Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
raste zabrinutost

Sjeverna Koreja ispalila dva balistička projektila: Ovo je sedmo lansiranje u dva tjedna

North Korean leader Kim Jong Un looks through a window during the test firing of what state media report is a "new type" of intercontinental ballistic missile (ICBM)
Foto: KCNA/REUTERS
1/4
09.10.2022.
u 07:06

Oba su pala izvan japanske isključive ekonomske zone, a stručnjaci istražuju o kakvim se tipovima projektila radi.  Američka vojska objavila je da surađuje sa saveznicima nakon novog lansiranja, ali priopćila da ono nije opasnost za američke vojnike u regiji ili američke saveznike.

Sjeverna Koreja ispalila je dva, a ne jedan balistički projektil u more noću na nedjelju po lokalnom vremenu, što je sedmo takvo lansiranje u dva tjedna, objavila je japanska vlada. Sjevernokorejski potez izazvao je zabrinutost u Japanu, Južnoj Koreji i SAD-u.

Oba projektila dosegla su visinu od 100 kilometara i preletjela 350 kilometara, objavio je novinarima japanski ministar obrane Toshiro Ino. Prvi je ispaljen 1.47 sati po mjesnom vremenu, a drugi šest minuta poslije. 

Oba su pala izvan japanske isključive ekonomske zone, a stručnjaci istražuju o kakvim se tipovima projektila radi.  Američka vojska objavila je da surađuje sa saveznicima nakon novog lansiranja, ali priopćila da ono nije opasnost za američke vojnike u regiji ili američke saveznike.

"Američka obaveza da brani Južnu Koreju i Japan ostaje neupitna", objavilo američko zapovjedništvo na Indo-pacifiku. U Seulu su sjevernokorejsko lansiranje nazvali "ozbiljnom provokacijom". Projektili su ispaljeni s istočne obale Sjeverne Koreje. 

Dužnosnici u Selu smatraju kako bi pojačana aktivnost u sjevernokorejskim balističkim lansiranjima mogla ukazivati da se Sjeverna Koreja priprema za nuklearni pokus, prvi od 2017. godine. 

Lansiranje se dogodilo nekoliko sati nakon što su južnokorejske i američke snage završile zajedničke pomorske vježbe u kojima je sudjelovao i američki nosač zrakoplova na nuklearni pogon USS Ronald Reagan.

Sjevernokorejska nacionalna uprava za razvoj zrakoplovstva u subotu je lansiranje projektila nazvala mjerom samoobrane protiv Sjedinjenih Država.

Testiranja ne predstavljaju prijetnju neposrednim susjedima u regiji, stoji u priopćenju koje je objavila sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije