Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZBOG VJEŽBI

Sjeverna Koreja zaprijetila SAD-u i Južnoj Koreji nuklearnim udarima

sjeverna koreja
Foto: Reuters/PIXSELL
07.03.2016.
u 07:00

Zapovijed o "nuklearnom udaru pravde" koji bi se preduhitrio protivnik izrečena je u priopćenju koje je objavio Pyongyang

Sjeverna Koreja zaprijetila je danas Sjedinjenim Državama i Južnoj Koreji "neselektivnim" nuklearnim udarima ako ne odustanu od zajedničkih vojnih vježbi, izvijestili su svjetski mediji.

U redovnim američko-južnokorejskim vojnim manevrima obično sudjeluju deseci tisuća vojnika i svake godine generiraju napetosti u odnosima sa Sjevernom Korejom, napominje BBC.

Zapovijed o "nuklearnom udaru pravde" koji bi se preduhitrio protivnik izrečena je u priopćenju koje je objavio Pyongyang.

Takva je retorika uobičajena za sjevernokorejski režim i stručnjaci sumnjaju da zemlja može na projektile staviti nuklearne glave.

Prošle godine Sjeverna Koreja je zaprijetila da će Washington pretvoriti u "more vatre".

U ovogodišnjim vojnim vježbama sudjelovat će oko 300 tisuća južnokorejskih vojnika i 15 tisuća Amerikanaca, što znači da će biti najveće u povijesti. Manevri bi trebali početi nekoliko dana nakon što su Ujedinjeni narodi uveli nove sankcije Sjevernoj Koreji zbog nedavnog nuklearnog testa i lansiranja raketa.

Slijedom tih postroženih kaznenih mjera filipinske su vlasti u subotu zaplijenile sjevernokorejski teretni brod. Glasnogovornik predsjednika kazao je da će posada biti deportirana a brod podvrgnut inspekciji prema mandatu UN-a.

Sjeverna Koreja odgovorila je na sankcije priopćenjem da priprema nuklearno oružje za akcije kojima će preduhitriti protivnika. Također su u more ispalili nekoliko raketa kratkog dometa.

SAD i Južna Koreja također su prošlog petka započeli službene razgovore o instalaciji američkih proturaketnih sustava na korejskom poluotoku, čemu se žestoko protive Sjeverna Koreja, Rusija i Kina. Peking je poručio da proturaketni sustav Thaad ugrožava sigurnost Kine i da bi potkopao njegov nuklearni sustav za odvraćanje od napada.

Sjevernokorejski je režim prošlog četvrtka s istočne obale ispalio nekoliko raketa kratkog dometa - samo nekoliko sati nakon što je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda Pyongyangu uvelo do sada najstrože sankcije zbog navodnog testiranja nuklearnog projektila u siječnju i rakete dugog dometa u veljači.

Sjeverna Koreja izrekla je slične prijetnje i prije tri godine, uoči redovnih godišnjih vježbi američke i južnokorejske vojske.

U priopćenju objavljenom danas ističe se da zbog "nezakonitih i nečuvenih" sankcija u zemlji "kipi kao u loncu".

"Neselektivni nuklearni udar" koji Sjeverna Koreja planira pokazat će "vojnu snagu" zemlje, dodaje se.

>> Kim Jong-Un naredio da nuklearni arsenal bude spreman za uporabu

>> Sjeverna Koreja ispalila nekoliko projektila dugog dometa

Komentara 14

SH
srce_hrvatsko
07:52 07.03.2016.

Čim je 'tovariš stevan' bio tamo,odmah se osokolila komunistička hunta..ispaljuju rakete,prijete da ce zgromiti i unistiti itd. .. Sto ti je 'uspjeh (anti)fasistikog (anti)europskog (anti)hrvatskog diplomate' i kako je 'za ljubav malo potrebno'..,

AJ
ajmo
07:55 07.03.2016.

Kim se digao na krivu nogu.Komunisti fujjj.

KO
komilica
10:49 07.03.2016.

ti sjeverno korejci fakat imaju neku krvnu vezu s srbima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije