Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Treba li dijete slati u školu?

U školi ne mogu provesti sve propisane mjere; Zar sve mora biti otvoreno osim škola?!

Empty classroom
Foto: Caroline Seidel/DPA/PIXSELL
11.05.2020.
u 06:36

Sandra Mikulčić i Robert Bubalo, Večernjakovi urednici i roditelji dvoje osnovnoškolaca, imaju različit odgovor na pitanje treba li dijete slati u školu

Sandra Mikulčić, majka desetogodišnje djevojčice i urednica u Večernjem listu: U školi ne mogu provesti
sve propisane mjere

U situaciji kad u jednom prostoru imamo i posao i školu od kuće, vapimo za povratkom u normalu. No, kad je objavljeno da se učenici razredne nastave vraćaju u školu, valjalo je odvagnuti za i protiv povratka u školske klupe. Na hrpicu za povratak naša je 10-godišnjakinja stavila važne argumente: željela je vidjeti prijatelje i učiteljicu, a i gradivo je teško svladavati bez učiteljice. No, smatram da se u školi ne mogu provesti sve propisane mjere. Ne mogu potpisati da na svoju odgovornost šaljem dijete u školu iako je Nacionalni stožer preporučio da kod kuće ostanu svi koji to mogu jer ne mogu utjecati na uvjete u školi.

Kako bi se trebale provoditi preporuke vezane za dezinfekciju? Škola ni u normalnim uvjetima nije imala previše čistačica; nije bilo tople vode; roditelji su povremeno u školu donosili papirnate ručnike. Zaseban toalet za svaki razred škola nema. Da to i zanemarimo, nastava iz svih predmeta neće se provoditi u školi. Strani jezici i glazbena kultura, tjelesni i sat razrednika ostaju “na daljinu”.

Više od devet učenika ne može u jedan razred pa nekima neće predavati njihova učiteljica. Sve to sluti na još veću zbrku nego dosad. Djeca će biti još zbunjenija i povratkom u školu mjesec i pol prije kraja školske godine riskiramo gubitak rutine koju smo stekli u posljednja dva mjeseca: TV škola, učenje i pisanje zadaća po uputama učiteljice, pa dva sata boravka na suncu i zraku. Ako i to zanemarimo, ostaje vrlo važan utjecaj svih ovih promjena vezanih za pandemiju na dječju psihu.

Ove su godine klinci puno toga izgubili. Njihov se mali svijet drastično promijenio. Neću dodatno uznemiriti dijete tako da ga pošaljem među djecu i da mu istovremeno zabranim da dotakne drugo dijete. Dovoljno je što se mora izuti pred vratima i što ne smije prije pranja ruku pomaknuti pramen kose s lica, što mora “mjeriti” je li od prijatelja udaljeno dva metra. Ne treba dijete još opterećivati time da svako jutro mjeri temperaturu, da pri ulasku u školu cipele treba staviti u vrećicu pa do razreda doći a da ništa ne dotakne.

Robert Bubalo, otac osmogodišnjeg dječaka i urednik u Večernjem listu: Zar sve treba biti otvoreno osim škola?!

Poznanik, roditelj osnovnoškolca, neki me dan u parku punom djece upitao: „Stvarno ćeš sina poslati u školu?“ „Da“, odgovorio sam, „on to silno želi, a i mi smo sretni što se vrata škole otvaraju.“

„Ali“, bio je uporan, „zar se ne bojite korone?“ Dok razgovaramo, gledam njegova dječaka kako s hrpom druge djece skače po toboganima i valja se po travi. „Pa vidiš“, rekao sam mu, „mogu ga ne poslati u školu i on se može zaraziti na igralištu, u McDonald’su, bilo gdje, grad je pun djece koja neće ostati u kućama. Uostalom, izigravati učitelja više niti mogu niti znam.“ Da, u ova dva mjeseca mi, roditelji svoga sina, stalno zaposleni na odgovornim poslovima, morali smo “hendlati” i online školom. Srećom, naš sin ima divnu učiteljicu Olgicu pa smo poteškoće svladavali. Ali motivirati dijete iz 2. razreda da u kući bude koncentrirano kao u školi je zahtjevna misija.

Zapravo, tek sam sad shvatio umijeće i teškoću učiteljskog posla. Škole se otvaraju u Wuhanu, diljem Europe, a i u Sloveniji po sličnom modelu kao u Hrvatskoj, doduše tjedan dana kasnije. Ali kod njih nema otpora i populizma, štoviše, slovensko je ministarstvo obrazovanja poručilo roditeljima koji ne žele slati djecu – „Osnovna škola je obavezna.“

Od političarke Mrak Taritaš, koja sebe smatra progresivnom, iznenadilo me jučer da u otvaranju škola vidi predizbornu Plenkovićevu kampanju. Pri tome govori o 95 posto roditelja koji neće slati djecu pa gledam tko je tu populist – ona koja direktno zastupa većinu ili Vlada koja, indirektno, podržava manjinu roditelja. Manjine valjda treba zastupati i onda kada one nisu etničke ili religijske, koje ova političarka zdušno štiti. I ako je netko u stanju uprijeti prstom u ovu pro-školsku manjinu i reći da ugrožava zdravlje ostalih, što onda reći na većinu koja će za vrijeme nastave svoju djecu izvoditi na igru s vršnjacima. Pa pogledajte kako izgledaju gradski parkovi, zašto se niste bunili što su oni otvoreni? Zar sve treba biti otvoreno, samo ne škole?

>> VIDEO Ravnateljica NCVOO-a: Državna matura će se pisati u dva bloka, počinjemo 8. lipnja

Ključne riječi

Komentara 17

DU
Deleted user
08:19 11.05.2020.

Bitno da je jucer u parku 100 djece,a danas u skoli 10.

CO
Cosinus
07:18 11.05.2020.

Pretjerivanje! Moja su djeca 5. i 8. razred i da je nastava za njih otvorena išli bi u školu. Što će biti na jesen? U ratu pod a sam išao u školu.

DU
Deleted user
08:27 11.05.2020.

Ostaviti djecu doma a mogu ići u školu za mene je čista bedastoća. Gđa Bubalo kaže da kako će škole provesti sve mjere dezinfekcije kad i u normalnim okolnostima to ne rade...pa onda ih nemojte nikada slati u školu! Uvijek se mogu zaraziti. Dobar hje g. Bubalo, racionalno gleda na sve, tak treba. Bez panike, bez korone.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije