Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
preporuke za hac

Šlamperaj! 249.140 eura za studiju u kojoj nema ni svih podataka

naplatne kućice
Pixsell
10.11.2012.
u 12:45

U HAC-u za nedostatke u nacrtu preporuka kažu da je to radna verzija koja služi kao polazišna točka za izradu konačne studij

U Hrvatskim autocestama višak su 1663 radnika od ukupno 2827 zaposlenih u toj tvrtki – jedan je od zaključaka koji se navode u nacrtu preporuka za restrukturiranje HAC-a koji je izradila talijanska tvrtka IRD koja će taj posao naplatiti 249.140 eura.

Različite brojke

A Talijani su do tog zaključka došli u studiji od 67 stranica uspoređujući HAC s tvrtkama koje upravljaju autocestama u Italiji, Sloveniji i Austriji iako nisu prikupili ni sve podatke pa tako, primjerice, ne znaju koliko u Hrvatskoj ima ukupno velikih tunela i vijadukata. Usto, do zaključaka o višku radnika došli su uspoređujući kruške i jabuke. Naime, Hrvatske autoceste imaju izravnu naplatu cestarine (naplatne kućice), dok Austrija i Slovenija imaju vinjete.

S druge strane, iako je i na talijanskim autocestama naplata cestarine izravna kao u HAC-u, to je teško usporedivo, što posredno priznaju u IRD-u. U studiji ističu da je broj zaposlenih u talijanskim tvrtkama nizak zbog visoke automatizacije naplate cestarine i različite organizacije održavanja! Koliko je nacrt preporuka šlampavo urađen pokazuje i to što se u njemu na jednom mjestu kao ukupan broj zaposlenih u HAC-u navodi 2827 radnika, a na drugom mjestu 2790. U tablici organizacijske strukture pak zaboravili su navesti cijeli jedan sektor – onaj pravnih poslova.

U HAC-u kažu da su ugovor s IRD-om potpisali nakon javnog natječaja, a sukladno ugovoru s EBRD-om o zajmu za dovršetak koridora 5c koji će i platiti usluge IRD-a. Za nedostatke u nacrtu preporuka u HAC-u kažu da je to radna verzija koja služi kao polazišna točka za izradu konačne studije, a koja će se stvoriti koordinacijom stručnih službi HAC-a i IRD-a te da će konačna studija biti gotova u prosincu ove godine.

Traže oštru reakciju

U IRD-u nam nisu mogli ništa reći o studiji pravdajući se povjerljivošću te su nas uputili na EBRD.

A u toj banci su nam kazali da su osigurali donatorska sredstva za izradu sporne studije te nam poručili da će, kako su rekli, zbog našeg neovlaštenog posjedovanja studije od HAC-a zatražiti da najoštrije reagira i spriječi daljnje curenje i neovlašteno posjedovanje studije.

>>HAC po kilometru autoceste zaradi 190.000 eura, a Austrijanci 720.000

Komentara 36

Avatar Bud Humski
Bud Humski
13:02 10.11.2012.

Za slicnu "studiju" su Polanceca zatvorili. Da vidimo da li su pravila ista za sve, ili su neki malo jednakiji od drugih pred zakonom.

LY
Lythrum
13:11 10.11.2012.

zar u Hrvatskoj nema nikoga tko bi to mogao izraditi???

IN
intellegens
12:49 10.11.2012.

Najvaznije u studiji su rekl i- visk zaposlenih i manja zarada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije