Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Skupina hrvatskih aktivista i znanstvenika za Hrvatsku bez TTIP-a, CETA-e i TISA-e

Obrazlažući svoja stajališta o ugovorima poznatim kao TTIP, CETA i TISA, sudionici konferencije posebno ističu da je proces rasprave o tim ugovorima i njihova prihvaćanja obavijen velom tajne, što izaziva opravdanu sumnju u dobre namjere njihovih zagovornika
09. studenoga 2016. u 12:40 2 komentara 277 prikaza
ceta
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Pedesetak predstavnika nevladinih organizacija, među kojima i nekoliko znanstvenika, pozvalo je u srijedu ključne političke subjekte u Hrvatskoj da hitno prekinu proces priprema za potpisivanje sporazuma CETA i da se Hrvatska proglasi zonom trajno slobodnom od utjecaja TTIP-a, CETA-e i TISA-e.

Taj apel je prihvaćen na međunarodnoj konferenciji "Za Hrvatsku slobodnu od sporazuma TTIP/CETA/TISA", održanoj u Osijeku 13. i 14. listopada u organizaciji Press centra za okoliš Hrvatske, Agencije za bioetiku i socijalnu ekologiju te Hrvatskog bioetičkog društva.

Obrazlažući svoja stajališta o ugovorima poznatim kao TTIP (Transatlantsko trgovinsko i investicijsko partnerstvo), CETA (Obuhvatni ekonomski i trgovinski sporazum) i TISA (Sporazum o trgovini uslugama), sudionici konferencije posebno ističu da je proces rasprave o tim ugovorima i njihova prihvaćanja obavijen velom tajne, što izaziva opravdanu sumnju u dobre namjere njihovih zagovornika.

Potpisnici apela smatraju da se hrvatska javnost i politički dužnosnici trebaju temeljito informirati o ciljevima TTIP-a, CETA-e i TISA-e, kako bi se time završili "tajnovitost i šutnja o predvidljivim štetnim posljedicama tih ugovora za Hrvatsku i druge europske zemlje".

Traže da se pristupi izradi neovisnih stručnih studija o utjecaju TTIP-a, CETA-e i TISA-e na hrvatsko gospodarstvo i društvo, te da se pritom poseban naglasak stavi na njihov utjecaj na poljoprivredu, zaštitu od GMO-a i javne usluge kao što su zdravstvo i obrazovanje. Sudionici, naime, smatraju da TTIP, CETA i TISA povećavaju moć multinacionalnih korporacija, odnosno kompanija iz SAD-a i Kanade, na štetu demokracije i općeg dobra u EU-u, uključujući i Hrvatsku.

Također traže da se svim lokalnim i regionalnim upravama u Hrvatskoj preporuči pristupanje Barcelonskoj deklaraciji, donesenoj 21. travnja 2016., kojom se preko 2000 jedinica lokalne samouprave iz EU-a protivi TTIP-u, CETA-i i TISA-i.

Među potpisnicima su predsjednica Press centar za okoliš Hrvatske Ljiljanka Mitoš Svoboda,  predsjednik Agencije za bioetiku i socijalnu ekologiju Ivica Kelam, predsjednik Hrvatskog bioetičkog društva Hrvoje Jurić, predsjednica Ad Adriaticum Bogdana Trivak, predsjednik Baranjske brazde Petar Pranjić, predsjednica Centra za podršku djeci i obitelji Darija Rupčić, predsjednica Eko Slavonije Katarina Kozina, predsjednik Sindikata Nova Solidarnost Predrag Sekulić, predsjednica Udruge Pobjede Ivana Crnoja, predsjednica Zajednice Nijemaca i Austrijanaca Hrvatske Vesna Pichler, predsjednica Zelene Istre Dušica Radojčić i dr.

>> Valonci popustili u zadnji čas – spašena CETA

Bavarian border control
MLADIĆ OSTAO BEZ AUTA
Njemačka policija Hrvatu oduzela Audi vrijedan 30.000 eura, do Münchena morao javnim prijevozom
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
  • Prekobrda:

    Hrvatskoj vladi zakonom zabraniti podpisivanje TTIP, CETA i TISA prije nego se narod referendumom ne odredi i izjasni "ZA" sa 50% najmanje 70% glasackog tijela.