Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Sjajni nastupi mladih programera na Europskoj juniorskoj olimpijadi

ZRS
Foto: Promo
1/9
14.09.2020.
u 14:12

U četiri olimpijske godine članovi ZRS-a izborili su se za 13 od ukupno 16 mogućih mjesta u reprezentaciji za EJOI i osvojili devet medalja.

Domaćin ovogodišnje, četvrte po redu Europske olimpijade u informatici (EJOI) za juniore bila je Gruzija od 2. do 6. rujna. U sastavu naše ekipe bili su Lara Semeš i Luka Protulipac (8.r) te Fran Škarica i Nikola Vujica (7.r). Svi reprezentativci su višegodišnji članovi Zagrebačkog računalnog saveza (ZRS). 

Mladi programeri su postigli odlične rezultate i osvojili jednu srebrnu i dvije brončane medalje. Lara Semeš odnijela je srebro, a Fran Škarica i Luka Protulipac broncu. Organizator "online" nastupa bio je nacionalni savez HSiN.

- Otkako je 2017. godine uvedena Europska juniorska olimpijada (EJOI), ZRS je, uz potporu Grada Zagreba, uveo i aktivnosti usmjerene pojačanom usavršavanju darovitih te su održavane brojne dodatne radionice, „online“ zadaće i simulacije, pripreme i mini kampovi, kako bi se mlađi talenti sustavno poticali za ulazak u juniorsku reprezentaciju. I ove godine Savez je proveo opsežne pripreme najboljih za JHIO i Izborno natjecanje za odabir reprezentacije, te pet tjedana završnih priprema za nastup na EJOI 2020, kaže nam tajnik Saveza Zdravko Škokić.

Nastupima na EJOI uvijek prethode nacionalna juniorska olimpijada (JHIO) i Izlučno natjecanje za izbor četveročlane reprezentacije. Na ovogodišnjoj JHIO sudjelovalo je čak 13 članova ZRS-a. Osvojena su sva tri prva mjesta, a najbolja je bila Lara Semeš. Ona je tako postala prva djevojka JHIO pobjednica, i ujedno nastavila tradiciju da svi pobjednici hrvatske juniorske olimpijade, od njenog nastanka 2012. godine, dolaze iz Zagrebačkog računalnog saveza. Osmero najboljih na JHIO, od kojih je šestero članova ZRS-a, pozvano je zatim na Izlučno natjecanje na kojem se, nakon dva ispitna dana, za reprezentativni dres izborilo četvero s najboljim rezultatima.

- Pamtimo jesen 2017. kada se Lara tek uključila u radionice ZRS-a, a već nekih 2 mjeseca poslije g. Škokić je nakon akceleracije na Sljemenu komentirao da bi Lara mogla iznenaditi i pobijediti na državnom natjecanju, samo da joj to ne govorimo unaprijed. Sama pomisao plasmana na državno natjecanje nam se činila nadrealnom, ali poslije smo shvatili da Savez radi kao dobro uigrani stroj, te da takvo predviđanje nije bilo puko dodvoravanje roditeljima već rezultat rada i iskustva. Oduševljeni smo potporom našoj Lari, ona naprosto uživa u programima Saveza, čak smo joj i na rođendansku tortu stavili darovitog ZRS čovječuljka, izjavili su Larini roditelji, Goran i Milena Semeš, čija kćer Lara je uvjerljivo najbolja mlada programerka u Hrvatskoj od 2018. godine, a upravo je postala i prva Hrvatica juniorska reprezentativka i osvajačica srebrne EJOI medalje.

Nakon uvjerljive pobjede na natjecanju pAKCELERATOR, Laru je na njenom putu usavršavanja podržao Krešimir Nežmah, prvo, i zasad jedino hrvatsko EJOI zlato, koji zajedno s Patrikom Pavićem upravo nastupa u seniorskoj ekipi na „Singapur online“ IOI 2020.

Foto: Arena Hospitality Group

Foto: Arena Hospitality Group

Foto: Arena Hospitality Group

Foto: Arena Hospitality Group

Izvanškolski programerski specijalisti su odgovorni mentori i motori napretka

U četiri olimpijske godine članovi ZRS-a izborili su se za 13 od ukupno 16 mjesta u juniorskoj reprezentaciji i osvojili devet medalja.

