Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

U škole se vratilo samo 4000 učenika, ministrica iznenađena

Izgleda da su u Ministarstvu obrazovanja zaboravili da su još prošli tjedan preporučili da što više djece ostane kod kuće
11. svibnja 2020. u 19:01 2 komentara 932 prikaza
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Hrvatske osnove škole danas su ostale prazne, a roditelji učenika razredne nastave odlučili su, kada im je to već Ministarstvo obrazovanja omogućilo, djecu ostaviti kod kuće. U škole je danas u cijeloj zemlji stiglo nešto više od četiri tisuće učenika, a glavni savjetnik ministrice obrazovanja Marko Košićek kazao je da su u Ministarstvu takvim neodazivom neugodno iznenađeni.

Blaženka Divjak 'Nisu ranjiva skupina' Divjak: U školama 4.500 učenika, a u vrtićima možda i tri puta više

– Očekivali smo više djece u klupama, ali neugodno sam iznenađen kampanjom, ovo se pretvorilo u natjecanje koja će županija imati manje učenika u školi. Imamo kampanju – nemojte slati djecu u školu – kazao je Košiček.

Što je čija odgovornost?

Nije posve jasno nikome, ni nastavnicima, ni učiteljima, ni ravnateljima, a ni roditeljima, čemu se u Ministarstvu čude kada su i sami, posljednji put prošli tjedan, upravo za Večernji list kazali da je poanta da što više djece ostane u svojim domovima jer u učionicama, uz činjenicu da su mjere svuda oslabljene, ali ne i u školama, može doći tek devetero učenika.

Čudi se danas ministrica Divjak i što su navodno ravnatelji pravili pritisak na roditelje da djecu ostave kod kuće, ali se ne čudi činjenici da je upravo to bila preporuka. Ne govori ministrica Divjak u javnosti da je mješoviti model obrazovanja koji je danas započeo u razrednoj nastavi zapravo četvrti model koji učenici u jednoj školskoj godini moraju prolaziti. Naime, najprije su krenuli sa “Školom za život”, onda su imali cirkularni model školovanja zbog štrajka, pa e-nastavu, pa sada mješoviti model. Prije nego što je počela nastava ministrica Divjak poručila je da su djeca u školama sigurna onoliko koliko su odrasli spremni zaštititi ih, ali nakon te floskule ne daje nikakve garancije – čak ni one da u svim školama ima sapuna za ruke.

Empty classroom Treba li dijete slati u školu? U školi ne mogu provesti sve propisane mjere; Zar sve mora biti otvoreno osim škola?!

– To je obveza osnivača škola – odgovara ministrica Divjak na vrlo konkretna pitanja skidajući ponovno sa sebe odgovornost, baš kao što ju je skinula i za štrajka te nedavno – kada je odlučila dati zeleno svjetlo za otvaranje škola uz opasku da roditelji sami odlučuju hoće li djecu poslati na nastavu. Ministarstvo je dobilo uputu epidemiologa i po odazivu moglo odlučiti ili škole otvoriti za sve učenike razredne nastave ili ni za koga, no roditelje zbunjuje činjenica da mjera nema na dječjem igralištu, ali ima u školama, tako da više nikome nije jasno što je čija obveza i, ono važnije, što je čija odgovornost. 

I dok je, primjerice, u Velikoj Gorici u škole došlo tek jedan posto učenika, u zadarskoj županiji jučer je stiglo ukupno 220 učenika, a slab je odaziv učenika bio i u Splitu, gdje je danas u cijeloj županiji došlo stotinjak djece. Zagreb je pak imao drugu retoriku – pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić u svom je naputku, sastavljenom nakon sastanka svih ravnatelja zagrebačkih škola, poručio da se u školama djeca trebaju samo čuvati, da nema nastave, već će se ona nastavi pratiti online.

Zagreb: Bandić sa suradnicima održao konferenciju uoči sjednice Gradske skupštine i dalje bez zaraženih U zagrebačke škole došlo je samo 4 posto učenika, u 18 njih niti jedno dijete

Nepotreban stres

Da se nastava trebala do kraja nastaviti online, smatraju i u sindikatu učitelja koji su još prošli tjedan i Vladi i ministrici odaslali zahtjev za odgodu otvaranja škola pod ovakvim uvjetom.

– S obzirom na trenutačne podatke o broju učenika koji će nastavu pratiti u školama, činjenica je da će većina učenika svoje obrazovanje nastaviti izvan školskih klupa. Ministarstvo obrazovanja upućuje na praćenje programa Škole na trećem, što učenicima ponovno mijenja stečene rutine. Takva preporuka djeci ujedno predstavlja dodatni, sasvim nepotreban stres te im otežava, a nekima će i onemogućiti savladavanje svih predviđenih ishoda – poručili su iz sindikata. Koliko se pak djece vratilo u vrtiće, u Ministarstvu obrazovanja ne znaju – kažu bilo ih je više nego u školama iako u grupama može biti samo devetero djece.

Miroslav Škoro i Andrej Plenković
brifing zbog krize
Sastanak s premijerom? SDP i Most idu, Škoro će pričekati poziv
A1 Leadership Talks
DONOSI A1
Oni stoje iza proizvoda i tvrtki zbog kojih naši ljudi ostaju u Hrvatskoj: Poslovi budućnosti već danas su tu, viličaristi postaju menadžeri robotskih flota
  • Danijek:

    Istina svi se čude a na sastanku dogovoreno da je nastava sam organizirano čuvanje djece. I da opet moraju pratiti nastavu na daljinu. Pustite prazne priče, pustite djecu u skolu.. Vratimo čim prije život u normalu..