Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

U školi ne mogu provesti sve propisane mjere; Zar sve mora biti otvoreno osim škola?!

Sandra Mikulčić i Robert Bubalo, Večernjakovi urednici i roditelji dvoje osnovnoškolaca, imaju različit odgovor na pitanje treba li dijete slati u školu
11. svibnja 2020. u 06:36 17 komentara 9352 prikaza
Empty classroom
Foto: Caroline Seidel/DPA/PIXSELL

Sandra Mikulčić, majka desetogodišnje djevojčice i urednica u Večernjem listu: U školi ne mogu provesti
sve propisane mjere

U situaciji kad u jednom prostoru imamo i posao i školu od kuće, vapimo za povratkom u normalu. No, kad je objavljeno da se učenici razredne nastave vraćaju u školu, valjalo je odvagnuti za i protiv povratka u školske klupe. Na hrpicu za povratak naša je 10-godišnjakinja stavila važne argumente: željela je vidjeti prijatelje i učiteljicu, a i gradivo je teško svladavati bez učiteljice. No, smatram da se u školi ne mogu provesti sve propisane mjere. Ne mogu potpisati da na svoju odgovornost šaljem dijete u školu iako je Nacionalni stožer preporučio da kod kuće ostanu svi koji to mogu jer ne mogu utjecati na uvjete u školi.

Kako bi se trebale provoditi preporuke vezane za dezinfekciju? Škola ni u normalnim uvjetima nije imala previše čistačica; nije bilo tople vode; roditelji su povremeno u školu donosili papirnate ručnike. Zaseban toalet za svaki razred škola nema. Da to i zanemarimo, nastava iz svih predmeta neće se provoditi u školi. Strani jezici i glazbena kultura, tjelesni i sat razrednika ostaju “na daljinu”.

Blaženka Divjak 'Nisu ranjiva skupina' Divjak: U školama 4.500 učenika, a u vrtićima možda i tri puta više

Više od devet učenika ne može u jedan razred pa nekima neće predavati njihova učiteljica. Sve to sluti na još veću zbrku nego dosad. Djeca će biti još zbunjenija i povratkom u školu mjesec i pol prije kraja školske godine riskiramo gubitak rutine koju smo stekli u posljednja dva mjeseca: TV škola, učenje i pisanje zadaća po uputama učiteljice, pa dva sata boravka na suncu i zraku. Ako i to zanemarimo, ostaje vrlo važan utjecaj svih ovih promjena vezanih za pandemiju na dječju psihu.

Ove su godine klinci puno toga izgubili. Njihov se mali svijet drastično promijenio. Neću dodatno uznemiriti dijete tako da ga pošaljem među djecu i da mu istovremeno zabranim da dotakne drugo dijete. Dovoljno je što se mora izuti pred vratima i što ne smije prije pranja ruku pomaknuti pramen kose s lica, što mora “mjeriti” je li od prijatelja udaljeno dva metra. Ne treba dijete još opterećivati time da svako jutro mjeri temperaturu, da pri ulasku u školu cipele treba staviti u vrećicu pa do razreda doći a da ništa ne dotakne.

Žakanje: Zamjenica župana obišla osnovnu školu i educirala učenike o prevenciji širenja koronavirusa POVRATAK U PONEDJELJAK? Mama učenika drugog razreda: Moj je sin sad uvjeren da ga u školi ne žele

Robert Bubalo, otac osmogodišnjeg dječaka i urednik u Večernjem listu: Zar sve treba biti otvoreno osim škola?!

Poznanik, roditelj osnovnoškolca, neki me dan u parku punom djece upitao: „Stvarno ćeš sina poslati u školu?“ „Da“, odgovorio sam, „on to silno želi, a i mi smo sretni što se vrata škole otvaraju.“

„Ali“, bio je uporan, „zar se ne bojite korone?“ Dok razgovaramo, gledam njegova dječaka kako s hrpom druge djece skače po toboganima i valja se po travi. „Pa vidiš“, rekao sam mu, „mogu ga ne poslati u školu i on se može zaraziti na igralištu, u McDonald’su, bilo gdje, grad je pun djece koja neće ostati u kućama. Uostalom, izigravati učitelja više niti mogu niti znam.“ Da, u ova dva mjeseca mi, roditelji svoga sina, stalno zaposleni na odgovornim poslovima, morali smo “hendlati” i online školom. Srećom, naš sin ima divnu učiteljicu Olgicu pa smo poteškoće svladavali. Ali motivirati dijete iz 2. razreda da u kući bude koncentrirano kao u školi je zahtjevna misija.

KORONA FREE ZONA Roditelji u Istri i dalje skeptični: Svega pet posto njih 11. svibnja poslat će djecu u školu

Zapravo, tek sam sad shvatio umijeće i teškoću učiteljskog posla. Škole se otvaraju u Wuhanu, diljem Europe, a i u Sloveniji po sličnom modelu kao u Hrvatskoj, doduše tjedan dana kasnije. Ali kod njih nema otpora i populizma, štoviše, slovensko je ministarstvo obrazovanja poručilo roditeljima koji ne žele slati djecu – „Osnovna škola je obavezna.“

Od političarke Mrak Taritaš, koja sebe smatra progresivnom, iznenadilo me jučer da u otvaranju škola vidi predizbornu Plenkovićevu kampanju. Pri tome govori o 95 posto roditelja koji neće slati djecu pa gledam tko je tu populist – ona koja direktno zastupa većinu ili Vlada koja, indirektno, podržava manjinu roditelja. Manjine valjda treba zastupati i onda kada one nisu etničke ili religijske, koje ova političarka zdušno štiti. I ako je netko u stanju uprijeti prstom u ovu pro-školsku manjinu i reći da ugrožava zdravlje ostalih, što onda reći na većinu koja će za vrijeme nastave svoju djecu izvoditi na igru s vršnjacima. Pa pogledajte kako izgledaju gradski parkovi, zašto se niste bunili što su oni otvoreni? Zar sve treba biti otvoreno, samo ne škole?

>> VIDEO Ravnateljica NCVOO-a: Državna matura će se pisati u dva bloka, počinjemo 8. lipnja

Dejan Lovren
KAKAV POKLON
Lovrenovu sinu Josipu (6) rođendan čestitali Ronaldo i Messi, pogledajte njihove poruke
Renault Captur E-TECH
VIKEND RIBIČIJA
Kako je mali auto spasio veliki problem
  • Deleted user:

    Bitno da je jucer u parku 100 djece,a danas u skoli 10.

  • Area:

    Pretjerivanje! Moja su djeca 5. i 8. razred i da je nastava za njih otvorena išli bi u školu. Što će biti na jesen? U ratu pod a sam išao u školu.

  • hegedus:

    Ostaviti djecu doma a mogu ići u školu za mene je čista bedastoća. Gđa Bubalo kaže da kako će škole provesti sve mjere dezinfekcije kad i u normalnim okolnostima to ne rade...pa onda ih nemojte nikada slati u školu! Uvijek ... prikaži još! se mogu zaraziti. Dobar hje g. Bubalo, racionalno gleda na sve, tak treba. Bez panike, bez korone.