Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obama o stanju nacije

Sjedinjene Države više ne bi trebale biti svjetski policajac

Obama
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
14.01.2016.
u 21:37

Americi je bolje nego 2008. i zato moramo gledati u budućnost

Obamin posljednji govor o stanju nacije bio je sasvim drugačiji od prethodnih. Bio je inteligentan i duboko emocionalan, a mnogi su ga ocijenili jednim od najboljih govora u njegovih sedam godina u Bijeloj kući. On nije govorio o pukom popisu zadataka koje bi u ogodini trebalo obaviti, već je govorio o postignućima i izazovima za budućnost, kao i o profilu lidera koji bi takve zadatke mogli ostvariti.

Protiv pesimizma

Govor je u načelu bio podijeljen u četiri cjeline. U prvoj je govorio o tome kako svakom Amerikancu dati ekonomsku sigurnost i priliku da dobro funkcionira u novoj ekonomskoj stvarnosti. Njegova druga tema bila je kako postići da tehnologija radi za ljude, a ne protiv njih. Treća tema bila je vezana za vanjsku politiku i sigurnost, naglasak je bio na tome kako Amerikancima dati sigurnost, a da pri tome Sjedinjene Države više ne budu svjetski policajac. I na kraju je govorio o tome kako postići da politika budi ono najbolje u ljudima, a ne ono najlošije.

Obama je u svome govoru neprekidno naglašavao u kojoj je mjeri u Americi bolje nego što je bilo prije sedam godina. Predsjedničke kandidate Republikanske stranke pozvao je da ne šire defetizam i da ne govore da je američko gospodarstvo još uvijek u jako lošem stanju.

– Oni koji tvrde da je američko gospodarstvo u padu šire izmišljene tračeve – kazao je Obama i naglasio da ne želi govoriti samo o posljednjoj godini svoga mandata nego i o idućih pet ili čak deset godina.

Promjena sustava

Među primarnim ciljevima nabrojio je borbu protiv nejednakosti u prihodima, korištenje tehnologije za suzbijanje klimatskih promjena i o tome kako poboljšati nacionalnu sigurnost, a da se nacija pri tome ne uvlači u međunarodne konflikte. No izrazio je žaljenje zbog toga što su dvije stranke za vrijeme njegovih mandata utonule u još dublji antagonizam umjesto da surađuju za dobrobit nacije. Birače i političare pozvao je da iniciraju promjene u političkom sustavu kako bi on iz ljudi izvukao ono najbolje. 

>> Obama želi iskorijeniti rak

>> Obama obećao akciju protiv vatrenog oružja u 2016. godini

Ključne riječi

Komentara 21

ST
stojance
21:55 14.01.2016.

obama je dobitnik nobelove nagrade za mir...a odkada postoji amerika ,svijet nikada nije bio u takvom kaosu kao sada i 20 god prije

TO
tokito
22:07 14.01.2016.

super hik !...da je pomagao sisiju u egiptu, sada bi sisi visio,a mursi ne bi bio u zatvoru

Avatar superhik74
superhik74
21:59 14.01.2016.

Od kada je lik na slici usao u Bijelu Kucu, zapoceo je 7 ratova i 2 nastavio, neke otvorene a neke prikrivene pocevsi od Pakistana, nastavio Afganistanki, zapoceo novi u Iraku, Jemen (uz Saudijsku Arabiju), Sirija, Libija, Ukrajina, Somalija, a da ne govorimo o provokacijama u Juznom Kineskom moru, Koreji I pokusajima rusenja vlada Venecuele, Argentine I podrske pucisti Sisi-ju u Egiptu gdje je uspio u rusenju vlade. Udvostrucio je dug koji je kada je on usao u ured bio nesto vise od 9 triljuna a sada ce za koji dan probiti granicu od 19 triljuna. Prosjecni prihod po obitelji je pao za nekoliko tisuca dolara godisnje dok su svi novotiskani novci zavrsili na racunima I onako prebogatih bankara da bi zakrpili njihove dugove. Dovoljno je samo usporediti realnost s njegovim izmisljotinama I sve je receno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije