Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti

Skupa hrana – tužna priča o našoj poljoprivredi

Stigle prve ovogodišnje jabuke, iz Novog Zelanda, a domaće šljive iz Slavonije nema tko brati
17. kolovoza 2019. u 21:28 2 komentara 956 prikaza
Tržnica Špansko uskoro bi trebala dobiti krov koji ce natkriti štandove
Foto: Davor Puklavec/Pixsell

Sve dok plaće rastu brže od inflacije, ubrzavanje rasta cijena koje se dogodilo u srpnju još nije ozbiljnije da bi trebalo upaliti crvenu lampicu! Službena statistika tvrdi da je dinamika rasta plaća, premda skromna i spušta se na samo dva posto, još upola brža od tempa kojim se povećavaju cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju.

regionalni razvoj Županije za 50 posto povećale ulaganje u poljoprivredu

No, trend je loš i upućuje na pad standarda, posebno kod rizičnih skupina stanovništva, umirovljenika, socijalno isključenih, ljudi s manjim primanjima čiji je udjel u stanovništvu oko dvadeset posto. Nezgodno je kad, po skupoći, iz prehrambene košarice odskoče kruh ili povrće, što se dogodilo ove godine.

jabuke | Autor : Kristina Štedul Fabac/PIXSELL Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

Ljetne cijene prati uobičajena sezonska dinamika, pojeftinjenje odjeće, obuće i voća, uz nešto izraženiji rast troškova stanovanja te cijena pojedinih usluga, koje su podivljale zbog egzodusa majstora u inozemstvo i općenito manjka interesa mladih za obrtnička zanimanja.

No, kiša u kasno proljeće nije išla naruku proizvođačima povrća, a njih je iz godine u godinu sve manje, pa će se zimnica još više raditi od povrća iz uvoza. No, priča o cijeni hrane tužna je priča o domaćoj poljoprivredi, gdje se sve teže nalaze domaći luk, krumpir, rajčica... a to bi se, nažalost, moglo dogoditi i s kupusom.

OBRT AGRO BABIĆ Babići su najveći proizvođači sadnica dunja u Hrvatskoj

U trgovine su upravo stigle prve jabuke iz ovogodišnjeg uroda. Naravno, uvozne, iz dalekog Novog Zelanda, a cijena im je 15 kuna, što baš i nije dobar znak što će se u nastavku godine događati s cijenama jabuka. A šljive, koje su rodile, u Slavoniji nema tko brati i propadaju.

Godinama se hrvatski građani hrane jednako skupo kao i građani bogatih zemalja, dijelom zbog turizma i prelijevanja turističkih cijena i na lokalno stanovništvo, no važniji razlog je što je sve manje domaće proizvodnje.

U zemljama gdje je prisutna lokalna proizvodnja hrana je jeftinija jer su niže cijene dostave, a izbjegava se i plaćanje skupih hladnjača, da ne govorimo o visokim maržama koje prate robu koja promijeni više nakupaca.

Nevrijeme u Sisku i Petrinji
Jak vjetar nosio sve pred sobom
VIDEO Olujno nevrijeme u više županija: Stabla padala po autima, nema struje, u Kutini vjetar odnio krov sa školske dvorane
8 činjenica zbog kojih ćete se osjećati bolje u svom tijelu – čak i ako imate koju kilu viška
  • stefan:

    Zavirite samo malo u Sloveniju, ima hrane koje hoćete, sve je obrađeno i uredno. Šta će ti ovi naši političari, nek idu

  • Deleted user:

    kupovali bi domaće voće ali kvaliteta im je slaba o pesticidima se ne isplati govoriti koliko puta se to prska imam priliku vidjeti i pomirisati tako da to ne kupujem ni po kojoj cijeni-od krumpira do jabuka proizvedem za sebe sama