Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
suradnja

Sjeverna Koreja pozvala IAEA-ine inspektore u nadzor

kim jong-un
Reuters/PIXSELL
20.03.2012.
u 15:45

UN-ovi nadzornici za nuklearnu energiju u komunističkoj Sjevernoj Koreji zadnji put bili su 2009. godine, kada su izbačeni

Sjeverna Koreja pozvala je UN-ovu Međunarodnu agenciju za nuklearnu energiju (IAEA) u nadzor prvi put nakon tri godine te tri mjeseca nakon što je vlast preuzeo Kim Jong-un, prenosi BBC.

Glavni sjevernokorejski pregovarač za nuklearna pitanja Ri Yong-ho rekao je da je svrha ovog poteza implementacija dogovora sa SAD-om. Washington je prošlog mjeseca izvijestio kako je Sjeverna Koreja pristala prestati s obogaćivanjem urana te testiranjem dalekometnih projektila u zamjenu za humanitarnu pomoć u obliku hrane.

Međutim, spremnost Pyongyanga na suradnju dovedena je u pitanje kada je vlada za sredinu travnja najavila lansiranje satelita pomoću rakete kako bi obilježila 100. rođendan Kim Jong-unova djeda, Velikog vođe Kima Il-sunga.

IAEA je poziv primila u ponedjeljak, a Gill Tudor, glasnogovornica ove UN-ove agencije sa sjedištem u Beču, rekla je da još ništa nije odlučeno. UN-ovi nadzornici za nuklearnu energiju u komunističkoj su Sjevernoj Koreji zadnji put bili 2009. godine, kada su izbačeni.

Na sjevernokorejsku najavu o rođendanskom satelitu u ponedjeljak je reagirao i japanski ministar obrane Naoki Tanaka, poručivši kako će raketa, u slučaju da uđe u japanski zračni prostor, biti oborena. Zanimljivo je da je najavu lansiranja osudila i Kina, najbliža saveznica Sjeverne Koreje, uz napomenu kako bi takav potez mogao ugroziti mir.

Komentara 9

Avatar Vrijeme
Vrijeme
16:00 20.03.2012.

Ovaj chuby boy, bi mogao biti gori od tate. Lijepo se smije. Sjeverna Koreja je okruzena Mandzurijom, Japanom i Juznom Korejom,...trima trenutno najindustrijaliziranijim zemljama na svijetu,....a ponasaju se kao,....pingvini.

OB
-obrisani-
16:48 20.03.2012.

bucko na remote control vojnih drmatora

OB
-obrisani-
18:02 20.03.2012.

Komunisticka Sjeverna Koreja IMA A -bombe ali bagri vise smeta Iran, koji nema niti jedne.A iz nekog razloga im ne smatataju niti 400 izraelskih A-bombi.....Fuj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije