Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ivan zirdum

Skupio milijune kuna kojima je sagradio kuće za desetak obitelji

ivan zirdum (1)
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
1/3
30.03.2013.
u 19:52

Čim je čuo da je papa uzeo ime Franjo, oduševio se. Znao je da će se kršćanstvo i evanđelje ubuduće naviještati na nov način

Na toj kući nema krova, kiša i snijeg cure u svaku sobu. Zamislite samo kako je samohranoj majci s petero djece zimovati u tome! Treba je i ožbukati – zabrinut je velečasni Ivan Zirdum. Majci iz Nove Bukovice, koja se s obitelji uselila u nedovršenu kuću, odmah je priskočio u pomoć.

– Zovu me građani i mole, ali nemoćan sam bez drugih – apelira on. Umirovljeni svećenik iz Đakova nikada nije ostajao gluh na vapaje siromašnih. Prikupio je nekoliko milijuna kuna kojima je sagradio kuće za desetak obitelji i tako im osigurao krov nad glavom. Marljivo pomaže nesretnim obiteljima već 30 godina.

– U mirovini sam, ali mi ne daju mira – smješka se velečasni, koji ne može skrštenih ruku gledati druge kako pate. Čim je nesebični svećenik čuo da je novi papa s balkona vatikanske bazilike izgovorio svoje novo ime – Franjo, oduševio se. Znao je odmah, kaže, da dolazi novo razdoblje u životu Crkve. I prošli je papa, podsjeća, govorio kako treba na nov način naviještati evanđelje i kršćanstvo. Često se, stoga, i sam pitao kako bi se to moglo učiniti.

– Pojavio se onda papa iz siromašnog predjela i uzeo ime Franjo. Sinulo mi je tada što je to nova evangelizacija i kojim putem treba ići – kaže nam.

I sveti je Franjo svojim životom, nastavlja, uveo novi pokret u Crkvu jer se i u njegovo doba isticala nužnost reforme.

– Sveti Franjo nije pisao knjige o tome, nego je živio po evanđelju. Ta novina koju je unio i danas je aktualna, samo je pitanje ostvarujemo li je u praksi ili postoji samo u teoriji – ističe.

Papinu jednostavnost i osobnost svi su, nastavlja, primili sa simpatijama, i vjernici i nevjernici.

– Naravno, imat će i teškoća, trebat će mijenjati neke strukture unutar kurije – smatra.

Velečasni Zirdum živi skromno. Vozi peugeot 301, srednje klase, čija je cijena, navodi, manja od 100.000 kuna.

– Mislim da ne strši. Studentima sam znao reći da se, kada dođu u župe i budu kupovali automobil, okrenu oko sebe i pogledaju kakva vozila imaju ljudi oko njih, kako ne bi stršali – kaže.

Svećenike koji voze skupe limuzine, dodaje, “ne može pohvaliti”.

Velečasni Zirdum čeka tople proljetne dane jer ima, kaže, puno posla. Treba kositi travu u dragotinskom svetištu, a ljeti odlazi pomagati i u Mariju Bistricu.

>>Pater Cvek: Bolest je tu, snage je manje, no ne predajem se

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije