Naslovnica Vijesti Svijet

Sirija: Ankara optužuje EU da 'štiti teroriste'

Nakon sastanka u Luxembourgu, ministri vanjskih poslova zemalja EU-a usvojili su deklaraciju kojom osuđuju jednostranu tursku vojnu akciju u sjeveroistočnoj Siriji te su pozvali Ankaru da povuče svoje snage iz tog područja.
14. listopada 2019. u 22:53 4 komentara 416 prikaza
kurdi
Foto: Thilo Schmuelgen/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Turska je u ponedjeljak odlučno odbacila kritike Europske unije na njezinu ofenzivu u Siriji protiv kurdske milicije i u tome vidi "zaštitu terorista".

DOnald Trump OPTUŽIO TURSKU Trump najavio sankcije: 'Spreman sam uništiti tursko gospodarstvo'

"Neprihvatljiva je činjenica da EU usvaja pristup zaštite terorističkih elemenata", navelo je tursko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju, dodavši da "osuđuje i odbacuje kritike".

"Zbog tog nezakonitog i pristranog stava, ozbiljno ćemo razmotriti našu suradnju s EU-om u nekim područjima", dodali su. 

Nakon sastanka u Luxembourgu, ministri vanjskih poslova zemalja EU-a usvojili su deklaraciju kojom osuđuju jednostranu tursku vojnu akciju u sjeveroistočnoj Siriji te su pozvali Ankaru da povuče svoje snage iz tog područja.

"EU osuđuje vojnu akciju Turske kojom teško kompromitira stabilnost i suradnju u regiji", navodi se u deklaraciji ministara.

Turska je prošlog tjedna pokrenula ofenzivu na sjeveroistoku Sirije na YPG , skupinu koju podržavaju zapadne zemlje zbog njezine uloge u borbi protiv džihadista Islamske države (IS ) koju Ankara smatra terorističkom.

Gordan Grlić Radman Demantirao informacije Grlić Radman: Jako smo se zalagali da se osudi turska intervencija

U priopćenju, tursko ministarstvo vanjskih poslova je također ocijenilo "apsolutno neprihvatljivim" da bušenja koja izvodi Ankara u moru kod Cipra EU ocjenjuje nezakonitim.

Otkrića velikih nalazišta ugljikovodika posljednjih godina u moru kod Cipra, pojačalo je apetite zemalja istočnog Sredozemlja i izazvalo velike napetosti.

Cipar je podijeljen na Republiku Cipar, članicu Europske unije koja ima ovlasti nad dvije trećine otoka na kojem žive ciparski Grci.

Na sjeveru se nalazi samoproglašena Turska Republika Sjeverni Cipar, u kojoj žive ciparski Turci. Nju je priznala Ankara ali ne i međunarodna zajednica.

SPAR
Alternativa
Šećer i debljina: Kako staviti unos šećera pod kontrolu, a i dalje fino jesti
  • TEUTA:

    Najbolje rjesenje bi bilo da Turci idu tamo odkuda su dosli prije 600 godina. Da nikada nisu ni dosli, zivot bi bio ljepsi.

  • aabbcc:

    Nafta, busotine, teroristi, plin, sankcije.... a niko ne spominje milijune nevino izbjeglih Sirijaca kod Sultana i kuda, gdje sa istim ?