Njihovi rezultati su impresivni. Mladi programeri su osvojili jednu zlatnu medalju (Krešimir Nežmah, 2017.), četiri srebrne (Patrik Pavić 2017. i 2018., Fran Babić 2019. i Lara Semeš 2020.) i četiri brončane medalje (Eugen Bošnjak 2017., Fran Babić 2018., Vlatko Borevković 2019. i Fran Škarica, 2020.).

S učenjem programiranja mladi započinju u onom trenutku kada se zaista zainteresiraju. Tako je Vlatko krenuo u ZRS već u prvom osnovne, Patrik i Fran u šestom, Eugen nakon sedmog, a Krešimir u četvrtom razredu.

- Ja sam krenula u Zagrebački računalni savez u šestom razredu i tamo sam naučila praktički sve što znam, izjavila je Lara, koja je po završenoj olimpijadi zajedno s Lukom Protulipcem, krenula u MIOC.

I svi ostali dosadašnji reprezentativci - članovi ZRS-a, upisali su XV. Gimnaziju u Zagrebu po završetku osnovne škole.

- Za primjerom zlatnog Krešimira Nežmaha krenule su nove generacije juniora. Nakon Lare i Luke njihovim putem nastavit će Fran Škarica kome je nedostajalo pet bodova do srebra. Tu je i Nikola Vujica koji je ovaj put ostao bez medalje, i još neki osmaši koji će im puhati za vratom. Iza njih dolazi i najbolja generacija sedmaša u našoj povijesti, u kojoj barem šest ili sedam mladih programera, među kojima i jedna djevojčica, ima šanse već iduće godine sudjelovati na JHIO i boriti se za ulazak u reprezentaciju. Uspjesi pripadaju učenicima i njihovim obiteljima, no i mi ostali moramo dati sve od sebe u pomaganju i to svatko na način za koji je kompetentan. Ili kao organizatori, ili kao znalci – izvanškolski programerski specijalisti koji su odgovorni mentori i motori napretka, ili na drugi način, no važno je da smo istiniti i iskreni prema djeci. Nakon zabrana za darovite „jer su premlad“ iz 2012/13, a koje još uvijek nisu ukinute, mi u ZRS-u smo se zainatili doprinjeti stvaranju temelja za novi zamah, kaže nam Zdravko Škokić, tajnik ZRS-a, koji daje sve od sebe i da umjesto željezničke modelarnice koju još uvijek koriste za povećanje broja sudionika natjecanja i radionica, konačno dobiju prostor za uređenje programerskog doma.

- Kada se sedmašima i osmašima pridoda i nekoliko odličnih šestaša te jedan vrhunski petašić, koji bi već prošle godine bio sudionik državnog natjecanja da su ukinute destimulirajuće dobne zabrane, poticanje darovitih je uspjelo, i moramo biti više nego zadovoljni, ne samo radom, nego i pohvalama roditelja, nadovezuje se Filip Mravunac, njihov voditelj u prošloj godini.

Lukini roditelji, Josipa i Dario, ističu da je njegova brončana medalja zaslužena radom i znanjem, uz malo sreće, i da medalja ne pripada samo njemu već i svim tim prekrasnim mladim ljudima, bivšim natjecateljima koji su nesebično radili s Lukom i drugim članovima hrvatskog tima, a sve uz dirigentsku palicu gospodina Zdravka Škokića i ZRS-a, koji prati rezultate najboljih, okuplja ih te potiče njihovu izvrsnost.

Foto: Arena Hospitality Group

Foto: Arena Hospitality Group

Foto: Arena Hospitality Group

Foto: Arena Hospitality Group

Mlade programere u usavršavanju potiču i pomažu izvanškolski programerski specijalisti - odgovorni mentori s natjecateljskim iskustvom na hrvatskim i međunarodnim olimpijadama, naglašava Zdravko Škokić i dodaje da su se u protekle četiri godine u pripremanju reprezentativaca posebno istaknuli dobitnik Nagrade ZZTK Ivan Šego te bivši olimpijci Dominik Fistrić i Leonard Inkret.

- Popularizacijom programiranja i izvanserijskim rezultatima u protekla dva desetljeća, te uzastopnim doprinosima nacionalnoj kvaliteti, ZRS je pokazao da je svaka potpora Grada Zagreba darovitima bila itekako opravdana, a realizacijom projekta Centra mladih programera, hrvatska programerska budućnost bit će trajno osigurana, zaključio je Rikard Dimić, predsjednik Saveza.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije