Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AUSTRIJA

Škole se otvaraju 15. svibnja, nastava u smjenama, razredi prepolovljeni, maske izvan učionica

Foto: BKA - Andy Wenzel
1/6
24.04.2020.
u 16:23

Školski program bit će znatno skraćen te se ukidaju školske zadaće

Austrijski ministar obrazovanja i znanosti Heinz Faßmann u nazočnosti profesorice psihologije Bečkog sveučilišta Christine Spiel predstavio je u petak u sjedištu austrijske Vlade u Beču „Plan povratka učenika u austrijske Osnovne i Srednje škole“.

Kako je istakao austrijski ministar, ukoliko će to dozvoliti epidemiološka situacija učenicima dobne skupine od 6 do 14 godina školska nastava počinje 15. svibnja, a ostalim učenicima od 15 godina nadalje 29. svibnja. Napomenuo je kako će razredi biti prepolovljeni, odnosno podijeljeni u dvije skupine od 12 učenika, a nastava će se održavati u smjenama.

Skupina A imat će nastavu od ponedjeljka do srijede, a skupina B u četvrtak i petak, sa zamjenom redoslijeda narednog tjedna. Dodao je kako će školski program biti znatno skraćen te da se ukidaju školske zadaće. Predmeti – tjelesni odgoj i glazba – se trenutačno zbog korona krize brišu iz nastavnog programa.

Jedna od mjera koja će zasigurno razveseliti učenike kojima se baš ne da sjediti i učiti je da učenici od 6 do 14 godina, bez obzira na broj negativnih ocjena, neće morati ponavljati razred.

Ono što je za učenike novo i posebno važno je, kako je istakao ministar Faßmann je obvezno nošenje maski izvan učionica tj. za vrijeme školskog odmora i sl. Obveza vrijedi za učenike starije od 10 godina, kako ne bi bila dodatno opterećenje onim najmlađima.

Prema iznesenom Planu, u školske klupe će prvo maturanti, kojima pripreme za maturu počinju 4. svibnja, te naučnici koji se pripremaju za polaganje majstorskih ispita.

Austrijski ministar je svim učenicima zaželio puno uspjeha u učenju, izrazivši žaljenje da je koronavirus napao i školski sustav.

Sveučilišna profesorica Spiel je govorila o utjecaju koronavirusa na nastavu i učenike, naglasivši važnost stalnog kontakta učitelja i nastavnika s roditeljima, kojima je također potrebno pojasniti psihološke aspekte i dati savjete i preporuke u ponašanju sa svojom djecom vezano uz epidemiju koronavirusa.

Ono što su oboje govornika spomenuli je strah koji je zavladao od drugog vala epidemije ujesen, kada počne nova školska godina.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije