Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DEIR AL-ZORA

Sirijska vojska prekinula opsadu aerodroma u naftom bogatoj pokrajini

sirija raka raqqa Deir al-Zor
Foto: Reuters/Pixsell
1/4
10.09.2017.
u 08:38

"Postrojbe sirijske vojske u suradnji sa savezničkim snagama probile su opsadu vojnog aerodroma"

Sirijska vojska je u subotu prekinula opsadu skupine Islamske države (IS) nad vladinim sektorom na jugu grada Deir al-Zora, ušavši na vojni aerodrom koji je gotovo tri godine bio pod opsadom džihadista.

Usto je koalicija arapskih i kurdskih boraca u subotu počela ofenzivu kako bi ekstremističku organizaciju potisnula s područja koja kontrolira na istoku naftom bogate pokrajine Deir al-Zora, na granici s Irakom.

"Postrojbe sirijske vojske u suradnji sa savezničkim snagama probile su opsadu vojnog aerodroma" i obližnjih četvrti na jugu grada, izvijestila je službena agencija Sana.

U utorak su režimske snage prekinule opsadu prve vladine enklave na zapadu grada koje je oko 60 posto još u rukama džihadista.

"Probojem opsade vojnog aerodroma snage režima su taj sektor povezale s vladinim četvrtima na zapadu Deir al-Zora", rekao je za AFP ravnatelj Sirijskog opservatorija za ljudska prava (SOHR) Rami Abdel Rahmane.

Mogući gubitak pokrajine Deir al-Zora bit će kraj prisutnosti IS-a u Siriji koji već brani položaje u svojoj "prijestolnici" Raki pred ofenzivom koalicije arapskih i kurdskih boraca koje podupire Washington.

U sirijskom sukobu koji je izbio 2011. nakon krvava gušenja mirnih prosvjeda u kojima su se tražile reforme, poginulo je više od 330.000 ljudi, a milijuni su izbjegli.

Komentara 8

GV
golub Vaso
08:54 10.09.2017.

američke lutke su čekale mjesecima 50 km od deir ez zoira da ISIL pokolje stanovnike, sada su se pokrenuli kad je herojska SAA odblokirala grad da spriječe napredak prema naftnim poljima

Avatar Proleter
Proleter
09:19 10.09.2017.

SAA treba samo pričekati da Kurdi odvuku isilove snage sjeverno od grada i onda udariti zračni desant na sjevernu obalu Eufrata.

PL
@ploto@
10:07 10.09.2017.

SAD su izgubile ISIL saveznike i sad se drže Kurda kojima pomažu da osvoje što veći teritorij bogat naftom gdje bi SAD imale svoje baze na sirijskom teritoriju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije