Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Siniša Varga

'Sisačka i bjelovarska bolnica pozitivan su primjer projekta sanacije zdravstvenih ustanova'

Sisak
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/6
11.03.2015.
u 15:55

Te dvije bolnice ministar je pohvalio navevši kako će iskustva rada sanacijskih vijeća tih ustanova primijeniti prema svim bolnicama u postupku sanacije.

- Sisačka i bjelovarska bolnica pozitivan su primjer projekta sanacije zdravstvenih ustanova. Te ustanove bile su u velikim problemima, a sada posluju pozitivno. One su dokaz da je moguće racionalizacijom troškova i razvijanjem novih usluga smanjiti liste čekanja i ne generirati daljnje gubitke- rekao je ministar zdravstva Siniša Varga u u srijedu u Sisku, gdje se sastao sa sanacijskim upraviteljima sisačke bolnice dr. Miroslavom Dubovečakom i bjelovarske bolnice diplomiranim ekonomistom Zoranom Selešom.

Te dvije bolnice ministar je pohvalio navevši kako će iskustva rada sanacijskih vijeća tih ustanova primijeniti prema svim bolnicama u postupku sanacije.

A sisačka bolnica je u samo pet mjeseci od bolnice na rubu opstanka postala bolnica koju Ministarstvo hvali.

- Bitno je što više smanjiti politiku, a što više uvesti struku u upravljanje. Oni koji najbolje rade su sada na ključnim mjestima, a uz učinkovitu kontrolu došli smo do pozitive - kazuje dr. Dubovečak . Govoreći o racionalizaciji ističe da to ne znači smanjenje razine usluga.

- Naprotiv. Mi imamo pedesetak zaposlenih manje u odnosu na prije pet mjeseci, a, primjerice, u siječnju ove godine smo izveli 400 operacija, a u siječnju lani 300. Uveli smo cijeli niz novih usluga, a time i opravdali povećanje mjesečnog limita HZZO. Sada čak fakturiramo i 13,4 posto više od limita dok prije nismo trošili ni puni stari limit. Svi su uložili svoje znanje i svi se trude. Subotom i nedjeljom liječnici i osoblje radi kako bi se smanjile liste čekanja, i svima ćemo to platiti, no oni su pristali raditi u dane kada su trebali biti slobodni – kazuje sanacijski upravitelj koji je na tom mjestu zamijenio dr. Damira Pahića.

Prirodni odljev zaposlenih popravio je u Sisku i loš odnos zdravstvenog i nezdravstvenog osoblja, koji je bio među najgorim u državi.

- Polazimo od pretpostavke kako ni mi ne bi, kao pacijenti, htjeli godinu dana čekati na pretrage koje su nam bitne za život i zdravlje. Stoga radimo da smanjimo te liste čekanja. Čak smo uspjeli trojicu kolega nagovoriti da ne odlaze raditi u inozemstvo, da ostanu u Sisku. Nadamo se da ćemo tako nastaviti – kaže dr. Dubovečak.

- Bjelovarska bolnica trenutačno mjesečno ima oko 250.000 kuna više prihoda nego troškova, a krajem godine se nadamo poslovanje bolnice uvesti u zeleno bez dugova- rekao je sanacijski upravitelj Zoran Seleš.

Ministar Siniša Varga napomenuo je i kako su razgovarali o ulaganjima u opremu, ali i o većim projektima poput nove kirurgije u Bjelovaru i objedinjenog hitnog prijema u sisačkoj bolnici. 

>> Ministar zdravlja Siniša Varga: Cjepivo protiv HPV-a besplatno 

>> Za oboljele u 2015. 360 milijuna kuna

Komentara 1

Avatar comparator
comparator
17:56 11.03.2015.

Ovo zdravstvo ćete spasiti jedino ako svakog ravnatelja,primarijusa ,doktora ,sestru i svaku osobu zaposlenu u njemu držite na nišanu .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije