Naslovnica Vijesti Hrvatska

Škola opterećuje gotovo polovicu 13-godišnjaka

Dio naših rezultata poprilično je ispod svjetskog prosjeka
12. kolovoza 2019. u 20:44 1 komentara 339 prikaza
Foto: Hrvoje Jelavic/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/2

Većina učenika u Hrvatskoj ne voli školu, 42 posto 13-godišnjaka školu osjeća kao opterećenje, tek nešto više od polovice učenica u dobi od 15 godina smatra da ih njihovi profesori prihvaćaju, dio je podataka međunarodnog istraživanja o zdravstvenom ponašanju učenika (Health Behaviour in School-aged Children, HBSC) koje se provodi u više od 40 zemalja svijeta pod kapom Svjetske zdravstvene organizacije.

Učenici Roditelji trebaju popustiti 'Na psihijatriju dolaze učenici s paničnim napadima, škola je postala izvor frustracije'

Zabrinjavajući porast

Budući da je tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana mladih, koji se obilježava 12. kolovoza, transformiranje obrazovanja, takva su i pitanja ankete u kojoj je sudjelovao 5741 učenik i učenica iz Hrvatske u dobi od 11, 13 i 15 godina.

– Udio učenika koji se osjeća opterećen školom (dosta ili mnogo) raste od 22,7 posto u dobi od 11 godina, preko 41,8 posto u dobi od 13 godina do 33 posto u dobi od 15 godina. Učenice u dobi od 13 i 15 godina više su opterećene od učenika, dok su one u dobi od 11 godina manje opterećene od svojih vršnjaka.

Tako su u dobi od 11 godina školske obaveze veliko opterećenje za 21,7 posto učenica, a u dobi od 13 godina za njih 43 posto – stoji u rezultatima istraživanja provedenog među hrvatskim učenicima koji su ukupno ispod prosjeka anketiranih zemalja po opterećenosti školom kada je riječ o učenicima u dobi od 11 i 15 godina, dok se 13-godišnjaci u Hrvatskoj osjećaju opterećeniji školom od prosjeka drugih ispitivanih zemalja.

Kako stoji u opisu rezultata istraživanja, opterećenost školom sve je raširenija među 15-godišnjacima kontinuirano još od 2002. godine, pri čemu je ustanovljen “zabrinjavajući porast opterećenja školom kod učenica 2018. godine, tj. za gotovo 10 posto više nego 2014. godine.”

Djeca neugodno Ponizili majku školarca jer nije imala dovoljno novca za skup učiteljev poklon

Povjerenje u profesore pada

Što se tiče odnosa među samim učenicima, tu su hrvatski rezultati iznad prosjeka drugih zemalja; osam od deset učenika u RH smatra da ih kolege iz razreda odnosno drugi učenici prihvaćaju. Taj osjećaj prihvaćenosti nije pravilo kada je riječ o prihvaćenosti od profesora. Kako su učenici stariji, sve više pada broj onih koji su izjavili da se osjećaju prihvaćeni od profesora te smo po tom pitanju ispod prosjeka. S godinama učenika pada i osjećaj da profesori o njima vode računa, kao i njihovo povjerenje u profesore.

– U našoj zemlji povjerenje učenika u profesore u svim dobnim skupinama, kod oba spola, ispod je prosjeka zemalja prema istraživanju, osim kod učenika u dobi od 11 godina, gdje je postotak isti kao i prosjek međunarodnog istraživanja o zdravstvenom ponašanju učenika (76,3 posto). Ovaj zaključak prvi put je ustanovljen u prošlom valu istraživanja, 2014. godine.

Posljednje četiri godine veći udio učenika izjavljuje da ima povjerenje u svoje profesore (49,4 posto 2014. godine, 46,9 posto 2018. godine), dok je kod ženskog spola udio manji od 39,3 posto u 2014. godini, a 29,4 posto ima povjerenja u 2018. godini – opisali su rezultat u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo koji je u Hrvatskoj nositelj ovog istraživanja. 

Financije
HIF
Morate potrošiti BUDŽETE ZA EDUKACIJE? Ovdje pronađite najbolje programe!
  • dr dragon:

    uče se napamet bezvezarije,inteligencija i logika potpuno zapostavljena. Eto neinteligentni profesori zašto iz hr škola izlaze djeca puna ništkoristi znanja