Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Skoro 50 posto zaposlenih u Hrvatskoj radi prekovremeno

Petir je u dva navrata kao zastupnica u Hrvatskom saboru predlagala Izmjene Zakona o trgovini kako bi se osigurala neradna nedjelja što je Hrvatski sabor oba puta prihvatio, a Ustavni sud ukinuo
14. svibnja 2018. u 15:16 0 komentara 265 prikaza
Marijana Petir
Foto: Ured Marijane Petir

Uoči Međunarodnoga dana obitelji koji se obilježava 15. svibnja, u Kući Europe u Zagrebu je predstavljeno istraživanje o ravnoteži privatnog i poslovnog života u Hrvatskoj,  o prekovremenom radu i radu u slobodno vrijeme, kao i percepciji nedjelje kao neradnom danu posvećenom obitelji i odmoru koje je provedeno u suradnji hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu Marijane Petir i agencije Medianet.

Pčele DONESENA ODLUKA EU zabranjuje sporne pesticide kako bi zaštitio pčele

Istraživanje je provedeno na reprezentativnom uzorku (N=614) odraslih zaposlenih stanovnika RH u dobi od 18 do 65 godina metodom telefonske ankete između 6. i 15. travnja ove godine, a njegove je rezultate predstavio Hrvoje Prpić, koordinator istraživanja iz Medianeta.

Kao glavni nalaz Prpić izdvaja kako gotovo polovina ispitanika tvrdi da rade prekovremeno. Najčešći razlog, prema njihovom navođenju, je velika količina posla kojeg moraju obaviti u kratkom roku. Ipak, znatno manji broj radi s godišnjih odmora.

Nadalje, većina radne obveze usklađuje s obiteljskim obavezama unutar najuže obitelji te uglavnom uspijevaju uskladiti obiteljske i poslovne obaveze s aktivnostima slobodnog vremena. Na kraju, 76% zaposlenih ispitanika smatra da su ljudi u njihovom okruženju, nakon rasprava o tome, postali svjesniji važnosti nedjelje kao neradnog dana, posvećenog obitelji i odmoru, pojašnjava Prpić.

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir uputila je čestitku podom Međunarodnoga dana obitelji te je komentirala rezultate istraživanja kazavši kako oni „jasno pokazuju da se nameće potreba osiguravanja dana za odmor unutar radnog tjedna, a u percepciji građana to je nedjelja, što je također i dio tradicije u hrvatskoj i europskoj kulturi kad je obitelj kod kuće na okupu. Stoga još jednom pozivam Vladu Republike Hrvatske da osigura slobodnu nedjelju za zaposlene, osobito za radnike i radnice u trgovinama.“  

Petir je u dva navrata kao zastupnica u Hrvatskom saboru predlagala Izmjene Zakona o trgovini kako bi se osigurala neradna nedjelja što je Hrvatski sabor oba puta prihvatio, a Ustavni sud ukinuo.

Turizam - turisti - Dubrovnik Gospodarstvo U ožujku 15.000 novozaposlenih, ali čak 11.400 na sezonskim poslovima 140 MILIJUNA KUNA GODIŠNJE Nova zapošljavanja neslućenih razmjera iako ih zakon brani i nema potrebe za njima Hrvatska gospodarska komora VRIJEME ZA UZBUNU Porazni rezultat za Hrvatsku: Čak 76% poduzetnika misli da je poslovna klima nepoticajna

 

ski
Veliki vodič kroz Nassfeld
Isprobajte lokalne specijalitete, zaplešite uz legendarnu Nenu i skijajte na 110 km besprijekornih staza
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.