Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Škola za život mijenja pravila: Prioritet je digitalni nastavnik

Svaki prvašić ipak neće dobiti tablet, na njima će raditi u školi s učiteljima, a sada u Ministarstvu poručuju: “Trebaju razvijati finu grafomotoriku!”
06. travnja 2019. u 21:00 3 komentara 379 prikaza
Tableti
Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL

Nešto više od četiri mjeseca nakon što je “Škola za život” zaživjela u svojoj frontalnoj primjeni, ministrica obrazovanja Blaženka Divjak odlučila ju je promovirati u drugačijem svjetlu. Tako naglasak “Škole za život” više nije na informatici, tabletima i računalima, već na razvoju grafomotorike. Barem što se učenika razredne nastave tiče.

OBRAZOVNA REFORMA Otkrivamo: 'Škola za život dosad stajala 117 milijuna kuna"

Ono što su brojni stručnjaci upozoravali ministricu obrazovanja u posljednjih godinu dana, a ona ta upozorenja ignorirala poručujući da moramo držati korak s četvrtom industrijskom revolucijom, sada je odlučila prihvatiti.

Podsjetimo, u eksperimentalnoj primjeni Škole za život učenicima prvih razreda osnovnih škola kupljeni su tableti, a kako je jučer kazala Divjak, nakon evaluacije eksperimenta, odlučili su broj tableta, barem u razrednoj nastavi, ograničiti. Drugim riječima, generacija svih prvašića na koje se odnosi Škola za život od jeseni će u razredu imati maksimalno pet tableta koje će koristiti u grupi, i to po odluci učitelja i učiteljica isključivo i samo na nastavi.

Video - Ministrica Divjak predstavila rezultate javnog poziva školama za projekt Škola za život

Zašto smo onda novcem fondova EU kupovali prvašićima u eksperimentalnoj primjeni tablete i hoće li ih od jeseni, kada ti učenici upišu drugi razred, oduzeti jer ipak moraju razvijati grafomotoriku, u ministarstvu odgovaraju: “Eksperimentirali smo! Tablete nećemo oduzimati.”

Što se starijih osnovnoškolaca tiče, od petog do osmog razreda, od jeseni će za svakog učenika biti osiguran tablet koji će učenik na početku školske godine zadužiti, a krajem godine vratiti školi. Prijenosno računalo, najavila je ministrica Divjak, od jeseni će se osigurati nastavnicima koji će nastavu držati po novim kurikulima jer Divjak poručuje da su oduvijek (od njezina preuzimanja ministarstva, op. a.) prioritet bili digitalno neovisni nastavnici, a na raspolaganju će im biti i projektor. U brojkama bi to, po već pokrenutoj proceduri javne nabave, značilo nabavu novih 26.350 računala za profesore.

Jozo Dragić Jozo Dragić Divjak smijenila ravnatelja škole u kojoj je učenik žigosao kolegicu

Što se pak tableta za srednjoškolce tiče, Ministarstvo neće biti široke ruke. Naime, prema istraživanju koje su proveli, 94 posto srednjoškolaca ima kod kuće računala, tablete ili laptope pa će te uređaje Ministarstvo osigurati samo za srednjoškolce slabijeg socijalnog statusa. Prema njihovoj procjeni, to bi značilo nabavu tableta za 1500 srednjoškolaca u generaciji.

Što se pak udžbenika tiče, ministrica Divjak poručila je da će školski udžbenici biti osigurani za sve učenike od prvog do osmog razreda u cijeloj Hrvatskoj, a što se gimnazijalaca tiče, koje zahvaća “Škola za život” takozvani besplatni udžbenici bit će osigurani samo za one slabijeg imovinskog statusa.

Blaženka Divjak i Darko Horvat ugostili šesteročlanu delegaciju Europske svemirske agencije Dvomjesečna provjera Nove lažne diplome: S diplomom fizike i tehnike radio u osnovnoj školi

Odluka o nabavi udžbenika, bez troška za roditelje, odnosi se na sve osnovnoškolce – i one koje zahvaća primjena Škole za život (učenike prvih, petih razreda u svim predmetima i sedmih i osmih u fizici, kemiji i biologiji) i one koji od sljedeće školske godine nastavljaju po starom obrazovnom sustavu. Nova generacija gimnazijalaca koja na jesen upisuje prve razrede gimnazija bit će i generacija za koju će se mijenjati ispiti državne mature kako bi se prilagodili novim metodama učenja.

Ouverture de la 57ème édition du Festival de la Télévision de Monte-Carlo
SKLADAN BRAK
Ljubavna priča slavnog glumca i srpske liječnice: 'Nisam imala pojma tko je on'
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
 • Avatar Jura z bregov
  Jura z bregov:

  Jesenti milu bigulicu, kaj je to digitalni nastavnik? Jesu li to učitelji i učiteljice koji su se pretvorili u bezbroj nula i jedinica te sad funkcioniraju na neki od pogonskih (operacijskih) sustava što ih je "kreirala" vrhunska informnatička stručnjakina Divjeka ... prikaži još! dr. Blažica? Bi li nam točnu definiciju digitalnog nastavnika možda mogao dati njezin stranački šef Vrdoljak Ivek?

 • znam:

  Francuska je u svom zakonu zabranila uporabu WiFi-a u vrticima. Mnogi znanstvenici preporucaju da se djeci ispod 14 godina ne daje bezicna tehnologija jer imuni sustav nije formiran do kraja. Tableti imaju nekoliko puta jacu antenu nego mobiteli i jako ... prikaži još!o zrace djecu. O tome nitko ne govori. Cuvajte svoju djecu!

 • marijaqwer:

  Ovo nije eksperiment, nego obično lutanje. U školstvu se treba ugledati na razvijenije i od njih prepisati organizaciju, a ne tražiti vlastita rješenja koja neće vrijediti nigdje osim u premalih Hrvatskoj. Zbog velikog rasta obima gradiva-znanja , treba izbaciti sve ... prikaži još! nepotrebno ili svesti na površno upoznavanje samo osnovnih stvari. Reducirati povijest, umjetnost, hrvatski, zemljopis i sve društvene predmete, a uvesti više praktične nastave, tijelesnog ( ne kao takmičenje i trening, nego kao rekreaciju ).