Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na korak do uspjeha

Sklonište ne može zbrinjavati neželjene okote kućnih mačaka

Foto: Privatni album
1/12
05.02.2023.
u 09:00

Još je puno toga što se mora napraviti u skladu s pravilnikom koji propisuje uvjetekojima moraju odgovarati skloništa za životinje, u našem slučaju sklonište za mačke. I svaka pomoć nam je dobrodošla, kaže tajnica udruge "9 života"

– Stacionar 2 u procesu je opremanja. Kavez za oporavke je prebačen, grijanje postavljeno, uskoro prebacujemo i ostatak ormarića i pultova za stacionarske potrepštine. Molimo vas da nas još malo pogurate da ovaj san još više približimo zbilji – objavili su na svojoj Facebook stranici prije nekoliko dana iz osječke Udruge “9 života”. A njihov je san registrirati prvo sklonište za mačke u Hrvatskoj koje će voditi neprofitna udruga.

U kojoj je fazi uređenje skloništa za mace u osječkom prigradskom naselju Tenja, ispričala nam se Suzana Tomac, tajnica te udruge.

– Iako je zbrinjavanje životinja zakonska obveza jedinica lokalne samouprave, prema Zakonu o zaštiti životinja, udruga je u lani u siječnju iz prikupljenih donacija krenula prema davno zacrtanom cilju i kupila malu nekretninu, veličine oko 100 metara četvornih, koja je još u fazi adaptacije. Tijekom prošle godine uspjeli smo iz prikupljenih donacija građana staviti novi krov, popraviti struju, odvod i dovod vode, na zidove i stropove postavljen je rigips, podove smo izravnali glazurom i postavljene su pločice, uvedeno je grijanje, odnosno infracrveni paneli. No, još je puno toga što se mora napraviti u skladu s Pravilnikom koji propisuje uvjete kojima moraju odgovarati skloništa za životinje, u našem slučaju sklonište za mačke – objašnjava nam.

Nakon dovršetka adaptacije, dodaje, udruga bi pokrenula postupak registracije prvog skloništa za mačke u Hrvatskoj koje će voditi neprofitna udruga.

– U Hrvatskoj, pa tako i u Osijeku, ne postoji nikakva služba, ni sklonište koje zadovoljava i ima uvjete za držanje mačaka. Utoliko nam je teže jer nemamo “ogledni primjerak” – nastavlja Suzana.

Udruga “9 života” osnovana je 2011. u Osijeku. Kako stoji u njezinu opisu, djeluje za opće dobro i njezino djelovanje i aktivnosti daju vidljivu društvenu vrijednost kojom se unapređuje kvaliteta života društvene zajednice, bez namjere stjecanja dobiti. Pod njezinim je okriljem pet aktivnih volonterki, kao i manji broj vanjskih suradnika koji pomažu u prijevozu životinja, fotografiranju i sličnom.

– Udruga se financira isključivo donacijama građana. Nažalost, još nemamo pomoć Grada Osijeka, a ni Županije – kaže nam sugovornica. Naglašava kako građani imaju pogrešnu percepciju skloništa za mačke. Napominje da se ono “ne osniva kako bi građani donosili neželjene okote svoje mačke”.

– Sklonište će imati svoj kapacitet i primat će mačke sukladno zakonu i propisima vezanim za rad skloništa. Ne postoji obveza “sklanjanja” mačaka s ulica, niti su sve mačke koje su na ulici napuštene. Jedino rješenje u borbi protiv napuštenih i bolesnih mačaka na ulicama su kastracije – poručuje Suzana Tomac.

Budući da nemaju redovan izvor prihoda, već ovise isključivo o donacijama, adaptacija ne ide željenom brzinom. Jer, uz ulaganja u nekretninu, tu su još i veterinarski troškovi, lijekovi, hrana, pijesak, najam i režije za stacionar, koji je srce Udruge “9 života”. I zato im je svaka pomoć i dalje dobrodošla. Donacije za sklonište moguće je uplatiti na račun: Privredna banka Zagreb d.d., IBAN HR2223400091511170884, poziv na broj 00 i datum; SWIFT CODE: PBZGHR2X; PayPal account: NGO 9 LIVES 9liveshr@gmail.com.

– Pred nama je još puno toga što moramo napraviti, ali najveći i najskuplji sljedeći koraci su fasada i ograda. Molimo sve one koji mogu pomoći donacijom da nam pomognu. Možda ima i koji obrtnik koji bi pomogao, ne odbijamo ničiju pomoć i svaka je dobrodošla – zaključuje tajnica Udruge.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije