Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pilot projekt

Slavonski studenti od sada će vlakom putovati neograničeno za 75 kuna mjesečno

Osijek: Uništena i zapuštena željeznička stanica Dravski most
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/3
29.11.2022.
u 16:04

U projekt se uključila i Brodsko-posavska županija koja je u utorak potpisala ugovor s Hrvatskim željeznicama o sufinanciranju troškova prijevoza studenata

Brodsko-posavska županija potpisala je 290 tisuća kuna vrijedan ugovor o sufinanciranju troškova javnog prijevoza željeznicom redovitih studenata s prebivalištem na području te županije.

Početkom ove akademske godine neki su studenti ostali iznenađeni kada su dolaskom na željeznički kolodvor doznali da više nema besplatnih karata za prijevoz vlakom do mjesta studiranja, nego da moraju kupiti mjesečnu kartu u iznosu od 75 kuna. Razlog tomu je što je Vlada RH ove godine krenula s pilot-projektom povoljnijeg prijevoza studenata po cijeloj Hrvatskoj po jedinstvenoj cijeni mjesečne karte od 75 kuna.

U projekt se uključila i Brodsko-posavska županija koja je u utorak potpisala ugovor s Hrvatskim željeznicama o sufinanciranju troškova prijevoza studenata.

Ugovor su potpisali župan Danijel Marušić i predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić.

Prema Marušiću, ovaj projekt doprinosi jačanju Slavonije u gospodarskom, ali i u smislu ljudskih potencijala.

- Radi se o mogućnosti da 383 naša studenta neograničeno putuju u bilo kojem smjeru iz mjesta studiranja. Zašto je to bitno? Naravno da mi želimo imati što više visokoobrazovanih ljudi, ali isto tako želimo da se ti ljudi uz dobru edukaciju mogu neograničen broj puta vraćati u našu županiju. Time njihovim roditeljima želimo olakšati njihovo studiranje, a njih potaknuti da se vrate i ostanu ovdje te da jednog dana u njima dobijemo stručnjake u zanimanjima za koja se oni obrazuju – rekao je Marušić 

Za razliku od prijašnjeg besplatnog putovanja, ali samo u dva navrata, pilot projekt obuhvaća neograničena svakodnevna putovanja vlakom od mjesta stanovanja do mjesta studiranja plus sve druge relacije unutar RH, uključujući jednodnevne izlete, odlaske liječniku, na ljetovanje i druga putovanja. 

Iako je to nekima možda manje poznato, vlak je često prijevozno sredstvo studenata, a ovim projektom obuhvaćeno je 113.000 redovitih studenata iz cijele Hrvatske.

>> VIDEO Objavljeni detalji požara u centru Zagreba: Policija otkrila koga dovodi u vezu s ovim kaznenim djelom

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije