Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Na psihijatriju dolaze učenici s paničnim napadima, škola je postala izvor frustracije'

Škola više nije izvor zadovoljstva, nego frustracije. Djeca pucaju po šavovima! Ta djeca mjesec dana niti spavaju, niti jedu, kaže psihijatrica Katarina Dodig-Ćurković
12. lipnja 2019. u 09:48 12 komentara 5949 prikaza
Učenici
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Književnica Ivana Šojat prije nekoliko dana objavom na Facebooku privukla je pažnju javnosti, a da je istina ono o čemu je pisala potvrdila je izv. prof. dr. sc. Katarina Dodig-Ćurković, pročelnica Zavoda za dječju i adolescentnu psihijatriju KBC-a Osijek.

Goran Husinec u Brezovici VEČERNJAKOVA PROMETNA INSPEKCIJA Cestom jure i sto na sat: 'Pa svako malo ovdje netko pogiba...'

Šojat je, naime, komentirala pritisak roditelja koji zahtjevaju da njihova djeca imaju odličan prosjek u školi zbog čega djeca, nerijetko, imaju traume.

– Evo, kreću vijesti o đacima koji bljuju i završavaju na psihijatrijama zbog završnih ispita i matura, kreću izjave roditelja kako je sustav kriv za sve: kriva je škola, profesori koji traže previše... A meni na pamet padaju revne majke koje na roditeljske sastanke dolaze sa zabilješkama, koje "znaju" da je njihovo čedo napisalo lektiru za 5, jer njihovo je čedo najpametnije i naj genijalnije. Naravno! Na pamet mi padaju roditelji koji tlače djecu kako bi na društvenim mrežama slikavali njihove svjedodžbe s peticama, roditelji koji umjesto svoje djece rade sve: pišu umjesto njih lektire, radne bilježnice, koji stvaraju nesposobnjakoviće, a onda od njih na kraju svega traže uspjeh, uspjeh i samo uspjeh. Da se hvališu ili liječe vlastite komplekse – napisala je, između ostaloga, Ivana Šojat zbog čega je zaradila brojne lajkove.

srednja škola završetak registracije Srednje škole ove jeseni upisuju 47.481 učenika u 2217 razrednih odjela diljem Hrvatske

Zbog vijanja prosjeka djeca završavaju na psihijatriji s paničnim napadima.

– Riječ je pritisku koji traje cijele godine, a ne samo na kraju, iako je u svibnju i lipnju vrhunac. Cijeli je sustav vrlo loše posložen. Nevjerojatno je da danas postoje liste čekanja za instrukcije na koje djeca idu od petog razreda nadalje. Mi se na Zavodu za dječju i adolescentnu psihijatriju od svibnja susrećemo s djecom koja imaju panične napade, jer moraju nabiti prosjek 5.0. Događa se da je danas ono što bi trebalo biti veselje, kao što je maturalni ples i zabava za djecu postala zadnja rupa na svirali, jer su izluđeni maturom. I osobno sam majka djeteta u prvom i četvrtom razredu srednje škole, što znači da u kući imam maturanticu. Škola više nije izvor zadovoljstva, nego frustracije. Djeca pucaju po šavovima! Ta djeca mjesec dana niti spavaju, niti jedu. Za mene je kao psihijatra apsolutno neprihvatljiva izjava nekih roditelja tipa “Mene ne zanima kako se oni osjećaju, već kakav imaju uspjeh!” – kazala je izv. prof. dr. sc. Katarina Dodig-Ćurković za Glas Slavonije.

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
 • Avatar EU MOJCA
  EU MOJCA:

  Roditelji su veći problem od same djece jer većina je njih frustrirana što nisu ostvarili ništa u životu pa upisuju djecu na sve moguće aktivnosti jer će sad od malena njima usadit radne navike no gotovo u pravilu nakon određenog ... prikaži još! vremena od svega skupa ništa.

 • Bogodol:

  To je bilo sa dosadašnjim generacijama, ali sada "škola za život" koju uvodi ministarka (da ju ne nazovem pravim imenom, izbacili bi mi članak) gdje škola treba biti igra, i nakon igre ništa se neće naučiti. Problem sa maturama i ... prikaži još! izpitnim rokovima što se na njima traži ono što se nije učilo u redovnoj školi te se mora ići na pripreme. Svaki test izaziva frustraciju kod normalnog učenika, pa dijelom i kod apsolutnog propaliteta kojemu je svejedno što će dobiti, Problem je što se forsira gimnazija i traži se 5,0 i dosta tih petica je nategnuto, suludo je ovo provođenje "kurikularne reforme" a ista će srozati znanje. učenici moraju biti svjesni da neke stvari moraju naučiti napamet iz knjige a ne samo surfati gradivi po tabletu. katastrofalni rezultati bit će vidljivi za 8-10 godina kad se vidi zlodjelo sadašnje garniture u ministarstvu prosvjete. Ja sam nakon 8 razreda se upisao za vodoinstalatera, slučajno sam bio prva generacija Šuvarove reforme te smo svi koji smo upisali zanat i koji su htjeli u tehničku školu išli zajedno i nakon dvije godine ja sam kao odličan učenik otišao u tehničku, mnogi koji su u prvoj godini upisali tehničku radi ocjena otišli su u zanat ( jer nakon 8-og razreda djeca ne znaju što žele i roditelji ih usmjeravaju), nakon srednje škole upisao sam strojarstvo i u roku bez problema završio fakultet. Djeca ne smiju imati osjećaj da neka lošija godina ili izpit su katastrofa, u načelu svaki izpit je veća ili manja frustracija što je i normalno.

 • vjernicibrkićlucićitomašević:

  kako da ne,preopterećeni su od posla kao prije 40 godina,muzu krave,rade oko sijena i još ih se tjera u školu. dolaze na psihijatriju jer ne znaju što će od puste objesti,vide da u društvu najbolje uspjevaju oni koji su po ... prikaži još! cijeli dan u birtijama.....nastavnici idu linijom manjeg otpora i svakome daju ocjenu koju želi jer ne žele na sebe preuzeti odgovornost da su djece poslali u neku obrtničku školu u kojoj su danas mahom asocijalna djeca.........prije su obrtničke škole završavali normalni ljudi a danas su to svratišta za najgore od najgorih....