jasno štiti li nekoga država Srbija ili ga planira ubiti. Tako su Ćuruviju u trenutku ubojstva čuvali pripadnici srbijanske službe sigurnosti. Dobili su naredbu da se povuku nekoliko minuta prije ubojstva kako bi njihovi kolege očito mogli slobodno novinara ustrijeliti sa 17 metaka.

>> Miloševićeva udovica tuži Srbiju zbog oduzete vile na Dedinju?

Komentara 21

Avatar MK
MK
09:02 17.01.2014.

Sa Slobodanom Milosevicem na celu, Srbija je vrsila agresiju na Hrvatsku preko JNA podpomognutom sa Cetnicima... ...sa Vukom Draskovicem na celu, Srbija bi vrsila agresinu na Hrvatsku preko Cetnika podpomognutima od JNA!

RE
retfala
09:48 17.01.2014.

nije na odmet napomenuti da je Milošević u određeno vrijeme proglašen najperspektivnijim komunistom bivše države...toliko o sklopu komunističkih mozgova...

Avatar puky
puky
08:32 17.01.2014.

... isto su radili broz i jovanka ... uvijek nekako u paru ... strava ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije