Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sindikati: U ponedjeljak se štrajka u cijeloj zemlji

Danas se štrajka u Vukovarsko-srijemskoj, Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj i Zadarskoj županiji
17. listopada 2019. u 12:10 108 komentara 14361 prikaza
Štrajk u OŠ Nikola Tesla
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

U ponedjeljak će štrajkati osnovne i srednje škole u cijeloj Hrvatskoj, odnosno u svim županija uključujući i Grad Zagreb, poručili su danas čelnici Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske i Sindikata hrvatskih učitelja. Sindikalni čelnici Branimir Mihalinec i Sanja Šprem istaknuli su da se štrajk prosvjetnih radnika nastavlja sve dok iz Vlade ne dobiju poziv na razgovor o njihovom zahtjevu za povećanjem koeficijenata složenosti poslova.

Andrej Plenković Plenkovićevi darovi Plaća u javnom sektoru raste do 500, a u privatnom ni 50 kuna

U petak će štrajkati osnovne i srednje škole u Primorsko-goranskoj, Brodsko-posavskoj, Požeško-slavonskoj i Ličko-senjskoj županiji.

Po podacima sindikata štrajku u srijedu, koji se održao samo u Zagrebu, odazvalo se 87,42 posto članstva u srednjim školama i 82,94 posto u osnovnim školama. Danas, kada štrajkaju škole u Vukovarsko-srijemskoj, Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj i Zadarskoj županiji, odaziv članstva sindikata bio je 89,37 posto u srednjim te 81,49 posto u osnovnim školama.

Najavili su da će u ponedjeljak štrajkati sve osnovne i srednje škole u Hrvatskoj, te da će od sljedećeg tjedna početi s raznim sindikalnim aktivnostima na Trgu sv. Marka.

Poruka Vladi da nisu ispunjeni zahtjevi zaposlenih u obrazovanju

Štrajk i prosvjedi poruka su Vladi da izjava premijera Andreja Plenkovića u Saboru o namjeri povećanja osnovice u državnim i javnim službama ne znači ispunjavanje zahtjeva zaposlenih u obrazovnom sustavu, kazao je Mihalinec.

Ustvrdio je kako povećanje koeficijenata više nije samo sindikalni zahtjev, već svih zaposlenih u sustavu osnovnog i srednjoškolskog odgoja i obrazovanja.

Tomislav Ćorić štrajk nema smisla Ćorić: Najava premijera je konzistentna politika plaća u javnom sektoru

"Drago nam je da je konačno iz usta premijera izrečena riječ - koeficijent, i priznanje da su neopravdano raspoređeni, samo što se ne možemo složiti s višegodišnjim rješavanjem i pokušajem dolaska do rješenja", rekao je Mihalinec.

Sanja Šprem je premijerovu najavu u Saboru protumačila kao poruku da se ima za sve, osim za zaposlene u sustavu obrazovanja.

"Dragi moji kolegice i kolege, učitelji i zaposlenici u sustavu obrazovanja, vi ste ponovno zadnja rupa na svirali, država ponovno nema novaca za vas i obrazovanje", rekla je Šprem dodavši kako je obrazovanje Vladin prioritet samo u predizborno vrijeme.

Što se tiče najave o povećanju osnovice za 6,12 posto svim javnim i državnim službenicima, čelnici prosvjetnih sindikata kažu da im je drago što će povećanje dobiti svi, ali to nije riješilo njihove zahtjeve.

"Ako Vlada smatra da je socijalni dijalog izjava predsjednika Vlade na saborskoj govornici, a da su pregovori završeni aplauzom njegovih sljedbenika, onda cijela Hrvatska ima ogroman problem", poručio je Mihalinec.

Učitelji pjevaju odlučili se malo i zabaviti VIDEO Učenici i profesori napravili pjesmu o štrajku prosvjetara

Iz komunikacije s ministricom obrazovanja Blaženkom Divjak zaključili su kako ona i dalje drži da koeficijenti nisu pravedni, da se taj problem mora riješiti odmah i da nisu ispunjeni zahtjevi sindikata u štrajku.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak poručila je pak da je najavljeno povećanje plaća za 6,12 posto svim javnim i državnim službenicima samo ako se istodobno mijenja i uredba o koeficijentima složenosti poslova.

"Paket je dobra odluka, povećanje plaća i promjena uredbe. Samo povećanje plaća bez promjene uredbe ne bi bilo dobro", izjavila je Divjak novinarima pred Banskim dvorima.

Dodala je kako sindikati i zaposleni u školama odlučuju o nastavku štrajka te je ponovila kako je premijerova ponuda dobra u paketu ako dolazi uz razmatranje uredbe o koeficijentima složenosti poslova. "Zato je važno sjesti za stol sa sindikatima i dogovoriti dinamiku kako će se to napraviti, to se zove socijalni dijalog", kaže Divjak.

Kada bi moglo doći do promjene uredbe, ministrica ne zna. "Rokove će morati dati premijer jer je to njegov prijedlog. I dalje ide socijalni dijalog sa sindikatima", kazala je Divjak.

Video: Konferencija za medije sindikata nakon izjave premijera o povišici plaće

Ivo Žinić
Politički kraj još jednog HDZ-ovca
Žinić gubi kuću koju mu je ‘darovala’ država?
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
  • stefj:

    Destruktivci... Već godinama zajedno s političarima ubijaju državu. Radi njih smo na dnu EU-a, a državne i javne strukture su na samom svjetskom dnu. Pogledajte Ribića kako uživa u destrukciji, s kojim užitkom tjera mlade i ubija budućnost...

  • xdm45:

    Dragi nastavnici, profesori i ostali prosvjetni radnici zašto ne štrajkate recimo u mjesecu lipnju, srpnju ili kolovozu?Zašto baš uvijek mjesec rujan i tako svake godine zajebavate školarce i roditelje,a da one mjesece umačete svoje noge i guzice na moru. Izgleda ... prikaži još! da su svake godine jedini problem vaše plaće,ali ako vam se ne sviđa, pa dajte otkaz i probajte raditi u realnom sektoru, pa da vidite koliko ćete imati godišnjeg i da tamo nema slobodnih vikenda nema slobodnih praznika i blagdana nema ispijanja kavica za vrijeme radnog vremena i radi se duplo više za duplo manje..ako vam se sve to ne sviđa onda možete pravac Irska ili Njemačka. btw vaše plaće zarađuje realni sektor, a oni nikad ne štrajkaju dok vi svaku godinu ali svaku godinu hebete cijelu državu.

  • Shalan:

    Zemlji kao planetu? Bojim se da su ovi prosvjetni/prosvjedni radnici poprilično neobrazovani. Možda bi bilo bolje smanjiti im plaću!