Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAZBIJANJE LATINICE

Siniša Labrović razbio 11 dvojezičnih ploča

Razbijanje latinice
Foto: Marko Špoljar
06.01.2016.
u 11:20

Na polupanim pločama latinicom i ćirilicom zapisane su rečenice iz djela Ive Andrića, Arsena Dedića, Danila Kiša, Sime Mraovića, Grigora Viteza, Mirka Kovača...

Na podu doma Hrvatskog novinarskog društva, gdje se već tradicionalno uoči proslave pravoslavnog Božića okuplja društvena i politička elita Hrvatske, naš poznati umjetnik Siniša Labrović je ulazak u novu političku godinu odlučio obiljžiti svojim novim radom "Razbijanje latinice". Ovaj umjetnički projekt realiziran je u suradnji sa Srpskim narodnim vijećem.

Na ukupno 11 razbijenih ploča latincom i ćirilicom napisane su rečenice i stihovi nekih od naših najboljih - i hrvatskih i srpskih - autora.

Labrović je tako "razbio" rečenice iz djela Ive Andrića, Arsena Dedića, Danila Kiša, Sime Mraovića, Grigora Viteza, Mirka Kovača...

Uništene ploče materijalom i dizajnom odgovaraju dvojezičnim i dvopismenim pločama čije postavljanje propisuje Zakon o upotrabi jezika i pisma nacionalnih manjina u sredinama gdje manjine čine više od 33 posto stanovništva. 

Podsjetimo, postavljanje prvih takvih ploča u Vukovaru 2013. godine izazvalo je velike prosvjede hrvatskih ratnih veterana.

Pred kraj božićnog domjenka u organizaciji SNV-a Labrovićeve razbijene ploče simbolično su spojioli domaćin Milorad Pupovac, predsjednik vlade Zoran Milanović i Domagoj Juričić, izaslanik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Na današnjem domjenku bili su i mandatar Tihomir Orešković, bivši šef Sabora Josip Leko, Jasen Mesić kao izaslanik novog šefa sabora željka Reinera, Miro Kovač kao izaslanik HDZ-a i predsjednika stranke Tomislava Karamarka, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, bivša premijerka Jadranka Kosor, bivši predsjednik Stjepan Mesić i mnogi drugi.

>>  Labrović pišao po Markovu trgu poručivši da Trg pripada svima

 

Komentara 125

JO
JOKS
11:46 06.01.2016.

Fali vam slike razbijenih glava što ste odradili u Vukovaru

Avatar Panonicus
Panonicus
11:51 06.01.2016.

Manipulacija Badnjakom je gnjus.

DU
Deleted user
11:59 06.01.2016.

Dokle će nam srbi ove cirkuse raditi !!! Hrvatska Hrvatima,a ti izrodi neka se sele preko Dunava.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije