Naslovnica Vijesti Hrvatska

Skamenjena vječnost u "Skradinskoj niski bisera"

U Muzeju Grada Skradina otvorena izložba fotografija Mile Stanković, novinarke Večernjeg lista iz Širokog Brijega, i Ante Guge, dugogodišnjeg novinara Slobodne Dalmacije.
30. rujna 2010. u 14:12 1 komentara 18 prikaza
skradin
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

SKRADIN - U Skradinu sam pronašla svoju drugu skamenjenu vječnost. Prva je ona o kojoj pjeva naš hrvatski pjesnik Antun Branko Šimić u svojoj Pjesmi jednom brijegu - jezgrovito je opisala svoj doživljaj ljepota Skradina Mila Stanković, novinarka Večernjeg lista iz Širokog Brijega, koja je zajedno s Antom Gugom autorica netom otvorene izložbe fotografija u Muzeju Grada Skradina.

- Skradinska niska bisera - nazvana je izložba niza fotografija otisnutih na platnu, a na kojima su pomno odabrani motivi sa skradinskih ulica i trgova, "zarobljeni" trenuci iz života Skradinjana i njegovih nebrojnih gostiju te svjedočanstva neporecive ljepote iz neposrednoga skradinskog prirodnog okruženja: kanjona rijeke Krke, otočića Visovca, Skradinskog buka...

- Ova je izložba nastala sasvim slučajno, dok smo pripremali film o Skradinu i njegovim ljepotama. Svakim danom sam se sve više zaljubljivao u Skradin, tako da sad mogu slobodno reći da sam ovisnik o skradinskim ljepotama. Fotografska umjetnost ponekad se podcjenjuje, ali ponekad se samo u tisućitom ili 125. dijelu sekunde uspije uhvatiti nešto zašto bi, primjerice, slikaru trebalo i 125 dana - slikovito je objasnio Ante Gugo, inače dugogodišnji novinar Slobodne Dalmacije, proces nastajanja fotografija iz Skradinske niske bisera.

Na Dan Grada Skradina premijerno se prikazuje i upravo završeni film A. Guge o prirodnim, kulturnim i povijesnim vrednotama skradinskog područja.

CCC
Must have
Proljetni komadi u kojima ćete izgledati stajliš, a za njih ne morate potrošiti pravo bogatstvo

A1 izdvaja za Vas