Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sindikati protiv zdravstvene reforme: Dodatno se zavlači ruka u džepove građana

Očito se želi ozakoniti ono što već postoji u praksi, smatra predsjednik SSSH-a, da liječnici puno više vremena provode u privatnim poliklinikama, a u sustavu javnog zdravstva onoliko vremena koliko doista moraju.
25. travnja 2016. u 13:01 11 komentara 511 prikaza
sjednica GSV-a
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Uoči sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV), predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel, koji trenutno predsjeda i GSV-om, podsjetio je da su sindikati već ranije tražili održavanje tematske sjednice GSV-a oko najavljene reforme zdravstva, jer se njome "dodatno zavlači ruka u džepove građana i nameću novi nameti".

Ne umanjujući problem mirovinske reforme, mislimo da je zdravstveni sustav takvim prijedlozima stavljen u poziciju da će ga i dalje financirati najsiromašniji sloj hrvatskih građana, a pritom će biti isključivo podređen bogatima i profitu, izjavio je Novosel novinarima.

"Kako drugačije protumačiti 'simbolično povećanje police dopunskog zdravstvenog osiguranja od 19 kuna' nego da se na taj način građane definitivno gura privatnim osiguravateljima i očito želi uništiti sustav dopunskog zdravstvenog osiguranja kroz javni sustav zdravstva. I kako protumačiti povećanje participacije bolničkog liječenja s dvije na tri tisuće kuna, nego da se time želi natjerati građane da prihvate takav ultimativan prijedlog", rekao je Novosel. 

Očito se želi ozakoniti ono što već postoji u praksi, smatra predsjednik SSSH-a, da liječnici puno više vremena provode u privatnim poliklinikama, a u sustavu javnog zdravstva onoliko vremena koliko doista moraju.

Tim mjerama će se sindikalne središnjice na sjednici GSV-a odlučno suprotstaviti, a očekujemo da će to učiniti i poslodavci. Vjerujemo kako će razgovor ići u smjeru da ministar zdravlja Dario Nakić odustane od toga, a ne bude li tako sindikati će pokrenuti akcije protiv takvih reformi, najavio je Novosel.

>> Već od 2024. u mirovinu ćemo ići sa 67 godina, a u prijevremenu sa 64 godine

Zoran Vakula
PROGNOZA ZA HRVATSKU
Vakula otkrio kakva bi trebala biti veljača i koliko će biti oborina
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
  • hbhr:

    Zašto se sindikati ne bore protiv prevelike bolničke administracije i nemedicinskog osoblja pa ne bi morala rasti cijena police. Sindikati su najveći zaštitnici uhljeba.

  • Deleted user:

    Ako smo svjesni da u zdravstvu nedostaje novca i ako želimo imati sadašnju ili bolju razinu zdravstvene skrbi, onda se novac mora od nekuda namaknuti! Bilo to iz dodatne participacije ili budžeta novac opet ide iz džepova građana. Pa odakle bi bio? S Marsa?

  • Deleted user:

    19 kuna su tri kruha! Za 19 kn se ne može kupiti ni kutija cigareta! Ne bacajte kruh i odreknite se kutije cigareta i evo 19 kn! Sramotno je koja se buka diže oko 19 kn! Jasno, oni koji su ... prikaži još! potrebiti i ispod cenzusa i kojima bi tih 19 kn nešto značilo, nisu niti će plaćati dopunsko jer im je besplatno.