Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Županije za 50 posto povećale ulaganje u poljoprivredu

Osječko-baranjska županija za potrebe poljoprivrede planira izdvojiti 74,7 milijuna kuna gdje se posebno ističu provedba NAPNAV-a (Nacionalni projekt navodnjavanja i gospodarenja poljoprivrednim zemljištem i vodama) i ulaganje u Regionalni distribucijski centar za voće i povrće
10. kolovoza 2019. u 11:25 2 komentara 327 prikaza

U 2019. sve županije i Grad Zagreb zajedno su planirali 403 milijuna kuna izdvajanja za potrebe razvoja poljoprivrede. U odnosu na prethodnu godinu planirano izdvajanje za razvoj poljoprivrede na razini svih županija povećano je za 50 posto. Ovi podaci vidljivi su u aplikaciji Otvoreni proračun, gdje svatko može pristupiti proračunu svih jedinica regionalne samouprave u Republici Hrvatskoj. Gledano po pojedinoj županiji, najveća izdvajanja za poljoprivredu imaju Istarska (105,6 milijuna kuna), Osječko-baranjska (74,7 milijuna kuna) i Virovitičko-podravska (51,4 milijuna kuna). Županija s najvećim izdvajanjem za obrazovanje – Istarska u odnosu na prethodnu godinu izdvajanja za poljoprivredu povećala je za 163 posto.

Krunoslav Dugalić ICAR Hrvatskoj agenciji za poljoprivredu i hranu dodijeljen međunarodni certifikat za kvalitetu

Skoro 90 posto planiranog iznosa odnosi se na sljedeće tri aktivnosti: izgradnja sustava navodnjavanja Červar-Porat-Boškarinka, Fond za razvoj poljoprivrede i agroturizma te Strategiju ruralnog razvoja odnosno provedbu programa i projekata. Osječko-baranjska županija za potrebe poljoprivrede planira izdvojiti 74,7 milijuna kuna gdje se posebno ističu provedba NAPNAV-a (Nacionalni projekt navodnjavanja i gospodarenja poljoprivrednim zemljištem i vodama) i ulaganje u Regionalni distribucijski centar za voće i povrće. Treća po redu županija (Virovitičko-podravska) planirani iznos za poljoprivredu utrošit će na projekt navodnjavanja "Novi Gradac - Detkovac", "Centar za istraživanje i razvoj u mljekarstvu" u okviru programa pripreme dokumentacije i provođenja EU projekata te na sustav odvodnje i navodnjavanja Đolta.

Kukuruz HGK i Podravka Poljoprivredni prinosi past će 8 posto, a BDP 10 posto

Uzmemo li u obzir broj stanovnika Republike Hrvatske možemo reći da je po glavi planirano izdvajanje u iznosu od 94 kune po stanovniku. Spustimo li to na županije, možemo vidjeti da je šest županija iznad tog prosjeka Virovitičko-podravska (606,06), Istarska (507,51), Osječko-baranjska (244,94), Zadarska (183,32), Dubrovačko-neretvanska (121,77) i Brodsko-posavska (117,28).

Sadržaj omogućila Hrvatska zajednica županija

Tarik Filipović
SPORNA IZJAVA
Tarik Filipović: Prekinuo sam snimanje 'Generala' radi rečenice zbog koje bi me bilo sram u kinu
Dacia Sandero Stepway
ROBUSTAN I SVESTRAN
Avanturistički duh plus dobar roštilj jednako dan za pamćenje
  • Avatar NenadNikolicZagreb
    NenadNikolicZagreb:

    Za koliko su županije povećale proizvodnju hrane i industrijskih biljaka? Do sada je ministarstvo samo djelilo novac onima koji su se javili, uglavnom onima koji nisu ni zemlju vidjeli već su poslali papire često puta za tuđu zemlju i pokupili ... prikaži još! poticaje. Da li se to i dalje nastavilo? Izgleda da dobar dio onih koji su dobili novac od Ministarstva poljoprivrede nisu ništa niti zasadili niti uzgojili. Ministarstvo iz snova - Disneyland ministarstvo!

  • PetaGora:

    Plodna se zemlja prodaje strancima u bescjene. Toliko o budućnosti ove zemlje. Ljudi se namjerno iseljavaju - elita uživa. A vi i dalje glasajte za iste.